Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zoonózy
Sdílet:

Zoonózy

Kočky
Nemoci

Některá onemocnění mohou být přenášena ze zvířat na člověka, některá jsou zvířatům i lidem společná a přenos může být naopak.

Onemocnění přenášená mezi zvířatem a člověkem

Vzteklina – vnímaví jsou všichni savci, k nákaze dochází pokousáním vzteklým zvířetem, u člověka se projeví těžkými nervovými problémy a končí smrtí. Prevencí je vakcinace.

Campylobakterióza – vnímaví jsou všichni savci a ptáci, k nákaze dochází z infekčního trusu, u člověka se projevuje žaludečními a střevními problémy, prevencí je hygiena. U koček je infekce spíše vzácná.

Nemoc kočičího škrábnutí – vnímavý je člověk i ostatní obratlovci, k nákaze dochází pokousáním nebo poškrábáním kočkou, u člověka se projevuje abscesy, horečkou, septikemií, prevencí je ošetření poranění.

Salmonelóza – vnímaví jsou všichni savci, ptáci a reptilie, k nákaze dochází z infekčního trusu, u člověka se projeví zažívacími problémy, prevencí je hygiena.

Giardióza – vnímavá je většina savců a mnozí ptáci, k nákaze dochází z infekčního trusu, u člověka se projevuje průjmy,prevencí je hygiena. U koček se vyskytuje zřídka (oproti psům).

Dermatofytóza – kožní plísně – vnímaví jsou všichni savci, k nákaze dochází přímým kontaktem nebo v kontaminovaném prostředí, u člověka se projevuje kožními změnami, prevencí je hygiena.

Toxoplasmóza – vnímaví jsou prakticky všichni savci, přenos je tepelně neopracovaným masem, jen kočky mohou přenášet toxoplasmózu i trusem, u člověka se projevuje malátností, horečkou, záněty svalů, plic, mízních uzlin, u těhotných vyvolává potrat nebo vrozené defekty, prevencí je hygiena.

Larva migrans – člověk není definitivním hostitelem kočičích škrkavek, přenos je spíše výjimečný vajíčky škrkavek ze země, projevy u člověka jsou podle usídlení a opouzdření migrující larvy v lidském těle, prevencí je hygiena a preventivní odčervování koček.

Zablešení – vnímaví jsou všichni savci, u člověka se projevuje svěděním kůže a pupenci, prevencí je udržování čistoty a odblešování koček.

Svrab – kočičí svrab není typický pro jiné savce, ale u člověka může vyvolat lokální kožní reakci. K nákaze dochází v nečistém prostředí, méně omezeným přímým kontaktem s nemocnou kočkou, prevencí je čistota a léčba nemocných koček.

Tuberkulóza – spíše se nakazí kočka od nemocného člověka a je pak indikátorem infekce. Momentálně u nás spíše vzácné.

Tricinelóza – definitivním hostitelem tohoto parazita je prase, zvláště divoké. Kočka se může nakazit pozřením masa divočáka. Stejně se může z masa nakazit člověk, od kočky jen tehdy, pokud jí i kočky.

Echinokokóza – definitivním hostitelem je kočka a pes, při nedostatečné hygieně se může nakazit člověk (z trusu). U nás se tento parazit prakticky nevyskytuje a prevence je pravidelné odčervování.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru