Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka nepřijímá krmivo
Sdílet:

Kočka nepřijímá krmivo

Kočky
Nemoci

Důvodů, proč kočka nepřijímá krmivo, může být mnoho. Kočka může být sytá proto, že si krmivo obstará v dostatečné míře sama (u koček volně chovaných), nebo ujídá z misek jiných zvířat chovaných v domácnosti. Případně může být nakrmena jiným členem rodiny, také sousedi rádi nakrmí kočku, třeba i vhozením krmiva na balkón, kam má kočka volný přístup. Kočka může být natolik zhýčkaná a rozmlsaná, že se jí podané krmivo nelíbí. Některé krmivo určitým kočkám nevyhovuje a nechutná a nepřijmou ho, i když mají hlad. Také kočky v říji nebo kocouři, pokud mají doma kočku ke krytí, často omezí, nebo zcela nepřijímají krmivo.

Misku s krmením odstraníme z dosahu kočky

Pokud kočka během půl hodiny nepřijme nabídnuté krmivo, misku s krmením odstraníme z dosahu kočky, nikde neponecháme volně přístupné ani suché krmivo a sledujeme chování zvířete. Kočka volně chovaná, jakmile se sníží přísun krmiva venku dostupného, přijde sama žádat o krmení. Je-li kočka jen v bytě, vyloučíme všechny možnosti krmení z jiných zdrojů. Při dalším krmení podáme to původní, které jsme uklidili. Pokud ani tehdy kočka nejeví o krmivo zájem, nebo zájem jeví, ale od misky odchází a vrací se k ní, není něco v pořádku s vlastním krmivem. Pak nabídneme krmivo zcela jiné. Když kočka nové krmivo bez problémů sní, zkusíme stejný druh krmiva, které nepřijímala, podat za několik dní znovu. Pokud ho opět nepřijme, raději toto krmivo dále nepodáváme. Je nutno si dát pozor, aby se kočka nerozmlsala a nevyžadovala jen jeden druh krmiva, protože každá monodieta je nepřirozená. Můžeme zkusit podávat námi vybrané nezávadné krmení kočce, které je jinak zcela v pořádku delší dobu a zkusit, jestli si toto krmivo vezme, když dostane opravdu hlad. V tomto případě jde o to, kdo to déle vydrží. Většinou to vzdá dříve majitel a podá kočce krmivo, které má v oblibě.

Hladovka až dva dny

Pokud je kočka zcela v pořádku, normálně se pohybuje, je hravá, nezvrací, nemá zvýšenou nebo sníženou tělesnou teplotu, můžeme hladovku, to je nepodání krmiva námi, prodloužit na jeden až dva dny. Pokud kočka přesto trousí, je jasné, že se krmí jinde. Pokud se snaží na toaletě tlačit a nic neodchází, nebo jen malé tuhé bobečky, má zácpu, a to je důvod nechutenství. Pak kočce nabídneme potravu, která jindy u ní vyvolává řídký trus - jogurt, zakysanou smetanu, sardinky i s olejem, syrová (přemražená) játra nebo slezinu. Pokud tento náš zákrok nevyvolá patřičnou odezvu, navštívíme zvěrolékaře.

Vždy bezodkladně navštívíme zvěrolékaře

Vždy bezodkladně navštívíme zvěrolékaře, pokud při nechutenství se objevují další příznaky narušení zdravotního stavu. Neadekvátní chování, apatie nebo naopak nadměrná čilost, předchozí hubnutí i při příjmu krmiva, zvýšená (nad 39,0 °C), nebo snížená( pod 38,0 °C, u siamských a orientálních pod 37,5 °C) tělesná teplota , zvracení, průjem, zástava jakéhokoliv vyměšování, nadměrné slinění až slintání nebo dávení- to vše společně s nepřijmem krmiva může být důsledkem velmi vážných onemocnění. Včasně zahájená terapie usnadní a urychlí vyléčení a sníží problémy zvířete i majitele.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru