Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka má průjem
Sdílet:

Kočka má průjem

Kočky
Nemoci

Změny konzistence trusu mohou být zapříčiněny náhlou změnou krmiva, zcela dobrého, kvalitního, ale pro určitou kočku nezvyklého. Proto je lépe při...

Změny konzistence trusu mohou být zapříčiněny náhlou změnou krmiva, zcela dobrého, kvalitního, ale pro určitou kočku nezvyklého. Proto je lépe přidávat nový druh krmiva nebo i jen novou značku krmiva postupně a v malých dávkách. Také dlouhodobé krmení monodietou třeba i vysoce kvalitního krmiva může vyvolat “únavu“ zaživadel a tím průjem. Některé kočky nedokážou trávit sladké mléko, překvašené ( acidofilní, kefír, jogurt) jim ale nemusí dělat problémy. Následkem rozčílení a stresu se zvyšuje počet hromádek a bývají velmi řídké. Velmi staré kočky mívají narušené vstřebávání živin a zažitina prochází trávicím traktem velmi rychle a vychází v řídkém stavu a netypické struktuře. Vysokobřezí kočka trousí mnohem častěji, poslední dny před porodem bývá trus řidší.

Kočka někdy udělá více hromádek na nejnevhodnějších a neobyklých místech. Pokud je jinak veselá a čilá, může to být jen zlomyslnost, kterou se vám odplácí za něco, co se jí nelíbilo. Je-li průjem jen následkem dietní chyby, během 24 hod. hladovky se upraví. Pokud však je kočka apatická, zvrací, hubne nebo již zjistíme ztrátu elasticity kůže, nečekáme a hned navštívíme zvěrolékaře. Může se jednat o otravu, infekci, onemocnění jater nebo slinivky břišní, záněty střev nebo parazitózy.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru