Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Život pouličních koček v Řecku a na Maltě
Sdílet:

Život pouličních koček v Řecku a na Maltě

Kočky
Všeobecné
Řecko není jen místem prosluněných pláží a antických památek. Je také zemí, kde žije neuvěřitelné množství bezprizorních koček toulajících se ulicemi a podřimujících na sluníčku. Opuštěná zvířata v Řecku jsou velkým problémem. Jsou zanedbávána, jejich množství se stále zvyšuje, což je důsledkem tradičního postoje Řeků ke zvířatům.

A tak turisty kromě přírodních krás a moře čeká také pohled na nemocná, hladovějící či zraněná zvířata. Pro turistu, který pochází ze země, kde zvířata jsou brána jako domácí mazlíček, je to šok. Alespoň v sezoně jsou tedy toulavé kočky turisty krmeny, ale s jejím koncem se opět musejí starat samy o sebe.

Toulavá zvířata se zde pohybují dle libosti. Sterilizace není pravidlem, je považována za něco nepřirozeného, a tak množství koček stále roste. Pouliční kočky jsou ignorovány, mnohdy nechtěné přírůstky jsou hned po porodu likvidovány, někdy cíleně otráveny. Vždyť v roce 2004 před OH v Aténách mělo dokonce dojít k hromadnému trávení toulavých psů a koček. Městské útulky jsou přeplněné. Zvířata zde žijí v otřesných podmínkách, bez lékařské péče, s minimem potravy. Kočky tu nemají žádnou cenu. Jsou „havětí“, kterou loví psi i ostatní predátoři.

Po začlenění do EU byl vyvíjen tlak na řeckou vládu, aby zlepšila podmínky pro život zvířat. Díky různým společnostem začaly v Řecku vznikat útulky, kde jsou shromažďovány odchycené divoké kočky a následně kastrovány. Dobrovolníci se zde rovněž snaží těmto kočkám najít nové domovy. Začaly se také distribuovat letáky s radami z oblasti veterinární péče a nabádající k soucitnému postoji vůči zvířatům.

Podobná situace je však také na Maltě a v jiných přímořských státech, kde místní obyvatelé žijí hlavně turistickým ruchem a mimo sezonu prakticky jen přežívají. Zde není místo pro soucit a místní si považují pouze zvířat hospodářských, těch, z nichž je užitek. Pro zvířata toulavá zde nemají pochopení…

Autor textu: Dana Skopcová
Autor fotografií zdroj: Dana Skopcová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru