Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Péče o zuby, uši, nos a drápky koček
Sdílet:

Péče o zuby, uši, nos a drápky koček

Kočky
Nemoci

Napadlo vás už někdy, že vaše kočka nechodí k zubaři, k očnímu lékaři ani na ušní? V jakém stavu bude asi kočičí chrup, když nepoužívá zubní kartáček a ústní vodu? Můžeme pomoct? Jak, to se dozvíte se v tomto článku.

Péče o zuby

Přirozená barva skloviny u koček je bílá různých odstínů. Když otevřeme kočce pysk, uvidíme zoubky i jejich barvu. Podle pohledu poznáme i zubní plak a zubní kámen. Sklovina se může kočkám i různě zabarvit podle požívané stravy a jejího složení. Zoubky pak mohou chytit nádech do oranžova, žluta či hněda. Pokud má vaše kočka na pohled jinak zdravé zuby a dobře jí a prospívá, funkci zubů zbarvení nijak nepřekáží.

U starších koček musíme preventivně koukat do tlamičky, zda neuvidíme zánět dásní. Nejčastějším důvodem těchto zánětů je zubní kámen, který se rozšíří pod dásní až k zubnímu lůžku. Pokud ale toužíte po krásném a zdravém chrupu své kočky, existují způsoby, jak toho dosáhnout. Dnes existují kočičí kartáčky i pasty, na veterině zubní kámen i zoubky vyčistí veterinář ultrazvukem. Obecně však platí to, že čím více syrové stravy a konzerv bude vaše kočka jíst, tím více se jí bude tvořit zubní kámen a objevovat se další komplikace. Pokud kočka žere výhradně granulovanou stravu, obrušuje si kámen a čistí zoubky již u krmení. Je nesnadné kočku naučit si nechat čistit zuby, ideální je kočku přivykat odmala. Kočka si musí zvyknout na manipulaci ve své puse, ale pokud vytrváte a kočka si zvykne na pravidelnost (jednou až dvakrát týdně) a vaši neústupnost, máte z velké části vyhráno.

Zbystřete, když se u vaší kočky objevuje:

– uvolněný zub,

– nerovná sklovina s fleky a skvrnami,

– sklovina bez lesku,

– zánět dásní,

– přetrvávající zápach z úst,

– snížená chuť k jídlu.

Preventivně nechejte veterináři zkontrolovat chrup jednou ročně.

Čištění očí

Čištění očí není u koček většinou tak nezbytné jako čištění zubů. Většina koček žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Oči zdravé kočky by měly být suché, lesklé, plné života a sem tam můžete nalézt nějaký ten malý ospalek. Ten odstraníte kouskem vaty navlhčené v teplé vodě. Oči by se měly vytírat směrem k nosu. Pokud vaší kočce tečou slzy a v očích má neustále hnis, je zapotřebí navštívit veterináře. Je potřeba rozlišovat rozdíl mezi náchylností plemene k nadměrnému slzení a mezi hnisavým zánětem. Většinou to poznáte na vatě. Zelené zabarvení není určitě v pořádku a ani zarudlé oči nejsou pro kočku přirozené. I u koček se objevují různé alergie, které se mohou projevovat podrážděním očí. Každý zánět či problém s očima je jiný a nikdy nepoužívejte jedny a tytéž kapky, které máte od veterináře. Každá situace je jiná, stejně jako příčiny a tak dále. Můžete své kočce více uškodit než pomoct, a proto spoléhejte na odborníky. Nic nezkazíte oftalem, očními slzami volně prodejnými v lékárnách pro lidské použití. Žádné jiné lidské kapky kočkám nedávejte. Zakápnutím oka oftalem zjistíte, zda bylo oko jen podrážděné a po kápnutí se zklidní, anebo se problém za chvíli objeví znovu a je zapotřebí nasadit účinná antibiotika. Oči jsou úzce propojené s nosem, a proto často slzení a záněty očí doprovází hnis v nose.

Zbystřete, když vaší kočce:

– slzí oči,

– v očích vidíte hnis,

– má oči zarudlé,

– teče jí i z nosu.

Čištění nosu

Kočičí nos by měl být čistý a suchý, případně mírně vlhký. Není však správné, když kočce teče z nosu, a vůbec není dobré, když má kočka v nose hnis. U zdravé kočky se objevují čas od času zaschlé soplíky, které lze lehce odstranit.

Zbystřete, když má vaše kočka:

– neustále hnis v nose,

– přetrvávající výtok z nosu, případně propojený i se slzením očí.

Čištění uší

Čištění uší není tak náročné, především co se týče četnosti. Každé zdravé kočičce stačí ouška vyčistit jednou za půl roku. Důležitá je spíše pravidelná veterinární kontrola. Veterinář totiž může objevit zánět ucha, který my majitelé odhalíme stěží. Zánět se projevuje větším množstvím hnisu a mazu. Časem se také shromažďuje v uchu přebytečný ušní maz. Ten odstraňujte velice citlivě tamponem vaty či vatovou tyčinkou. Doporučuje se ji namočit do dětského oleje či horké, převařené vody. Na každé ouško použijte nový tampon. Čistěte jen tam, pokud vidíte, nikdy necpěte tyčinku hluboko do ucha. To může být pro kočku nejen bolestivé, ale taky nebezpečné. Pokud ve zvukovodu objevíte tmavě hnědé až černé částečky, jedná se o ušní svrab. Při důkladném čištění zjistíte, že „špínu“ nelze vyčistit. Navštivte veterináře, léčba trvá dva týdny a vyžaduje pravidelnost. Svrabem trpí téměř každá kočka, která se volně pohybuje venku. Svrab se snadno přenáší na další kočky a může zapříčit zánět ucha.

Dalším problémem, se kterým se můžete setkat, je natržené ucho, nejčastěji ucho kocoura po boji. Pokud se jedná o malé natržení, časem se zhojí. Do ouška se však může dostat zánět, který je potřeba řešit veterinárně.

Zbystřete, když vaše kočka:

– má v uchu opravdu nadbytek mazu, či dokonce hnisu,

– má-li ucho natrhnuté a zanícené,

– má v uších neodstranitelné černé, černohnědé částečky,

– škrábe se za ušima či v uchu.

Stříhání drápků

Máte-li kočku výhradně doma, zabezpečte jí tzv. škrabadlo na drápky. Přesto pokud vaše kočka žije výhradně v bytě, budete nuceni přistoupit k stříhání drápků. Kočka si může lehce navyknout na stříhání drápků. Budete potřebovat pomocníka, který vám kočku pevně přidrží. Vy pak můžete v klidu manipulovat s drápkem. Kočky mají drápky vysouvací. Stlačením polštářku se drápek vysune a vy dobře uvidíte živou tkáň a samotný nehet. Pokud si nejste jisti nebo máte černou kočku, odstřihněte pouze špičku drápu. Na stříhání použijte speciální nůžky na kočičí drápky. Pokud se vaše kočka zuřivě vzpírá, požádejte o tuto službičku veterináře. Ušetříte si poškrábané ruce i nábytek a vaše kočka bude také spokojená.

Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru