Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zvykne si kočička na psy?
Sdílet:

Zvykne si kočička na psy?

Kočky
Všeobecné
U rodičů žije kočička Micinka, která je přibližně osmnáctiletá a je hodná ke všem ostatním zvířátkům. Dále jsou tam dvě štěňátka, sourozenci Lotynka a Ťapík, kříženečci, kterým je teď čtyři a půl měsíce. Na Micinku jsou zvyklí a mají ji rádi.

Rodičům jsem dovezla kočičku, která před týdnem podstoupila kastraci a prý je plus minus půlroční. Kočička je mazlivá, jen do té doby vždycky před psy zjevně utíkala a u nás už je čtvrtý den zalezlá v gauči a vylézá jen ráno, když všechna zvířata ještě spí. To se nají, dojde si na záchod, pomazlí se. Pak ale zase nachází útočiště v gauči. Včera jsme provedli pokus. Ťapík byl na odpoledne u mě a Lotynku naši chtěli pomalu seznámit s kočičkou. Lotynka na ni štěkala, kočička se hrozně bála a od té doby je zalezlá v tom gauči. Poradila byste nám, jak se chovat, abychom to co nejpříjemnější cestou pro všechny nějak zvládli? Aby se kočička přestala bát? Rodiče si myslí, že se to nezmění, že ji tím trápíme, a pomalu jí hledají nový domov …

Odpověď

Doporučuji nechat kočičku v pokoji, kde má své útočiště v gauči, a dát jí poblíž také záchodek a misky s vodou a krmením. Další zvířátka by tam ale neměla mít vůbec přístup. Do dveří je třeba dát nějakou mříž – třeba do starých dveří se skleněnou výplní načas místo skla připevnit pletivo. Jde o to, aby na sebe všichni viděli, cítili se, mohli sledovat, co kdo dělá, jak se chová, ale aby kočička věděla, že ji nikdo nemůže ohrozit. Připravte jí pár útočišť nahoře na skříních, udělejte k nim přístup tak, aby kočička mohla kdykoli vyskočit nahoru, kdyby cítila ohrožení ze strany psů. Dejte jí nahoru i misku s granulkami. Až když se čičinka začne volně pohybovat po pokoji, nechá se krmit a hladit a bude pozorovat cvrkot za mříží, je možné ji začít seznamovat s ostatními. Nejlépe kolem mříže, tak, že se všem nasypou nějaké dobrůtky, na které se soustředí. Nesmí se stát, že psi přiletí a začnou na kočičku štěkat, vše musí být naprosto v klidu. Jestli se kočička bude chovat klidně, je možné brát do jejího pokoje postupně jednoho i druhého pejska, ale uvázané a soustředěné na hračku nebo pamlsky – jen se projít po pokoji a zase hned pryč. Podle reakcí kočičky lze pobyt psů (ale stále pod kontrolou vodítka) v pokoji postupně prodlužovat a také v době, kdy jsou psi venku, nechat kočičku, aby se seznámila s celým bytem.

Některé kočičky jsou bohužel založením velmi bázlivé a se psy se těžko sžívají. Ale je mladá, uvidíte, jak to půjde dál. Kdyby se nedařilo, je možné jí pomoci léky na přírodní bázi, například feromonovým obojkem, který ji příjemně uklidní, vydrží asi měsíc, popřípadě feromonovým odpařovačem do zásuvky.

 

(Zdroj: webové stránky autorky.)

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru