Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak si užít Vánoce a silvestra s kočkou
Sdílet:

Jak si užít Vánoce a silvestra s kočkou

Kočky
Všeobecné

Čas Vánoc se nám blíží, obchodní centra jsou již rozsvícena a třpytí se to tam o sto šest. Nezapomeňme ale, že Vánoce jsou také o harmonických vztazích s těmi nejbližšími a pohodě provoněné dobrotami. V tomto článku si řekneme, čím můžete svou kočku o Vánocích ohrozit, na co si dávat pozor a také jak bez újmy na zdraví přežít silvestra s chlupáčem po boku.

Dáreček pro kočku

I kočky vnímají blížící se Vánoce. Ne že by si otvíraly políčka adventního kalendáře, ale všimnou si změn ve vašem chování před těmito svátky klidu a míru. Čeho si zajisté všimnou, bude vaše zrychlené tempo v úklidu či větší počet tašek, které budete nosit domů. Bude růst jejich zvědavost a budou vás sledovat a situaci pečlivě vyhodnocovat. Jako milovníka koček vás zajisté napadne myšlenka darovat něco i svému věrnému společníkovi. Mezi vhodné dárky učitě patří kočičí hračky, škrabadla, prolézadla, různé kočičí potřeby, ale také maličkosti, jako jsou pamlsky a hračky. Chtěla bych upozornit, že kočka je masožravec, pořiďte jí tedy výhradně kočičí pamlsky. Zde se vrátím ke zmínce o adventním kalendáři, viděla jsem hned celou řadu nádherných kalendářů určených pro kočky ve zverimexu (uvnitř jsou samozřejmě kočičí pochoutky). A zvláště o svátcích dávejte pozor, aby se nechtěnou a nebezpečnou hračkou nestala skleněná koule nebo nedej bože háček na vánoční ozdoby. Období Vánoc s sebou přináší i nárůst rizik zranění, která jsou spojena se zvědavou kočičí povahou.

Příprava cukroví

Ta kouzelná atmosféra při přípravě cukroví má něco do sebe. Pouštíte si koledy, s dětmi zdobíte perníčky a mlsný kocour vám sem tam naruší poklidnou atmosféru nějakým tím zlodějským kouskem. Běh přes pokoj za kočkou vám určitě pomůže udržet se při pečení cukroví v kondici, ale zastavme se u případných rizik spojených s požíváním sladkostí u koček. Někteří majitelé koček se dostanou do situace, kdy prosebnému pohledu kočky prostě neodolají a sami kočce dají nějaké cukrátko. Snad nejhorší je neznalost majitele, která může vést až k fatálnímu konci. Takže zaprvé, kočka je bohužel ošizena o sladkou chuť. Její chuťové pohárky ji prostě nerozeznají, takže jim tuto chuť ničím nezprostředkujete. Zastavíte-li se někdy v cukrárně pro kočky a psy a ochutnáte-li kočičí cukroví, budete zklamáni, nic sladkého neucítíte. Zadruhé, čokoláda může být pro kočku (i pro psa) až smrtelná. Obsahuje totiž nejen vysoké procento tuků, ale také alkaloidy, které jsou pro zvířata toxické. Jedná se o kofein a teobromin. Příznaky otravy jsou pak podobné, jako byste vypili třeba osm šálků kávy za sebou, zvýšení fyzické aktivity, zrychlené dýchání, zmatenost, častější močení, třes a pak křeče. Smrtelná dávka pro zvíře važící 6 kg je 100g tabulka čokolády na vaření.

Zdobení vánočního stromku

Zdobení vánočního stromku je kouzelný akt Vánoc. Třpytící se ozdoby nadchnou malé děti i dospělé, ale samozřejmě také kočičí společníky. Taková pozlátka jsou úžasným pokušením ke zkoumání a ke hře. Nesmíme však zapomenout, že kočky mají tendenci vše žvýkat a ochutnávat. Polknutí může vyvolat velké potíže. Proto je dobré, abyste byli kočce vždy nablízku, když se pohybuje v blízkosti stromku. Budete-li muset z domova odejít, zavřete kočku v jiném pokoji, kde je to pro ni bezpečné. Dávejte pozor také na vánoční hvězdu, tato rostlina je pro kočky jedovatá. Pozře-li kočka něco nebezpečného, nenechávejte situaci bez povšimnutí, ale raději kontaktujte svého veterináře.

Čas mezi svátky

Kočky jsou zvířata, která mají ráda pohodu a klid. Válení se na gauči a sledování pohádek jim bude naprosto vyhovovat a jsem přesvědčena, že se na to těší už teď. Kočky milují hlazení a drbání za ouškem a rády cítí blízkost svého člověka. Tato část Vánoc bude pro všechny moc příjemná.

Přípravy na silvestra

Zůstáváte doma? Tak to budete připravovat hromadu jídla a pití. Pozor tedy na přející hosty, kteří mohou vaši kočku přecpat něčím, o čem ani nevíte. Pozor také na alkohol. Upozorněte hosty i na informace o sladkostech a úplně nejlepší by bylo kočičce dopřát klidné místo, kde se nebudete vzájemně rušit. Na silvestra je nejvyšší počet zaběhlých zvířat, nejen kvůli rachejtlím, ale také kvůli podnapilým páníčkům, takže nezapomeňte, že nemáte zodpovědnost jen za sebe, ale také za chlupáče.

Bojácné kočky

Některé kočky jsou bojácné odjakživa, takže máte-li takovou kočičku, připravte jí poklidného silvestra. Ideálním místem na čas mezi 23:30 a 1:30 může být vaše koupelna. Je to místnost, která je většinou uzavřená a relativně daleko od oken, a tudíž i zvuků petard a ohňostrojů. Zde kočce nachystejte oblíbený pelíšek, oblíbené žrádlo a pusťte jí nějakou klidnou, příjemnou hudbu. Je možné, že bude po silvestru více zrelaxovaná než vy.

Panická hrůza

Pokud vaše kočka vyšiluje při každém zvláštním zvuku, je potřeba ji uklidnit. Když učiníte kroky popsané výše, uděláte správně, předtím jí můžete pomoct ještě homeopatiky nebo kapkami z Bachových květů. Ty podávejte alespoň den předem a věřím, že vaše kočka bude v pohodě. Můžete také využít syntetických feromonů, které vaši kočku zklidní. Dalším zklidňovákem je šanta kočičí anebo kozlík lékařský v hračkách. Základem je nestresovat ji ještě víc, ale naopak jí nabídnout útočiště.

Kočičí hotel

Máte v plánu vyrazit na hory a tam si to pěkně užít? Najděte kočce příjemný rodinný hotel anebo zkušenou paní na hlídání. Možná bude ochotna si kočku vzít k sobě domů a zajistit jí tak klidného silvestra. Hotely jsou také připraveny zajistit kočkám klid, nemusíte se tedy obávat komplikací.

Shrnutí

V čase předvánočním věnujte své kočce obvyklou pozornost. Dbejte zvýšené pozornosti při vaření a pečení. Nikdy kočce nepodávejte sladkosti, nikdy čokoládu. Poučte své okolí, co je pro kočku nebezpečné, nikdy jí nepodávejte alkohol. Dávejte pozor na vánoční výzdobu a ozdoby, které mohou kočkám způsobit vážné potíže. Na silvestra svou kočku připravte, zajistěte jí klidné místečko, kde se bude cítit v bezpečí. Přeji krásné prožití vánočních svátků vám i vašim chlupáčům!

Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru