Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Porod
Sdílet:

Porod

Kočky
Všeobecné

Pro místo porodu je třeba vybrat tiché místo, teplé, bez průvanu, lehce přístupné i pro člověka. 

Vhodné podmínky

Rozhodně by nemělo být na frekventovaném místě, jako jsou koupelny nebo chodby. Na vybrané místo umístíme „porodní box“, nejlépe košík nebo pelíšek, na který je kočka zvyklá. Měl by být natolik prostorný, aby se do něj kočka pohodlně vešla i s koťaty, shora částečně překrytý. Navykat si na něj by měla už v průběhu březosti, ne až na poslední chvíli. Pokud se kočka určené porodně vyhýbá, musíme její přání respektovat. Mnohdy porodí ve skříni nebo v posteli, později se nechá s koťaty přemístit na vyhrazené místo.
V posledních dnech a nocích před porodem musíme mít kočku pod dohledem, abychom zachytili první příznaky porodu. Pro orientaci je dobré několik dní před očekávaným porodem měřit kočce tělesnou teplotu v konečníku, jemně a v klidu, nejlépe rychloběžným teploměrem. Pokud normální teplota 38,4–39,0 °C poklesne o jeden stupeň, lze do 24 hod. očekávat porod.

Postup porodu

Kočka zrychleně dýchá, častěji si olizuje břicho a genitálie. Obvykle za 1–2 hod. začnou porodní bolesti – stahy, u prvorodiček i později. Zůstaneme v blízkosti kočky, případně ji hlasem nebo hlazením uklidňujeme. Při prvních stazích se plod v děloze posunuje směrem k pochvě. Při porodu leží kočka obvykle na boku, na břiše nebo sedí, může také stát. V době ochabnutí stahu z pochvy vytéká nažloutlá tekutina- plodová voda. To znamená, že plod je již v děložním krčku. Pokud nastanou společné stahy stěny břišní a bránice, do 15–30 min. se narodí kotě. Lepší je, když kotě vychází hlavičkou, ale i konec pánevní je u koček fyziologický. Někdy vyjde na svět kotě v plodových obalech, bláně, kterou kočka prokousne a kotě se může nadechnout. Prvničky, neklidné nebo vyčerpané kočky toto samy někdy nezvládnou, pak nesmíme čekat, ale blánu rychle roztrhnout a vyprostit kotě.
Některé kočky, zvláště s plochým obličejem – perské, exotické – nedokážou překousnout pupeční šňůru. To je ten tmavě masově červený provazec spojující mládě s placentou. Je nutno počkat asi pět minut a pak cca 2 cm od těla mláděte čistýma rukama mezi palcem a ukazovákem provazec pevně stisknout a tupě nehty oddělit. Po 2–3 sekundách pustíme. Podvazování pupíku není nutné, stříháni může vést ke krvácení. Pupík je možno desinfikovat čistým lihem nebo desinfekčním prostředkem na rány, ale bez pachu. Zaschlý zbytek pupku po několika dnech odpadne.
Pokud kočka kotě neolíže a neusuší, musíme je sami vytřít, eventuelně rozdýchat prudším zhoupnutím v dlani. Také zajistíme průchodnost dechových cest vytřením tlamičky, případně odsáním tekutin. Hned určíme pohlaví a kotě na teplé podložce zvážíme. Obvyklá porodní váha je 80–100 gramů.
Pokud nevyšel plodový koláč společně s kotětem, je vypuzen při následujícím stahu. Zjistíme, jestli je lůžko celé, počet lůžek musí odpovídat počtu koťat. Placentu kočka sežere, protože obsahuje vysoce účinné látky pro spouštění mléka. Při početných vrzích není dobré, aby kočka pozřela více než tři lůžka, jinak má průjem.

Po stazích následuje období uvolnění a klidu a po různě dlouhé době (minuty až hodiny) pokračuje porod narozením dalšího kotěte. Mezi tím většinou již porozená koťata sají. Pokud kotě částečně vyčnívá z pochvy a je ve fyziologické poloze, je možno mu pomoci zachycením čistým kapesníkem a mírným tahem směřujícím lehce dolů k nohám matky. Tah musí být velmi jemný, součastně se stahy. V období klidu kočka čistí a masíruje narozená koťata, tím je vysuší a rozproudí jim krev. Některá kočka během porodu odchází pít vodu nebo se chladit na studenou zem, zvláště v horkých dnech.

Prosahejte břicho

Pokud se zdá, že porod končí, je vhodné prosahat kočce břicho, pokud ještě není porod ukončen, lze nahmatat plod v cestě. Mléčná žláza se nalévá ve formě tuhých provazců až ploch na břiše. Porodní box vyčistíme, koťata přiložíme k matce, sama si aktivně najdou svou bradavku, kterou budou preferovat po celou dobu kojení. Když kočka mléko nespouští, pokusíme se jemnou masáží mléčné žlázy nebo lehkým „dojením“ dosáhnout úspěchu. V žádném případě nesmíme silně tlačit, jen lehce na sucho masírovat.
Pokud je vše v pořádku, kočka i koťata jsou klidná, kočka přede a koťata průběžně sají. Matka je pravidelně olizuje a napomáhá jejich vyprazdňování. Exkrementy kojených koťat kočka pozře. Je zapotřebí, aby koťata byla u kočky prakticky po celou dobu fyziologického porodu, aby se co nejdříve napila prvního mléka – mleziva. Tím předává matka koťatům protilátky proti chorobám, na které je sama imunní. Mlezivo také působí projímavě na smolku – první obsah střeva a napomáhá jejímu odchodu z kotěte. Spokojená koťata u matky s dostatkem mléka jsou klidná, při sání „přešlapují“ hrudními končetinami a tím provokují tvorbu mléka ve vemínku. Mimo sání koťata v prvních dnech spí. Oči otevírají 7–10 den, některá plemena ( rexi) už čtvrtý den. Pokud jsou koťata vážena, denně přibírají cca 2–10 gramů.

Zkušený chovatel

Jakýkoliv náš neklid a nervozita se přenášejí na kočku. Proto je vhodné, pokud máme být přítomni porodu poprve, zajistit si pomoc zkušeného chovatele. Také je důležité zjistit, kdy a kde je veterinární služba a zajistit si případnou přepravu. Kočky rodí většinou v noci a v neděli. Při nepravidelnostech porodu, při zadržování kotěte, příčné poloze, nevypuzení všech lůžek nebo nezpuštění mléka bezodkladně kontaktujeme zvěrolékaře. Varuji před laickou aplikací „povzbuzujících“ injekcí nebo injekcí na „vyčistění“, také i před neodbornou pomocí při porodu násilným vytahováním koťat.

Další říje a kojení

Obvykle do 5–10 dnů po porodu se objevuje u kočky znovu říje. Většinou je neplnohodnotná a i po případném nakrytí kočka nezabřezne. Po porodu kočce odcházejí z pochvy lochie, kočka se čistí cca 1–2 týdny. Kočky jsou natolik čistotné, že výtok olížou. Pokud čistění trvá déle nebo je výtok hojný, páchnoucí, je vyšetření a ošetření kočky zvěrolékařem bezodkladné.
Mléčná žláza a tvorba mléka se přizpůsobuje počtu koťat a činné zůstávají jen ty struky, kde jednotlivá koťata sají. Má-li kočka nedostatek mléka, koťata jsou neklidná, lezou, hledají bradavku a piští. V tom případě jim podáváme specielními lahvičkami komerčně vyráběnou náhradu kočičího mléka. Pro jistotu je vhodné si dietu zajistit již před porodem.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru