Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tuberkulóza, Borelióza
Sdílet:

Tuberkulóza, Borelióza

Kočky
Nemoci

Tuberkulóza

Tuberkulóza je rozšířena po celém světě a postihuje prakticky všechny živé organizmy. Původcem je mykobakterium, podle afinity k organizmům typ humánní (lidský), bovinní (skotu) a aviární (ptačí). Donedávna byl výskyt tuberkulózy u nás jen sporadický. S rozvojem turistiky a migrací obyvatelstva ze zemí, kde tato nákaza je rozšířená, vznikají nové problémy i u nás.
Ptačí tuberkulózou se může kočka nakazit od volně žijících ptáků, ve městech od holubů. Chovy exotických ptáků v domácnosti nejsou nebezpečné, protože nemocní ptáci nepřežívají a obvykle kočky s ptáky v klecích nemají kontakt. Nákaza koček tímto typem tuberkulózy je spíše vzácná, pokud kočka onemocní, je to forma plicní vzhledem k nákaze vdechnutím.
Bovinním typem by se mohla kočka nakazit pitím mlékárensky neošetřeného mléka nemocných krav. Veškeré mléko, které je v běžném prodeji je pasterováno, tím je nezávadné. Chovy skotu jsou pravidelně kontrolovány na výskyt tuberkulózy, při pozitivním nálezu jsou opatření k tlumení nákazy tak přísná, že je prakticky nemožné, aby se kočky, mimo těch, které případně žijí ve stáji, nakazily.
Problémem by mohla být tuberkulóza lidského typu. Masožravci, kočky i psi, jsou velmi vnímaví. Nemocní lidé jsou nejčastěji postiženi plicní formou. Při nedodržování hygieny, odkašláváním a odplivováním, podáváním nakousnutých soust kočce nebo psovi, může dojít k přenosu. Onemocnění se pak u zvířete projeví obvykle jako nezvladatelné průjmy doprovázené výrazným hubnutím bez ztráty apetitu, případně jiného narušení zdravotního stavu. Mnohdy pozitivní zvíře (tuberkulinace při podezření) je vodítkem ke zjištění člověka s otevřenou formou tuberkulózy, který je zdrojem nákazy pro lidi. Vzhledem k nebezpečnosti nakažení člověka se nemocné zvíře neléčí, ale musí být bezbolestně utraceno a neškodně odstraněno. I když někdy byla u kočky diagnostikována tuberkulóza, dosud u nás nebyl prokázán přenos na člověka.

Borelióza

Tak jako na člověka nebo psa, přenáší klíšťata (i komáři) boreliózu i na kočky. Onemocnění se projevuje horečkou, malátností a obtížným pohybem, bolestivostí kloubů. Adekvátní léčbou dojde k uzdravení. Vakcína proti borelióze pro kočky zatím není. Prevencí je aplikace repelentů určených kočkám, které zabrání přisátí klíšťat, případně jejich rychlé odpadnutí nebo umožní jednoduché odstranění dříve, než klíšťata kočku infikují.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru