Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kastrace koček
Sdílet:

Kastrace koček

Kočky
Všeobecné

Kočky jsou polycyklická zvířata, mají říji od jara do podzimu, pokud nezabřeznou, tak říjí i po deseti dnech. Kojící kočka je schopná být již čtyři...

Kočky jsou polycyklická zvířata, mají říji od jara do podzimu, pokud nezabřeznou, tak říjí i po deseti dnech. Kojící kočka je schopná být již čtyři týdny po porodu opět březí. Zabíjet nebo utrácet zdravá koťata je zákonem zakázáno. Zbývají dvě metody. Injekční antikoncepce nebo operativní vyjmutí vaječníků – ovareiktomia nebo vyjmutí vaječníků i s dělohou – ovariohysterektomia.


• Hlavička uvězněná v pánvi.

Injekční antikoncepce je hormonální zásah, který může mít nežádoucí následky, např. zánět dělohy. Provádí se v době pohlavního klidu kočky, to znamená do konce měsíce ledna. Existují dva druhy injekcí, jedny se aplikují opakovaně po pěti měsících, pokud termín připadne na dobu mezi listopadem a lednem, lze dobu prodloužit na šest měsíců. Druhý typ injekce je tzv. prodlužující, to znamená, že každá další aplikace se provádí vždy o měsíc později. Po třech měsících poprvé, dále po čtyřech, pěti atd. až po devíti měsících. Pak doporučuji nechat proběhnout říji, aby se organismus ozdravil. Také při prvním způsobu aplikace (po pěti až šesti měsících) doporučuji po dvou až třech letech nechat kočku přijít do říje. Po opakovaných injekcích se říje dostaví obvykle za šest až devět měsíců a často ani není plodná. Kočky, stejně jako feny, po těchto injekcích nemusí zabřeznout. Feny mívají zánět dělohy mnohem častěji než kočky. Majitelé často volí tuto variantu z finančních důvodů, přestože součet jednotlivých injekcí je vyšší než jednorázová operace.


• Plodový obal druhého kotěte.

Kastrace koček se provádí odejmutím pouze vaječníků, zatímco u fen se odstraňuje i děloha. Kočka před operací musí být nalačno nejméně 12 hodin, pít může až do operace. Při aplikaci anestetik může dojít ke zvracení a najezená kočka by se mohla udusit nebo mít zánět plic po vdechnutí zvratků. Anestezie je trojsložková – první injekce částečně zabraňuje nežádoucímu efektu druhého anestetika na dýchací soustavu, druhá injekce uvolňuje svalové napětí, snižuje bolest a mírně otupuje mysl. Třetí injekce vyblokuje vědomí. Kočky ani psi nezavírají při narkóze oči, proto je nutné oko mazat, aby rohovka nevyschla. Pokud kočka není tlustá, stačí na vyjmutí vaječníků 1,5 cm dlouhý řez. I zdánlivě štíhlé kočky mají mnoho břišního tuku, který komplikuje vyjmutí dělohy a vaječníků z dutiny břišní.


• Přes dutinu břišní se pokusíme opatrně vtlačovat kotě do porodních cest.

Kočky, které loví myši a požírají je, mohou mít zatížena játra a slezinu pozřením jedu proti hlodavcům, který myši ještě nedetoxikovaly. Játra a slezina mohou být zvětšená, zasahovat do operačního pole a komplikovat práci. Současně bývá zhoršena i srážlivost krve.


• Kotě bylo příliš velké.

V ordinaci mám pro tyto případy vždy nachystána homeopatika Arnicu 15ch a Phosphorus 15ch, která kapeme do tlamy v průběhu operace. Srážlivost krve se rychle zlepšuje, pacient reaguje téměř okamžitě.


• Kotě a placenta.

Další homeopatikum, které zlepšuje zákrok, je Opium 9, 15 nebo 30ch. Zlepšuje okysličování a zabraňuje dechové pauze, kterou kočky obvykle mají. Dýchaní po tomto homeopatiku je hlubší a pravidelné. Opium podávám každému uspanému pacientovi před narkózou i po narkóze, těm problémovým během celé narkózy. Také kapeme do tlamičky Bachovy květové esence, obvykle Hvězdu betlému.


• Mrtvá koťátka.

Po operaci musí pacient zůstat v teple, protože anestetika vypínají termoregulační centrum v mozku a pacient se sám neohřeje. Doporučuji kapat vodu na jazyk nebo dáseň, aby nevyschla dutina ústní.


• Vaječník.

Řezné rány se výborně hojí, když použijete Staphysagrii 9–15ch. Pro kočky je to lék číslo jedna, protože návštěva lékaře je pro ně velmi stresující a ponižující. Kočky jsou obvykle velmi naštvané a přitom zmanipulované. Protože mají všeobecně tendence k onemocnění močového měchýře, je tento lék vhodný téměř pro všechny kočky. Doporučuji ho podávat nejméně pět dní po operaci.
Spolu s antibiotiky dávám i homeopatikum Calendulu proti hnisání a na podporu srůstání. Jizvu mažeme Cicadermou několik dní. Pokud stehy v kůži nevypadnou do 10-ti dnů, je nutné je vyndat. Hojící se rána svědí, kočka si stehy líže a může tak ránu poškodit a infikovat.


• Vaječníky kočky.

Ideální je kastrovat od listopadu do konce ledna. Ze zkušenosti vím, že v listopadu má většina majitelů „spoustu“ času a zákrok odloží. V prosinci šetří na vánoce a v lednu se vzpamatovávají z vánoc. Často přijdou až v únoru a polovina koček je už březích. Pohmatem se dají poznat plody od deseti dnů stáří. Pokud kastrujete kočku, která je březí maximálně týden, nic se na zákroku nemění. Vyšší březost už je nebezpečná, protože odejmutí vaječníků způsobí samovolný potrat s možnými následky. V tomto případě musíte odoperovat i dělohu, což je finančně nákladnější.
Antikoncepční injekci poprvé (nebo po dlouhé pauze) se neodvažuji dát už ani v únoru. Kočka může být několik dní březí a injekce způsobí prodloužení březosti, pomalý porod, mrtvá koťata. Dojde k zánětu dělohy a pokud se kočka včas nepodrobí nákladné operaci, uhyne. Většina veterinářů je v zásadě proti používání těchto injekcí, ale z mého pohledu je menší zlo riskovat zánět dělohy, než když majitel každých osm týdnů topí koťata. Já majitele vždy poučím o nebezpečí injekcí a doporučím mu kastraci. Většinou jde bohužel „jen“ o peníze.


• Kočka byla v ordinaci spokojená.

Na závěr jeden konkrétní případ. V poledne volal majitel do ordinace, že jeho kočka komplikovaně rodí, kotě je již částečně venku. Když přišel, půlka koťátka visela ven. Kočka zuřila a útočila. On ji pevně držel a já namazaným prstem obtáčela tělíčko a posunovala ho. Podala jsme Actaeu racemosu na uvolnění krčku, načež jsem po dvou minutách jsem vytáhla jednu nohu a posléze druhou. Pánev byla velmi úzká. Kočka velmi zuřivá. Doporučila jsem majiteli operaci na klinice, protože já jsem ambulantní lékař a homeopat. Odmítl, řekl ať ji utratím. Vzala jsme si peníze a kočku dala do přepravky. Namíchala jsem Opium 9ch, Actaeu 15ch a Caulophyllum 9ch do vody a poslala praktikantku, ať to kočce stříkačkou aplikuje. Kočka útočila a praktikantka to nezvládla. Uvažovala jsem o císařském řezu. Praktikantka rozebrala přepravku a kočku ulovila do deky. Aplikovali jsme homeopatika a bylo potřeba kočku zvážit. Praktikantka bohužel ještě neznala pravidlo číslo jedna – v ordinaci nikdy nepouštěj kočku z ruky. Když důvěřivě četla váhu, kočka zmizela za nábytkem. Moje praktikantka „za trest“ musela odsunout nábytek, vytřít za ním starší špínu a smetákem lovit kočku. I při této práci byl znát můj dvacetiletý náskok. Kočku jsme ulovily a já jí říkám, že jestli neporodí, budu ji muset utratit, protože páneček si to tak přál. Domluvila jsem jí a vytáhla jsem kotě s obrovskou hlavou. Kočka po homeopatikách tlačila, bylo vidět že je s námi ráda, předla, lízala se, tlačila a další kotě se posunovalo do krčku. Vysvětlila jsem jí, běžně se zvířaty mluvím, že když neporodíme, budu ji muset operovat a že už jsem to dost dlouho nedělala. Nechala jsme ji v klidu, bylo 23 hodin večer. Ráno měla kočka v porodních cestách nohu mláděte, ale bohužel nešlo uchopit. S mojí asistentkou jsme se domluvily, že provedeme císařský řez. Kočka po anestezii usnula jako podťatá a my doufaly, že se neprobudí. Nikdo si ji nemůžeme nechat, co s ní? Ale homeopatika, která dostávala od minulého dne, jí dodávala tolik energie a tak stabilizovala dýchání, že jsme neměly problém. Vyjmuly jsme dvě mrtvá koťata, kočce jsme daly antibiotika. Dělohu jsme kvůli začínajícímu zánětu odebraly celou, ale vaječníky jsem jí nechala. Zůstane čilá, bude lovit myši, bude se pářit, ale nebude mít koťata. Kočka se právě probírá z narkózy, když dopisuji její příběh. Nevím, co s ní udělám, komu ji dám. Ale vím, že jsem někomu zachránila život a že kočka včera věděla, že ji máme rádi, že nám na ní záleží. Věděla to určitě, protože nám to dala najevo.
Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru