Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočky a vánoce
Sdílet:

Kočky a vánoce

Kočky
Krmení

Vánoce jsou přede dveřmi, těšíme se, připravujeme dárky a pečeme cukroví. Do toho všeho shonu a zmatku se nám pletou naše kočky zdatně pod nohy, j...

Vánoce jsou přede dveřmi, těšíme se, připravujeme dárky a pečeme cukroví. Do toho všeho shonu a zmatku se nám pletou naše kočky zdatně pod nohy, jsou nesmírně zvědavé co se děje, proč a co z toho bude pro ně.
Že se v cukroví a jídle tu a tam objeví nějaký chlup, to nás, milovníky zvířat, vůbec nepřekvapí. Snad by nám ani jinak nechutnalo.
Dárky pro naši kočku jsou jasné. Vždyť se prodává tolik dobrého papáníčka, všelijaké pamlsky a laskominy. Nový pelíšek nebo boudička potěší spíše lidské oko, ale taková prolézačka, škrabadlo nebo různé hračky od blikajících kuliček po mechanické pohyblivé myšky zaujmou kočky. Přesto největší dárek kočkám věnujeme, když si o svátcích na ně najdeme čas, pomazlíme se a pohrajeme si s nimi, třeba jednoduchým házením papírové kuličky nebo provázku. I kočka potřebuje pohyb, zvláště v době svátečního přejídání.
Co může kočka dostat k jídlu, aby i ona měla sváteční tabuli? Základ musí zůstat stejný, na jaký je kočka doposud zvyklá. Každá náhlá změna stravovacích zvyklostí může přivodit zažívací obtíže. Pokud množství přijaté potravy a její složení přivodí velmi rychlé vyprazdňování zažívacího traktu, nemusí se i velmi čistotné kočce podařit „doběhnout“. Kočky se také brání přecpání (i velmi chutnou potravou) rychlým vyprázdněním přeplněného žaludku – vyzvracením se, samozřejmě na ten nejčistší koberec nebo sedačku.
Zdravá kočka, zvyklá na krmení pestrou, rozmanitou stravou, může okusit i něco z toho našeho „člověčího“ jídelníčku. Může to být maso, ryby, mořské plody (v syrovém stavu, samozřejmě přemražené). Jsou kočky, které mají rády i cukroví, čokoládu, rozinky, ořechy, banány, pomeranče, jablka … . Mohou ochutnat, ovšem trošku, v poměru k velikosti těla. Pokud sedmdesáti nebo osmdesátikilogramový člověk sní deset kousků cukroví, kolik ho může sníst čtyřkilogramová kočka?
S přejídáním a mlsáním proto opatrně. Pro jistotu si zjistěte, který nejbližší zvěrolékař má o svátcích pohotovostní službu, kam můžete zavolat o radu nebo přijít pro první pomoc.
Vánoční svátky a hlavně silvestrovské oslavy přinášejí kočkám mnohé problémy. Neobvyklý hluk, nezvyklý pohyb v domácnosti dokáže kočku dokonale stresovat. Ta potom reaguje v lepším případě zalezením do toho nejtmavšího koutu, v horším případě agresivitou namířenou proti návštěvě nebo i proti svému majiteli. Proto je nutno předem zajistit kočce, která návštěvy a hluk zrovna „nemusí“, klid v jiné místnosti nebo možnost úkrytu. Zvláště na Silvestra lze kočce podat neškodná sedativa, která můžete získat u zvěrolékaře. Pozor, žádná sedativa určená pro člověka! Většina z nich je pro kočky toxická!
Kůstka z ryby v krku, tak typické pro vánoce. Kočkám se to obvykle nestává. Potravu přijímají pomalu a obezřetně, nehltají. Kosti z kapra (pokud jim je nevybereme), většinou ponechají na misce. Jen hladovým kočkám nebo tam, kde je velká potravní konkurence se může stát, že se ostrá rybí kost zapíchne v dutině ústní. Kočka začne otírat tlamku, silně slinit, snaží se i tlapkami cizí těleso z tlamky odstranit. Viditelnou kost můžeme vytáhnout – – nejraději pinzetou (kočka má ostré zuby a určitě se bude bránit) nebo navštívit pohotovost. Pokud už kočka rybí kosti pokouše nebo drobné spolyká, silné žaludeční šťávy kostem otupí špičky případně je i rozloží. Existuje také jehlový reflex střeva, který dokáže ostré špičky otočit tak, aby se ve střevě nezapíchly. Problém pak může nastat až v konečníku, při vyprazdňování.
Jiným nebezpečím pro kočku je vánoční výzdoba. Hořící svíčka je velmi zajímavá, pokud opálí jen vousy, není to až takový problém. Pokud chytne kožíšek nebo od převrácené svíčky stromeček, případně celý byt, je to horší. Prevence – neponechávat ani spící kočku v dosahu otevřeného ohně bez dozoru.
Vánoční stromeček má pěkné ozdoby, výborně se lesknou lamety a skleněné baňky. Pokud kočičí obdiv končí jen u šplhání a převrácení stromečku, je to jen nepříjemné. Pořezání se o sklo může vyvolat silné krvácení. Spolykání lamet, pokud jsou rozkousané na malé kousky, může způsobit zácpu. Pokud je kočka spolyká v celku, lineární cizí těleso ve střevě je značný problém a často končí závažnou operací. Pokud už lameta (nebo provázek) vyčnívá z konečníku, netahat, ale ustřihovat!
Typické vánoční rostliny, vánoční hvězda a jmelí, jsou pro kočky toxické a vyvolávají těžké otravy. Kočky, které mají dostatek balastních látek, možnost okusovat trávu nebo osení, se většinou nevhodným rostlinám vyhýbají. Ne tak koťata nebo nezkušené a zvědavé kočky, pro které je každá rostlina něco nového, zajímavého. Také voda v misce květináče nebo ve váze může být zajímavá, ale také toxická pro kočku, která hledá něco s jinou chutí a pachem, zvláště pokud je krmena monodietou.
Trávíte svátky mimo domov a berete kočku sebou? Určitě nezapomeňte na očkování a při cestě do zahraničí i na mikročip a petpas.

Takže, šťastné a veselé vánoce pro nás i pro kočky, aby nebyly pod psa nebo na kočku.

A na závěr vánoční pečivo pro kočku
1 šálek celozrnné mouky
1 šálku sojové mouky
1 lžička sušené šanty kočičí ( k dostání v prodejnách léčivých rostlin)
1 vejce
1/3 šálku mléka
2 lžičky obilních klíčků
1/3 šálku sušeného mléka
2 lžičky másla nebo rostlinného oleje

Pracovní postup:
suché části smísíme, přidáme vejce, tuk a mléko, vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a vykrajujeme přiměřené tvary, které pečeme v troubě vyhřáté na 160° C 20 minut. Vychladlé „cukroví“ skladujeme uzavřené v neprůsvitné vzduchotěsné krabici.
Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru