Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka kašle
Sdílet:

Kočka kašle

Kočky
Nemoci

Občasné zakašlání nemusí být projevem onemocnění. Často se kočce při hygieně, olizování kožichu, dostane do dutiny ústní vypadaná srst, která ji vydráždí ke kašli. Kočka natáhne krk a prudkým stahem břišní stěny a svalů hrudníku vyrazí ze sebe vzduch, kterým se vypudí dráždící srst do dutiny ústní. Potom ji může vyplivnout, ale mnohem častěji promíchanou se slinami ji spolkne. Takovéto zakašlání je zcela fyziologické a není nutné se jím znepokojovat. Stejně tak zakašlání při polknutí nedostatečně zpracovaného většího sousta je běžné.

Když kočka začne kašlat

Pokud kočka začne kašlat při příjmu krmiva, je neklidná, natahuje krk, případně si tlapkami snaží třít pysky nebo strká tlapky do dutiny ústní, je nutno rychle ověřit, zda neuvázlo kočce v krku velké sousto, které jí nejde ani polknout, ani vyplivnout. Také se stává, že šlacha z masa nebo měkká kost se navléknou na zub a kočka se je snaží odstranit. V tom případě musí člověk pomoci a mechanicky případnou překážku vyjmout. Lépe je k tomuto použít pinzetu, protože kočka v této stresové situaci může, i když neúmyslně, pokousat. Pokud se nám nepodaří překážku odstranit, je to důvod k neprodlené návštěvě zvěrolékaře. Vyčkávání může nejen stav zhoršit, ale vést i k udušení zvířete.

Kašle opakovaně?

Pokud zjistíme, že kočka kašle opakovaně, zaměříme svou pozornost na způsob kašle, jeho četnost a také časové období denní nebo noční. Pokusíme se sami zjistit příčinu kašlání. Kašel může být jen obrannou reakcí na dráždící zevní prostředí. Mnoho koček nesnáší cigaretový kouř, kočky kuřáků často kašlou stejně jako jejich majitel. Někdy stačí jedna vykouřená cigareta v místnosti a kočka může dostat až záchvat dušení. Škodlivost tabákového kouře nejen pro kočky je také důvodem, proč je na výstavách (FIFe) v prostorách, kde jsou kočky, přísný zákaz kouření.

Stejně působí i jiné dráždivé látky v prostředí - čerstvé nátěry, aromatické květiny, osvěžovače vzduchu, desinfekční prostředky, někdy i silné parfémy. Pomoc je jednoduchá -- odstraníme dráždící látku.

Pokud kočka stále kašle opakovaně a nezjistíme žádnou jednoduchou příčinu, kterou můžeme sami odstranit, zavčas navštívíme zvěrolékaře. Ten po nás bude chtít určité anamnestické údaje, které je vhodné si předem uvědomit nebo i sepsat na papír. Vhodné je doma změřit kočce tělesnou teplotu normálním lékařským teploměrem v konečníku (tak jako malým dětem). Normální teplota je 38 - 39 stupňů. V ambulanci se často teplota zvýší jako reakce na rozčílení z přepravy a cizího prostředí. Dále je nutno si uvědomit, jestli kočka kašle stále nebo jen ráno nebo v noci. Kašle jen po pohybu nebo i v klidu, případně ze spánku? Kašle jen při polykání krmiva? Pokud zakašle, je zvuk spíše jen sípavý nebo rachotivý? Po zakašlání polkne? Je kašel záchvatovitý nebo jen lehké pokašlávání? Kašle jen jedna kočka nebo více koček v domácnosti? Důležitá je nejen informace o případných dechových problémech jiných zvířat v domácnosti, ale i o případných onemocněních lidí v domácnosti nebo i případných návštěv (chřipky, virózy). Tato sdělení přispějí ke stanovení diagnostického postupu a tím i k rychlé a cílené terapii.

Kašel není nemoc, ale projev

Kašel jako takový není samostatné onemocnění, ale je i projevem mnoha jiných chorob, které nakonec nemusí souviset s dechovým aparátem. Projevuje se při zánětlivých procesech v horních cestách dýchacích -zánětu hrtanu, krčních mandlí, průdušek, při zánětech plic, původ může být bakteriální, virový nebo i plísňový. Primární nádorové bujení nebo metastázy nejen v plicích, ale i na žebrech, hrudní kosti, svalech nebo pohrudnici se mohou projevovat kašlem. Srdeční nedostatečnost vyvolává kašel vzhledem k nedostatečnému prokrvení a tím k nedostatečnému okysličování. Vdechnutí cizorodých látek plynných, tekutých nebo solidních, stejně jako některá poranění se projeví kašlem. Zvětšená játra nebo i přeplněný žaludek, případně střeva mohou tlakem dráždit ke kašli. Někteří parazité mají afinitu k plicní tkáni, také larva migrans ( škrkavky) cestuje do plic.Vykašláváním a polknutím se parazité dostanou do zažívacího traktu a vývoj pokračuje.

Léčba

Nesnažte se léčit kašel u kočky sami. Je nutno stanovit a odstranit příčinu a zavést patřičnou terapii. Většina preparátů používaných u člověka proti kašli je pro kočky nevhodná až škodlivá, některé preparáty jsou přímo toxické. Kašel je obranný mechanizmus těla, proto se nemůže jen tlumit, ale musí být léčen.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru