Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Umělý odchov koťat
Sdílet:

Umělý odchov koťat

Kočky
Všeobecné
Za normálních okolností veškerou péči o čerstvě narozené potomstvo zvládá matka. Někdy však nastane situace, kdy kočka tuto péči není schopna zajistit. Může být například po porodu císařským řezem, může se jednat o prvničku, která si s potomstvem prostě jen neví rady …

Z vlastní zkušenosti si pamatuji, že když jedna z mých kočiček rodila císařem, následující dva až tři dny byla v šoku, nevěděla, co se jí to stalo, jen seděla skrčená v koutě, s hlavou otočenou do rohu a odmítala „komunikovat“, natož se starat o koťata. Totéž se mi stalo u další kočičky, prvorodičky. Kočička s mojí pomocí porodila, ale tím pro ni celá „akce“ skončila. Za žádnou cenu se ke koťatům již ani nepřiblížila. Inu, stát se může cokoli a pak osud kočičích mimin je v našich rukách. Pokud jsme rozhodnuti koťata zachránit, musíme si uvědomit, že budeme ručně krmit několik dní, možná i měsíc. Koťata nás potřebují 24 hodin denně, krmí se po dvou hodinách, ve dne v noci. Kromě krmení musíme zajišťovat také vyprazdňování kotěte.

Rozhodnutí

Čerstvě narozená koťata je třeba nejprve prohlédnout, zda nemají nějaký defekt. Prohlédneme lebku, zda se nejedná o hydrocefalus (lidově voda na mozku), rozštěp patra či rtu, kýlu, deformaci končetin … Zjistíme-li jakýkoli podobný problém, je lépe nechat kotě utratit.

V případě rozštěpu se může jednat o rozštěp rtu, nebo celého patra. Kotě se sice snaží pít, ale jídlo se vrací nosíkem zpět, kotě špatně přibírá, při krmení se dusí, musí se krmit velice pomalu a opatrně. Nicméně je možné později provést plastiku. Otázkou je, zda to má význam. Kotě nemůže být použito do chovu, jedná se o genetickou vadu.

Někdy se nám zdá, že zadní nožičky jsou všelijak pokroucené. Většinou se to během několika dní spraví samo, je to způsobeno tím, jak je kotě v břiše matky stočeno a jak probíhal porod. Někdy pomůže také fixace končetiny. Pokud by nožička kotěte byla zlomená, či byl špatně utvořen kloub, opět je namístě přemýšlet o eutanazii. Kotě by sice rostlo, ale nožka nikoli, zůstala by zakrnělá.

Někdy kotě od matky první den pije, ale najednou začne zaostávat, mnohdy naříká, čímž kočku stresuje. Většinou je pak matka odhrne někam do koutku a odmítá se o něj dále starat. Tato koťátka následně rychle umírají, většinou je na vině zápal plic, při porodu se pravděpodobně napila plodové vody.

V případě, že se jedná o početný vrh, koťata od matky pijí, ale často křičí hlady, znamená to, že pro celý vrh má matka málo mléka. I zde je třeba pomoci dokrmováním. Výhodou je, že další péči matka obstará sama – zahřívání, vyprazdňování.

Čím krmit a vše, co s krmením souvisí

Ideální je mít doma sušené kočičí mléko (např. Whiskas, Gimpet …), které se podle návodu rozdělává v převařené vodě. Náhražkou pro první chvíli může být také převařená Tatra, ale ta v poslední době zřejmě změnila složení a mně se již moc neosvědčila.

Krmit můžeme pomocí speciální lahvičky s dudlíkem (obdoba kojenecké lahvičky), injekční stříkačkou (pro ty šikovnější, jinak je možné kotě zahltit) nebo kapátkem. Pokud kotěti strava chutná, najednou si všimneme, že mocně saje, a nestačíme krmení v lahvičce doplňovat.

Při umělém odchovu někdy kotě i po jídle naříká, nafoukne se mu bříško. Znamená to, že může mít stejně jako malé dítě větry. Pak pomáhá masáž bříška teplým hadříkem, zahřívání na teplé podložce a podávání dětského čaje.

Někdy může kotě mít průjem či zácpu. V případě zácpy pomůže Katalax nebo trocha oleje. U průjmu může dojít k dehydrataci, proto bychom měli vyhledat veterinární péči. Průjem může způsobit kolaps organismu a smrt kotěte.

Obecně platí, že koťata, která nedostávají žádné mateřské mléko, jsou vystavena zvýšenému riziku. První dny matka vytváří tzv. kolostrum, které obsahuje pro kotě důležité protilátky. Ty poskytují imunitu proti mnoha druhům infekcí a nemocí. Kolostrum obsahuje více bílkovin, méně laktózy než normální mléko a je bohaté na vitamíny A a D. Koťata absorbují kolostrum a mateřské protilátky z něj v tenkém střevě, maximální absorpce je během prvních osm hodin po porodu. Po dvanácti hodinách kotě tuto schopnost ztrácí.

Jak by měla vypadat láhev s umělým dudlíkem: jsou to malé plastové lahvičky s několika druhy dudlíků. Velikost otvoru v dudlíku je velice důležitá. Pokud mléko po otočení lahvičky dnem vzhůru samo kape, znamená to, že otvor je příliš velký a kotě by se zalykalo. Pokud dudlík zmáčkneme a mléko téměř neteče, je otvor malý a kotě by nemohlo pořádně sát. Správný otvor: při jemném stisku mléko kape. Čím starší kotě bude, tím větší otvor bude třeba, protože bude pít stále rychleji.

Při krmení držíme lahvičku v úhlu 45 stupňů. Tím zajistíme, že dudlík je plný mléka, ne vzduchu. Při krmení by kotě mělo ležet pohodlně na bříšku nebo na boku. Jeho hlavičku opatrně držíme zvednutou směrem k lahvičce. Krmení kapátkem: jemně mléko kapeme do tlamičky kotěte. Později mléko saje samo a přecházíme na lahvičku. Krmení stříkačkou: pouze pro zkušené, náhražka lahvičky a kapátka.

Oči koťat

Po porodu jsou očka zavřená. Koťata je postupně otevírají v průběhu jednoho až dvou týdnů. Někdy si všimneme, že ačkoli je oko zavřené, tvoří se pod víčkem boule, citlivá na pohmat. Znamená to, že kotě má v oku infekci. Někdy pomůže lehce zatlačit tamponem namočeným ve vlažné převařené vodě. Blanka může povolit, a ačkoli oko ještě není otevřeno, hnis odchází. V případě, že tento postup nefunguje, je třeba opět rychle navštívit veterináře, který mechanicky oko otevře a podá antibiotika.

Močení, stolice

Kotě se neumí samo vyprazdňovat v průběhu prvních dvou týdnů života. Matka obvykle stimuluje vyprazdňování olizováním jejich řitního otvoru. Pokud se však o kotě odmítá starat, musíme toto napodobit otíráním vlhkou vatou. Kotě se musí vyprázdnit alespoň jedenkrát denně, jinak by se ucpalo. Ideální je provádět tento úkon po každém jídle.

Autor textu: Dana Skopcová
Autor fotografií zdroj: Dana Skopcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru