Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka versus bakterie a viry
Sdílet:

Kočka versus bakterie a viry

Kočky
Nemoci

V organismu kočky se vyskytuje celá řada nebezpečných bakterií. V závislosti na nich existují různá bakteriální onemocnění. Většinu bakterií mají ko...

V organismu kočky se vyskytuje celá řada nebezpečných bakterií. V závislosti na nich existují různá bakteriální onemocnění. Většinu bakterií mají kočky v sobě a o jejich existenci ani nevíme. Jejich výskyt se projeví až v případě oslabení organismu, ve stresových situacích.
Escherichia coli. Je to druh gramnegativní bakterie, která se běžně vyskytuje v trávicím ústrojí (v tlustém střevě). V některých případech však může způsobit infekce (průjmová onemocnění, infekce močových a žlučových cest, popř. i zápaly plic).
streptokok. Jedná se o skupinu grampozitivních bakterií kulovitého tvaru (koky), které vytvářejí charakteristické řetízky. Některé z nich se běžně vyskytují na sliznicích, např. dýchacích cest, řada z nich způsobuje různá, obvykle hnisavá, onemocnění. Následkem této infekce může být i zánět ledvin. Streptokoky se často bezpříznakově vyskytují v pohlavním ústrojí (v pochvě) a mohou způsobit onemocnění v souvislosti s porodem. Závažný je jejich přenos při porodu na právě narozené kotě, se vznikem těžce probíhající infekce. Streptococcus způsobuje záněty plic, středouší aj.
Rinitida - rýma, je zánět nosní sliznice. Obvykle virového původu, často jako součást zánětu horních cest dýchacích. Jinou příčinou je alergie (viz polinóza). Vzhledem k virovému původu rýmy neexistuje proti ní žádný lék, který by ji dokázal vyléčit. Překrvení nosní sliznice může přispívat ke ztíženému dýchání i k dalším komplikacím (záněty vedlejších nosních dutin a středního ucha).
Atrofická rýma - je zánět nosní sliznice, kdy dochází ke zmenšení normálně vyvinutého orgánu.

Pneumonie - je zápal (zánět) plic, způsobený bakteriemi, při němž je postižena větší část plic. Je-li postižen plicní lalok, jde o lobální pneumonii. Plicní sklípky v postiženém laloku jsou vyplněny zánětlivou tekutinou a příslušná část plíce je dočasně vyřazena z dýchání. Projevuje se horečkou, kašlem, dušností a celkově těžkým stavem. Bez léčby antibiotiky dochází ke krizi.
Enterokoky - je skupina bakterií řadící se ke streptokokům, způsobující záněty močových cest, endokarditidu (zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce) aj. Často bývají rezistentní na běžná antibiotika.
Kočičí chřipka - nejběžnějšími chorobami dýchací soustavy jsou kočičí virová rhinotracheitis a kočičí calci virémie. Rhinotracheitis je závažnější. Hlavním příznakem virémie je vodnatý výtok z očí a z nosu, který s postupem choroby houstne. Takto postižená kočka kromě výtoku z očí a z nosu může navíc trpět také boláky na jazyku nebo v tlamičce.
Bronchitis - zánět průdušek. Tato nemoc doprovází jiné choroby dýchací soustavy. Je způsobena zánětem bronchů, které vedou vzduch z průdušnice do plic. Hlavním příznakem této choroby je trvalý kašel.
Pleuretis - (zánět pohrudnice), povrchová blána plic (pleura) může být postižena bakteriální infekcí a zánětem. Dochází ke hromadění tekutiny v dutině hrudní. Příznakem je ztížené dýchání.
Astma - jedná se o alergii na některé podněty, která je doprovázena astmatickým záchvatem. Záchvat se projevuje jako náhlé obtížné dýchání, sípání, kašel.
Chlamydiasis - je infekční choroba, jejíž příznaky se podobají kočičí chřipce.
Autor textu: Dana Skopcová
Autor fotografií zdroj: Dana Skopcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru