Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Manuál pro začínajícího chovatele IV Kočka a její řeč
Sdílet:

Manuál pro začínajícího chovatele IV Kočka a její řeč

Kočky
Všeobecné
V tomto díle manuálu se budeme věnovat kočičí řeči. Každý z nás touží svému mazlíkovi rozumět, a proto v tomto díle budeme věnovat pozornost těm nejčastějším projevům kočičí komunikace. Vysvětlím, proč se kočka otírá, co znamenají ocasové signály, ale také verbální i neverbální komunikaci vaší kočky.

Vítací rituály a otírání koček

Ti, kteří mají doma kočičku, velice dobře znají vítací rituál kočky. Ptá se: „Ahoj, kde jsi byl?“ Kočka kolem vás krouží, očichává vaše kalhoty, a pokud jste byli ve společnosti jiného zvířete, většinou uraženě odkráčí a nechá se vámi odprošovat. Jaký význam má ale pro kočky jejich typické otírání? Otírání je značkovací technika, velice nenápadná, pro kočku však významná. Kočka má ve zvyku omotávat se kolem nohou a ocáskem těsně kolem se proplétat. Tím si vaše kočka zjišťuje, kde jste byli, a svými pachovými žlázkami si vás označkuje. My lidé to ale necítíme. Spokojená kočka vylučuje skrze žlázky kolem obličeje a ocásku svůj pach, pro ni citelný, pro nás bez zápachu. Stejně jako nás si žlázkami označí celé teritorium. Na tomto principu fungují také dnes již velmi známé a oceňované preparáty značky Feliway. Ty obsahují kočičí feromony, a když se nastříkají do prostoru, kde je kočka, působí to na ni jako „uklidňovač“. Léčí se tak například poruchy chování, agresivita, neklid a strach kočky.


Kočka si často sedne do výšky, kde se může otírat o váš obličej. Je to velmi významná věc. Kočka si s vámi vyměňuje pachy a tvoří si k vám jedinečný vztah. Proč jedinečný? Kočka na vás zanechá vzkaz všem dalším kočkám „Tento páníček je můj“. Zároveň se však na její kožíšek přenese váš pach z potních žláz, zjednodušeně pach člověka, tak jedinečný jako otisk prstu. Kočka se většinou po takovémto kontaktu začne umývat, tedy olizovat, a tímto vás vlastně ochutnává. Chuťovou paměť mají kočky docela slušně rozvinutou a díky tomuto pachu vás kočka pozná na sto honů. Tento rituál kočka provádí se všemi členy rodiny. Zajišťuje si, abyste byli všichni pod její kontrolou, a mezi vámi a vaší kočkou se tvoří úzké sociální pouto.


Když však kočka potká jinou kočku, probíhá vítání jinak. Otírají se o sebe vzájemně a zvednou ocasy tak, aby mohla druhá kočka očichat její anální oblast. Pro nás nevábné, pro ně takové běžné podání ruky.

Kočka nás lidi vítá nejen pohybem a značkováním, ale také hlasovými signály. Proč jdeš tak pozdě? Dej mi masíčko! Teď mě budeš hezky hladit. Konečně jsi tady, budeme si hrát! Kočka díky své přítulnosti i hlasovým projevům působí blahodárně na nás lidi. Kdyby byl byt či dům prázdný, vítá nás někdo, komu stojíme za to vstát z pelíšku a přivítat nás všemi možnými způsoby. Otírání se čenichem je zároveň důkaz lásky a důvěry vůči člověku.



 

Ocasové signály

Když je spokojená: má ocásek vzhůru a jemně s ním hýbe ze strany na stranu.


Má radost: má vztyčenou hlavu i ocas, sebevědomě kráčí, častokrát točí zadkem jako manekýn. Z pohybu vidíte, že kočka je uvolněná, sebevědomá a prostor jí patří.


Chce si hrát: dívá se na objekt, se kterým si chce hrát (jiné zvíře anebo vy), ocas má tvar otazníku a zdá se, že kočka je mírně přikrčená jakoby v úskoku. Tuto polohu často vidíme u malých dovádějících koťat. Kočka u toho častokrát poskakuje.

Kočičí mimika

Když má strach: kočka se přikrčí, sklopí uši, ocas stočí k tělu, a pokud je objekt, který v ní vyvolává strach, blízko, snaží se přikrčená utéct do bezpečí. Můžete zažít při seznamování s dalším zvířetem a není to známka agresivity, ale strachu.


Útok či obrana: jakmile kočka začne ocasem házet ze strany na stranu, chystá se útočit na kořist. Bývá naježená, protože vypadá větší a tím mate také svou kořist či nepřítele. Končetiny má natažené, hřbet nahrbený a ocas vztyčený.


Spokojená kočka: většinou leží a odpočívá na oblíbeném místě. Občas na vás koukne skrz přimhouřené oči a převalí se na druhou stranu. To je spokojená kočka.

Kočičí gesta

Maximální důvěra: Víte, kdy je zvíře nejcitlivější a takřka bezbranné? Když leží na zádech. Některé kočky, zejména ty původně venkovní, si nenechají sáhnout na bříško. Jsou však i takové, které si drbání bříška zamilovaly.


Ducání hlavou: souvisí se značkováním teritoria kočičími feromony, ale také s projevem něhy a mazlivosti. Největší projev náklonnosti kočky vůči člověku je olizování. Kočka tak dává najevo svou péči a stará se o vás jako o svá koťata. Kočky někdy olizují i vlasy svého milovaného člověka.


Něžné strkání packou: znamená, tady jsem, chci cítit tvou blízkost.


Přešlapování: Stalo se vám někdy, že vaše kočka vám vylezla na hrudník a začala po vás přešlapovat? Tomu se říká mléčný krok. Koťátka stejným způsobem přešlapují kolem maminčiných bradavek, aby dostala co nejvíc mléka. Pokud tohle dělá vaše kočka, většinou u toho tiše vrní a dává vám najevo svou lásku.


Oblizování se: pokud kočka stojí u misky a oblizuje si čumáček, znamená to, že očekává potravu.


Zívání: zřejmě se kočka právě probudila a dává najevo, jak je ten kočičí svět náročný.


Mňoukání: kočka mňouká mnoha způsoby, nejčastěji vám chce něco říct. Když ráno po vás skáče a mňouká, nejčastěji oznamuje, že zásoby krmení se v noci vypařily.


Pokud kočka mňouká, když ji hladíte, povídá si s vámi, ale také může dávat najevo svou nespokojenost, že jí nevěnujete příliš mnoho pozornosti. Z velmi jasného a naléhavého mňoukání lze usuzovat na špatnou náladu. Časem určitě pochopíte, které zamňoukání co znamená.


Vrčení: to zajisté rozpoznáte, je podobné tomu psímu a něco se vaší kočce nelíbí. Nejčastěji přítomnost jiné kočky.


Vrkání: nejčastěji kočka vrká, když mrouská. Kočka leží přikrčená k zemi, zadníma nohama přešlapuje, ocas drží vzhůru a toto vrkání až sténání má přivolat chtivého kocoura. Bohužel i my si toto náruživé volání musíme vyslechnout. Předcházet mrouskání můžeme kočičí antikoncepcí anebo kastrací.


Předení: doposud se nepodařilo zjistit, co je příčinou předení koček, známé jsou však jeho pozitivní účinky na člověka. Kočka totiž může příst, když je spokojená, ale také když ji něco bolí. Kočka přede dokonce i u porodu.



 

Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru