Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cestování se zvířaty – psi, kočky, fretky
Sdílet:

Cestování se zvířaty – psi, kočky, fretky

Všeobecné

Od 1. 10. 2004 platí pro cestování psů, koček a fretek ( v neobchodním styku) jiné podmínky, než platily doposud. Mnohá media již několik měsíců o těchto změnách informují, ne vždy jsou to informace zcela správné a objektivní.

Co je nutné pro vycestování z ČR?

Takže shrnutí, co je nutné pro vycestování z České republiky do ostatních členských států EU a pro návrat zpět:

1) mezinárodní průkaz pro malá zvířata (europas, petpassport)
2) identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním
3) očkování proti vzteklině

Stejné podmínky platí i pro vyjmenované evropské státy, které nejsou členy EU: Andorra, Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Monako, San Marino, Švýcarsko, Vatikán. Pro cestování do Velké Britanie, Irska a Švédska musí být ke shora uvedeným požadavkům ještě serologické vyšetření na vzteklinu. Mezinárodní průkaz pro malá zvířata (europas, petpas) je jednotný doklad, platný ve všech členských státech EU pro psy, kočky a fretky. Každý pas je označen kódem země, kde byl vydán (pro Českou republiku CZ) a pořadovým číslem, které přiděluje Státní veterinární správa ČR. Chovatel získá pas u schváleného soukromého veterinárního lékaře. Seznam těchto zvěrolékařů je dostupný na webových stránkách SVS ČR.

Mnoho otázek a stejně tolik odpovědí

Kdo může vydat pas?
Jen ten soukromý zvěrolékař, který je schválený a registrovaný pro tuto činnost krajskou veterinární správou a který je držitelem dokladu o schválení a registraci.

Kolik pas a jeho vydání stojí?
Ceny jsou smluvní, různí zvěrolékaři mají ceny různé, nesmí existovat „kartelové dohody“

Může být pas nahrazen mezinárodním očkovacím průkazem?
Ne, pro cestování je platný pouze PET PASSPORT modré barvy se znakem EU

Od kdy se v ČR pasy vydávají?
Protože nařízení o pasech původně mělo platit od 3. 7. 2004, pasy v ČR se vydávaly již v červnu 2004.

Kdo má být uveden v pase jako majitel?
Ten člověk, v jehož majetku bylo zvíře v okamžiku vystavení pasu. Tzn. pokud chovatel prodává štěňata, koťata nebo fretky již s pasem, je uveden jako majitel on. Nový nabyvatel zvířete se zapíše do další kolonky pro jméno majitele. Stejně tak při případných dalších změnách majitele.

Musí být v pasu foto? V jakém věku zvířete? Kdo ho tam může vlepit?
Foto není povinné, vhodnější je vlepit foto dospělého zvířete v takovém postavení, aby ho bylo možno identifikovat i srovnáním. Foto vlepuje sám majitel.

V jaké řeči musí být popis zvířete?
Může být v češtině nebo v angličtině.

Kdo zapisuje identifikaci zvířete?
Pouze zvěrolékař, který vystavuje europas.

Když už zvíře bylo vakcinováno, přepisují se údaje z očkovacího průkazu do europasu nebo se musí zvíře znovu očkovat?
Ne, pokud je zvíře v imunitě proti vzteklině. Je nutno až do další vakcinace vozit sebou stávající očkovací průkaz. Až další vakcinace se zapisují už do europasu. Očkování proti vzteklině provádí soukromý zvěrolékař v souladu s očkovacím schématem dané očkovací látky. V ČR je povinnost každoročního přeočkování. Štěňata a koťata mladší 3 měsíců nesmí (až na výjimky) cestovat.

Musí mít každé zvíře sérologické vyšetření na vzteklinu?
Ne, to je prozatím nutné jen do vybraných zemí (Velká Britanie, Irsko, Švédsko) a pro návrat ze třetích zemí.

Musí mít zvíře zaznamenáno ošetření proti echnokokóze a klíšťatům?
Ne, to je zapotřebí jen do vybraných zemí, nutno se informovat na momentální podmínky před cestou. Do zemí našich sousedů (EU) toto není zapotřebí.

Jaké jiné vakcinace jsou zapotřebí?
Pro běžné cestování žádné, předpokládá se ale, že solidní chovatel má zvíře v imunitě proti chorobám infekčním pro daný druh zvířete. Pozor, při cestování na výstavy (i v tuzemsku) je nutno se řídit požadavky pořadatelů – viz. propozice akce!

Je nutné před cestou klinické vyšetření?
Ne do zemí našich sousedů (EU), jen do vybraných zemí a třetích zemí (ne EU). Pozor, pokud jedete na výstavu, možná je v propozicích tento požadavek uveden! Není ale nutný pro přechod hranic.

Musí být europas i pro cestu na Slovensko?
Ano, je to sousední země EU.

Co tedy musím udělat, když chci cestovat se zvířetem do země EU?
Vzít europas a zvíře a vyjet. Nepotřebujete žádné razítko. Předpokládá se, že nikdo necestuje jen tak s nemocným zvířetem – i když – nemocné zvíře je možno léčit v zahraničí. Nákazová situace je v EU známa.

Pokud máte nějaké nejasnosti, informujte se u zvěrolékaře, nebo také na stránkách Státní veterinární správy – www.svscr.cz

Identifikace psů, koček a fretek

Pro cestování, tedy i pro vydání europasu je nutná nezaměnitelná identifikace zvířete. To může být dočasně ještě čitelným tetováním. Zvířata, která nejsou zapsána v plemenných knihách, musí být označena mikročipem, stejně tak zvířata narozená po začátku platnosti tohoto předpisu.
K označení je možno použít pouze mikročipy splňující ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení – ISO 11784 a ISO 11785. Mikročip je umělohmotná částečka trochu větší než zrno rýže, je sterilně umístěn ve sterilní aplikační jehle (poněkud širší než obvyklá injekční jehla). Součástí jsou nálepky s uvedeným číslem mikročipu ke vlepení do europasu, průkazu o původu atd. Čipování provádí pouze soukromý zvěrolékař. Musí vlastnit čtecí zařízení, po zavedení mikročipu jím ověří identifikaci. Stejně tak při jakémkoliv zápisu – vakcinaci – čtečkou ověřuje identitu zvířete.

Kam se mikročip aplikuje?
U psů, koček a fretek do podkoží levé strany krku.

Není to bolestivé?
Minimálně, asi tak, jako aplikace jiné injekce. Tetování je rozhodně bolestivější.

Neruší zavedený čip estetiku a ladnost zvířete?
Ne, mikročip je malý a spíše výjimečně, u zvířat s velmi jemnou kůží, lze vyhmatat.

Necestuje zavedený mikročip po těle?
Ne, správně zavedený odpovídající mikročip zůstane celoživotně na stejném místě.

Lze mikročip zvířeti odstranit?
Jen velmi obtížně chirurgickou cestou s rizikem zjizvení kůže.

Jak dlouho číslo v mikročipu vydrží?
Informace „zapsané“ v čipu jsou trvalé, nelze je vymazat ani pozměnit.

Zvíře bylo čipováno dříve, čipem neodpovídajícím ISO normě, co teď?
Člověk doprovázející zvíře musí zajistit jeho identifikaci, tzn. musí vozit sebou odpovídající čtečku. Většina nových čteček je ale univerzálních a dokáže přečíst i „staré“ čipy. Také je možno zvířeti aplikovat mikročip podle normy, pak má v europasu zapsána obě čísla čipů.

V jakém stáří zvířete je možno mikročip aplikovat?
Věkem to není omezeno, mláďatům je možno aplikovat mikročip již tehdy, když je to technicky proveditelné, případně i brzy po narození. U miniaturních plemen by to však bylo poněkud obtížné.

Může být mikročip aplikován do jiné části těla?
V odůvodněných případech ano, umístění mikročipu musí být uvedeno v europasu.

Jaká je cena čipování?
Ceny u zvěrolékařů jsou smluvní, tedy se různí. Záleží také na ceně mikročipu (podle výrobce).

Je čipování povinné?
Prozatím jen pro cestování, dle organizací také pro vydávání průkazů o původu, případně pro účast na výstavách a svodech.

Existuje registr čipovaných zvířat a je povinnost do něj zvíře zavést?
U nás existuje několik registrů (cca 13), zatím žádný není oficiální, není povinnost registrace. V jiných zemích EU mají také několik registrů nebo také žádný.

K čemu tedy identifikace je?
Při cestování je možno prokázat, že opravdu toto zvíře patří k danému europasu a je tedy očkované, na výstavách lze prokázat, že toto zvíře opravdu patří k předloženému průkazu o původu. Lze předpokládat, že časem bude čipování povinné zvláště u psů (všech plemen i kříženců) a zaveden místní registr. Pak nebudou muset mít psi „známky“ a bude lehce zjistitelné, komu patří a zda byl za něj zaplacen poplatek. Možná, že to bude někdy i u koček chovaných volným a polovolným způsobem.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru