Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když kočičář řekne: „Mám jen exotická koťátka“.
Sdílet:

Když kočičář řekne: „Mám jen exotická koťátka“.

Kočky
Všeobecné

Když chovatel zájemci o koťátko řekne, že má volná koťátka pouze exotická, je na druhém konci telefonu znát rozpačité mlčení. V lepším případě se oz...

Když chovatel zájemci o koťátko řekne, že má volná koťátka pouze exotická, je na druhém konci telefonu znát rozpačité mlčení. V lepším případě se ozve dotaz: „A cože je to za plemeno?“ Když začnete vysvětlovat, že exotické koťátko je vlastně Perská kočka s krátkým, huňatým kožíškem, velkou hlavičkou a obrovskýma očima – moc velkého pochopení nečekejte. V případě, že pošlete e-mailem nebo jako MMS foto koťátka, adept na chovatele pouze suše konstatuje: „Jé, to je jako venkovní kočka, to my nechceme, to se nám nelíbí.“

Škoda. Jen málokdo si dokáže představit, co práce dá údržba srsti perského koťátka i dospělé kočky, co vše je k ní zapotřebí – hřebeny, kartáče, pudry, kvalitní šampony… . Přesto všechno se létající srsti nevyhnete, ať děláte, co děláte. U exota je péče nesrovnatelně snazší, exot prakticky nelíná. Navíc se jedná o zvířata velice mazlivá, nekonfliktní ve vztahu k ostatním kočkám v domě. Exotické kotě je v útlém věku jako malá plyšová kulička. Ve věku, kdy chovatel může nejdříve poslat svoje odchovy do světa (tj. 13. týden věku), jsou exotická koťátka samá ruka, samá noha. Jakmile se však přehoupne 6. měsíc, začne se z „ošklivého káčátka“klubat „krásná labuť“. Tělíčko již není tak dlouhé, nožky tak vysoké, ocásek není neúměrný k tělíčku. Hlavička se zkulatí, objeví se nádherně hustý kožíšek.

Bohužel, toto vše se děje příliš, příliš pozdě. Ne pro chovatele, který na výstavách začne sklízet zasloužený úspěch, ale pro zájemce o koťátka na tzv. mazlíčky. Ne všechna koťátka se vždy podaří prodat do chovu, konkurence je veliká a stále ještě existují ti „nepoučení“, kteří si koupí kotě od množitelů bezpapírových koťat. Získají tak koťátko nádherně maličké a mladičké, ale také často neschopné samostatného života, většinou předčasně odebrané od matky, mnohdy se špatnými nebo ještě neexistujícími hygienickými a stravovacími návyky. Když zájemci o koťátko řeknete, že všechna mají průkaz původu, ale je možné některé koťátko získat za nižší cenu jako mazlíčka, ozve se jen: „Ale my jsme chtěli koťátko bez PP, to je hodně peněz“. Jak vysvětlit, že chovatel nesmí odchovávat koťátka bez PP? Jak vysvětlit, že koťátkům s PP chovatel garantuje původ, a to jak výstavním jedincům, tak i mazlíčkům. Je to záruka, že kotě je a bude takové, jaké má být. Vždyť odchovy jsou vizitkou chovatele.

Standard exotické kočky je shodný se standardem kočky perské. Všechny barvy, které jsou uznány u koček perských, vyskytují se i u exotických. Ze spojení kočky perské a exotické, mohou být koťátka jak perská, tak exotická.

Srst exotických koček se udržuje kartáčem a hřebenem, je možno použít také gumové rukavice.

Exotická kočka je střední velikosti, s kompaktním tělem, má silnou kostru, široký hrudník, osvalená ramena i hřbet, má krátký, silný krk. Nohy jsou krátké a silné, tlapky kulaté. Ocas je krátký, v dobrém poměru k tělu, se zkulacenou špičkou. Hlava je kulatá, masivní, s plnými tvářemi, klenutým čelem a krátkým, širokým nosem se zřetelným stopem. Má široké čelisti, mohutnou bradu. Velké, kulaté oči jsou široko od sebe a měly by mít otevřený výraz. Barva očí je závislá na barevné varietě, převážně měděná nebo tmavě oranžová.

Srst je jemná a hustá, o něco delší, než u Britské krátkosrsté kočky.

text a foto: Dana Skopcová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru