Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mládě tygra sumaterského vJihlavě po dvaceti letech!
Sdílet:

Mládě tygra sumaterského vJihlavě po dvaceti letech!

Všeobecné

Jihlavská zoologická zahrada se raduje ze vzácného odchovu! Mládě tygra sumaterského (Panthera tigris sumatrae) se zde narodilo 28. března 2013 po dlouhých dvaceti letech. Jediná mláďata tygrů se v Jihlavě narodila v září 1993. Jednalo se o dvojčata – samičku Sintru a samečka Suntíka

Matkou letošního mláděte je osmiletá samička Suma původem z německé Zoo Heidelberg, otcem devatenáctiletý Dustin, který pochází z pražské zoo. V Jihlavě se potkali v roce 2006 a po sedmi letech společného soužití se chovatelé dočkali vytouženého mláděte. Samička tohoto druhu tygra je březí asi 100 dní a mláďata jsou po porodu zcela bezmocná. Jihlavské mládě obývá porodní box ve vnitřní expozici tygrů sumaterských v pavilonu šelem.

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, jehož původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Živí se různými obratlovci až do velikosti jelena. V jejich přirozeném prostředí tropických pralesů se dají počty těchto tygrů jen těžko odhadnout, pravděpodobně se pohybují mezi 400 až 500 zvířaty – jsou tedy kriticky ohroženým druhem. Za snižování počtu tygrů ve volné přírodě může nejen ztráta jejich přirozeného prostředí, ale i pytláci – tygří kosti i jiné části tygřího těla jsou velice ceněným lékem v tradiční čínské medicíně.

Foto: archiv Zoo Jihlava

Autor textu: Kateřina Kosová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru