Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka zvrací
Sdílet:

Kočka zvrací

Kočky
Nemoci

Kočky, jako většina dravců a masožravců, zvrací poměrně lehce. Pokud přijmou v potravě nestravitelné části, jako jsou kůže, kosti, případně srst vlastní nebo z uloveného zvířete , musí toto dostat ven nejkratší cestou. Tomuto předchází nausea, to je stav, kdy kočka začíná být malátná, sliní, olizuje si pysky a často polyká. Potom následuje vlastní vypuzení nevhodného obsahu zaživadel zpět jícnem do dutiny ústní a vyplivnutí.

Fyziologické zvracení

Tento stav může u nezkušeného majitele vyvolat zděšení, protože kočka přitom leží, natahuje krk, vydává sípavé zvuky až skřeky různé intenzity. Dalším šokem pro majitele může být, když kočka vyzvrácený obsah znovu pokouše a spolyká.

Za zcela fyziologické lze považovat zvracení smotků srsti, kterou kočka spolyká při čistění a které neprojdou ven zažívadly klasickou cestou. Stejně tak zvracení nestravitelných částí potravy u lovících koček. Dalším zcela přirozeným zvracením, i když u koček méně častým než u psů, je předávání potravy koťatům, kterým již nedostačuje výživa mateřským mlékem. Volně žijící kočky přinesou koťatům potravu “vcelku” - myš, žábu a až v pelíšku učí mláďata potravu konzumovat. Pokud je kočka chována v domácnosti a krmena člověkem, jen některé kousky může přinést, obsah konzervy ale vcelku nedonese a musí ho přinést v žaludku.Ve většině případů krmení koťat pevnou stravou za ni obstará člověk.

Pozorujte, co se s kočkou děje

Pokud zjistíme, že se s naší kočku něco děje a přijatá potrava se nepohybuje přirozeným směrem, nejprve kočku pozorujeme , zjišťujeme častost vyvrhování a kontrolujeme obsah vývrhu. Občasné zvracení, které odpovídá výše popsaným příčinám, není závadné. Jakmile ale kočka zvrací opakovaně, případně má pouze návaly na zvracení (nápinky) bez vývrhu, je nutno zvýšit pozornost. Nejprve si uvědomíme, čím byla kočka v poslední době krmena, zda se nejedná jen o akutní záležitost, kdy je zvracení obraným mechanizmem organizmu k odstranění nevhodné nebo závadné stravy.

První pomoc

Jako první pomoc odstraníme z dosahu kočky veškeré krmivo a připravíme jí jen dostatek čisté čerstvé vody. Pokud se zvracení dále již neopakuje, ponecháme hladovku nejlépe 24 hodin a potom podáme v malých dávkách častěji než obvykle dobré, kvalitní krmení.

Pokud však zvracení neustává, kočka je neklidná nebo apatická, jen se napíná a nic nevyzvrací, nebo ve zvratcích nalézáme kusy zcela nestravitelných předmětů ( hračky) případně krev, nebo jsou zvratky zbarveny žlutě nebo černě, nečekáme a zavčas navštívíme zvěrolékaře. Příčinou mohou být velmi závažná onemocnění, od potravní alergie přes otravy, záněty žaludku, problémy střevní až k metabolickým poruchám. Nejen onemocnění jater, slinivky břišní, ledvin, pobřišnice, také neurologická onemocnění, stavy po úrazu, zánět středního ucha a další onemocnění mohou vyvolávat zvracení.

U zvěrolékaře

Zvěrolékař bude potřebovat se od vás dovědět podrobnou anamnézu. Jak dlouho kočka zvrací, jak často zvrací, jestli se jedná o regurgitaci nebo vomitus. Regurgitace by se česky nejlépe dala nazvat dávení. Polknuté sousto je vraceno okamžitě po polknutí, ještě dříve, než se dostane do žaludku. Zůstává jen v jícnu a proto vyvržený obsah není nijak změněný a není cítit žaludečními šťávami. Vomitus je klasické zvracení, při kterém je vyvrhován obsah žaludku případně i střev v čase nezávislém na příjmu potravy nebo i při naprosté hladovce. Nutno si také uvědomit, kdy byla kočka naposledy krmena a čím. Vyvržené zbytky je vhodné přinést s sebou nebo je alespoň dokonale prohlédnout, aby je bylo možno popsat. A také si vzpomenout, kdy kočka naposledy trousila(kakala) a močila a jak exkrementy vypadaly. Také názvy všech léků, včetně vitaminů a krmných doplňků, které byly v poslední době kočce podávány, musí být známy. Jen tak lze co nejdříve určit diagnózu a zahájit patřičnou léčbu.

Co nedělat!

Nikdy se nesnažíme tlumit zvracení bez stanovení jeho příčiny. I zvracení je obranná reakce organizmu, proto nesmí být podceněno. Snad jediným případem, kdy je nutno medikamenty nevolnost a zvracení tlumit je kinetoza. Je to přechodný nenormální stav organizmu způsobený rychlostí a nepřirozeným pohybem (tzv. mořská nebo automobilová nemoc). Pokud tento problém u kočky zjistíme, raději neaplikujeme léky, které se podávají lidem bez konzultace se zvěrolékařem. Je možno využít i jiných preparátů určených specielně pro kočky, případně homeopatie, ale také zavedení zvláštního dietního režimu před započetím cesty.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru