Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
„Vybíravé kočičky – mlsné jazýčky“
Sdílet:

„Vybíravé kočičky – mlsné jazýčky“

Kočky
Všeobecné

Kočky jsou mezi svými milovníky i chovateli známy tím, že si libují v různých chutích. V jídle jsou vybíravé a také vynalézavé a pro získání své oblíbené pochoutky dokáží vyvinout někdy až neuvěřitelný důvtip.

Bez větších problémů zvládnou otevřít dvířka kuchyňských skříněk nebo spíž. Najdou se i takové, které si otevřou lednici. Nešťastnému majiteli takto „šikovné“ kočky pak zbývá už jen montáž zámku na dveře lednice. Mnohem horší ale bývá situace, když kočka začne tvrdošíjně odmítat jinou než její oblíbenou (a často nevhodnou) stravu. Kočky dovedou být velmi vytrvalé a majitel většinou po několika dnech vytrvalého hladovění (často spojeného s hlasitě mňoukanými projevy nelibosti) svému miláčkovi podlehne a naservíruje mu požadovanou pochoutku. Tak vzniká mnoho nevhodných stravovacích návyků koček, které mohou v krajním případě i ohrozit jejich zdraví.
Mezi zamilované kočičí chutě patří ryby (zejména uzené), játra, různé uzeniny a podobné aromatické potraviny, kterých se neustále dožadují. V malé míře můžeme tyto dobroty mazlíčkům dopřát, z dlouhodobého hlediska je ale nutné se nad jejich správnou výživou zamyslet. Má totiž, stejně jako u lidí, zásadní vliv na jejich zdraví.

Složení kočičí stravy

Výživě koček je nutné věnovat pozornost. Je nanejvýš důležité, aby kočka dostávala každý den nejen chutnou, ale i kompletní a vyváženou potravu se všemi nezbytnými složkami, které zaručí správné fungování jejího organizmu. Kočičí strava nesmí být jednostranná a rozhodně není vhodné ani dlouhodobé krmení zbytky od našeho stolu. Správné množství nutričně vyvážené stravy přispívá k zdravému růstu koček, kvalitnímu chrupu i srsti a je prevencí obezity a dalších onemocnění. Kočky, jako dravé šelmy, potřebují mnohem víc masa než člověk. Jsou přizpůsobeny živit se přirozenou kořistí, jakou jsou hlodavci, ptáci nebo drobný hmyz. Jídelníček doma chovaných koček by se měl svým složením těmto nárokům co nejvíce přibližovat. Krmení čistou svalovinou není pro kočku dostatečné. Kromě bílkovin, obsažených hlavně ve svalovině, obsahují těla kočičích kořistí také vnitřnosti, kosti, tuk, chrupavky a také srst či peří.

Hlavní živiny kočičí stravy

Bílkoviny – mají zásadní význam pro správný vývoj a život kočky a nelze je ničím nahradit. Zvláštní význam pro kočky má aminokyselina taurin, která je součástí pouze bílkovin živočišného původu. Proto je také přidávána do řady hotových krmiv nebo doplňků potravy. Aminokyseliny, jež jsou stavebními kameny bílkovin, jsou důležité pro tvorbu a funkci svalstva, krve, kůže, srsti a pohlavních buněk. Přirozeným zdrojem živočišných bílkovin je maso, mléko a vejce.
Tuky – jsou zdrojem energie a jsou nezbytné pro vstřebávání některých životně důležitých vitamínů (A, D, E, K). Kočičí potrava má obsahovat až 40 % tuků. Zdrojem jsou tučnější druhy masa, ryb či sýry.
Sacharidy – tyto látky se kočka naučila konzumovat až v blízkosti člověka. Jsou obsaženy v obilovinách (mouka, sója, rýže) a luštěninách.
Minerály a stopové prvky – spotřeba těchto látek je sice velmi malá, ale jejich přítomnost v potravě je nezbytná. Mají zásadní vliv na metabolizmus, vývoj organizmu a na jeho regulační funkce. Patří k nim například vápník, železo, draslík, jód, fosfor a další.
Vitamíny – patří také k látkám potřebným ve stopovém množství. Významně ovlivňuje vývoj a fungování organizmu včetně jeho imunitních procesů. Jde o vitaminy A, B, D, E, H, K. Vitamin C si kočka dokáže vytvářet sice sama, ale v období stresu nebo při infekcích ho potřebuje více.

Domácí nebo koupené?

Namíchat jednotlivé suroviny ve správném poměru je v domácích podmínkách velmi obtížné. Na našem trhu si můžeme opatřit celou řadu průmyslově připravených krmiv v různé formě (suchá strava, kapsičky, konzervy), které svým složením lépe odpovídají požadavkům na výživu koček. Receptury těchto krmiv vycházejí z dlouhodobě ověřených vědeckých poznatků. Velcí výrobci kvalitních krmiv navíc spolupracují s výzkumnými centry (např. Waltham), která se trvale věnují chutnosti a vyváženosti živin. Pravidelné podávání kvalitní stravy, vyrobené zkušeným výrobcem a znalcem života koček, je důležitou součástí vztahu k domácímu mazlíčkovi.
Bylo vyvinuto mnoho různých typů krmiv, ve kterých jsou zohledněny individuální potřeby koček podle jejich věku či energetických nároků. Existují krmiva pro koťata, dospělé i starší kočky, pro březí a kojící kočky, pro kastrované kočky, pro kočky žijící pouze doma nebo ty, které chodí ven. V sortimentu hotových krmiv nalezneme i speciální kočičí mléko se sníženým obsahem laktózy, které je navíc přirozeným zdrojem vápníku a vitamínů. Rozhodně se vyplatí nechat na odbornících, aby pro naše miláčky vytvořili to nejlepší. Potom už je na nás, abychom pro ně vybrali přesně to, co právě potřebují. Určitě budou spokojení i nejmlsnější jazýčci.

Po čem kočky prospívají

• Kočky musí mít jako hlavní zdroj potravy maso. Na vegetariánské stravě nebo na stravě o velmi nízkém obsahu bílkovin nejsou schopné přežít.
• Kočky potřebují ve stravě zcela jiný podíl živin než člověk!

Ideální poměr živin

Bílkoviny

(maso, mléko,

méčné výrobky, vejce)

Tuk

(máslo, sádlo,

oleje, margaríny)

Sacharidy

(obiloviny, ovoce,

sladkosti, luštěniny)

kočka50%40%10%
člověk15%30%55%

Nejen živiny, ale také vitamíny a minerální látky by měly být obsaženy v jiném poměru než u člověka.
• Kočičímu zdraví svědčí přírodní oleje pro krásný, měkký a zářivě lesklý kožíšek, vitamín A a taurin pro udržení výborného zraku.
• S využitím nejnovějších vědeckých poznatků jsou vyrobena např. krmiva Whiskas, Perfect Fit, Sheba, Kitekat nebo Royal Canin.
• V přírodě konzumuje kočka k vyčištění svého zažívacího ústrojí trávu. Pro doma chované kočky slouží k prevenci chuchvalců chlupů (tzv. bezoárů) výrobky Anti–Hairball.
• K péči o zdravé zuby dospělých koček patří také granule (pochoutky) na čištění zubů.

Po čem kočky touží

Každá kočka je originál a má jiné preference. Anglické výzkumné centrum Waltham ve spolupráci s veterinárními univerzitami dospělo při pozorování koček k těmto závěrům:
• Kočky milují ryby a krmivo, ve kterém jsou obsaženy.
• Žebříček u koček nejoblíbenějších ryb: 1. tuňák, 2. treska, 3. sleď, 4. makrela, 5. úhoř.
• Granule obohacené o ančovičky nebo kapsičky s chutí sardinek jsou u koček oblíbenější.
• Čím jemnější jsou částečky suché kočičí směsi, tím je kočky mají raději.
• Kočky mají rády rozmanitost. Tu může představovat vícero druhů krmiv (konzervy, kapsičky, granule), rozličné masové směsi (s hovězím, telecím, jehněčím, kuřecím, krůtím, kachním masem, tuňákem, sardinkami nebo lososem) nebo různorodé konzistence mokrých krmiv (s celými kousky masa ve šťávě, v krémové omáčce nebo v želé).
• Touží také po novinkách (existují lahodné pochoutky pro dospělé kočky v podobě speciálních křupavých polštářků s náplní z kuřecího masa a sýru).
• Nejen koťata, ale i dospělé kočky milují mléko se sníženým obsahem laktózy.
• Kočky mají rády drůbeží, vepřový či hovězí tuk a výtažky z pivovarských kvasnic.
• Kočky dávají přednost postupnému „uzobávání“. Mnohé kočky se např. k misce s granulemi vracejí osmkrát až čtrnáctkrát denně.

Co kočky nemusí

• Kočky raději nekrmte v blízkosti jejich záchodů (protože ani ve volné přírodě by nepřijímaly potravu blízko místa, kde se vyprazdňují).
• Kočky nemají rády citrusové aroma.
• Chuť koček není uzpůsobená pro cukry. Rozmazlování lidskými pamlsky (čokoláda, bonbony) kočkám škodí.
• Běžné kravské mléko do kočičího jídelníčku nepatří. Můžeme jim však dopřát speciální mléko upravené pro kočky s nízkým obsahem laktózy (catmilk).

Autor textu: Marie Říhová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru