Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak zchladit domácího mazlíčka v horku?
Sdílet:

Jak zchladit domácího mazlíčka v horku?

Kočky
Všeobecné

Časté vedro není v naší republice příliš obvyklou záležitostí, ale když nastanou horké dny, je dobré vědět, že podobně jako my jím trpí i naši domácí mazlíčci. Abychom jim v pařáku ulevili a pomohli předcházet přehřátí organismu, můžeme použít jednoduché triky. Zaměřím se hlavně na kočky a psy, ale podobně lze samozřejmě ochladit i jiná domácí zvířata.

Podporujte svého mazlíčka v klidovém režimu

Kočka nebo pes vykazující v horku zvýšenou aktivitu se brzy nejen vyčerpají, ale budou mít tendence k rychlému přehřívání a dehydratují se. Měli byste je proto motivovat k tomu, aby zbytečně neběhali, nehonili se za hračkami atd.

Odpočinkové místo

Zároveň je vhodné poskytnout odpočinkové útočiště (pelíšek) na zastíněném, klidném a chladném místě. Stačí třeba umístit na chodbu obyčejnou kartonovou krabici. Vystlat ji můžete třeba froté ručníkem, který tolik nehřeje, pod ni můžete dát zmačkané PET lahve se zmrzlou vodou, plato ledu, aby chladil. Případně můžete zvířeti dát vlhký ručník nebo hadr, na který si může lehnout. Můžete také zamrazit bavlněnou utěrku a dát ji pod deku, ručník nebo přímo do kočičího pelíšku. Dobře poslouží i přímé ležení na dlažbě, na dřevěném nábytku… Zakoupit se dají i speciální chladicí podložky. Pokud máte venkovní kočku, ujistěte se, že na zahradě jsou nějaká stinná místa, případně taková vytvořte. Ideální je místo, kde trochu přirozeně fouká. Voda by v dostatečném množství měla být samozřejmě přístupná i pro venkovní kočičky a psy, nejenom ty bytové.

Aktivní chlazení

Kočku i psa můžete zchladit třeba potřením vlhkým hadrem nebo po nich přejeďte svou mokrou rukou. Vypařování vody z povrchu těla pomáhá s ochlazováním krve. Psa, případně i některou kočku můžete také aktivně postříkat/polít trochou vody. Většina koček nemá vodu ráda, proto přistupujeme k aktivnímu chlazení s mírou a opatrně – nechceme zvířeti způsobit šok. Podle potřeby provádíme i několikrát denně. Kočka nemusí být mokrá, stačí, když je vlhká. Ideálně chladíme tyto partie těla – břicho, podpaží, bříška chodidel, vnější strana uší, pod bradou…

Hry s vodou

Psi a i některé kočky si rády hrají s vodou. Začleňte tedy i nějaké ty vodní hrátky – např. pití z hadice, z kohoutku. Můžete připravit malý bazének (i v bytě), do kterého umístíte třeba hračky (gumovou kačenku, kostku ledu, pingpongový míček…), a tím podněcujete loveckou zvědavost vaší kočky. Když se bude snažit objekt chytit, zároveň si tím namočí packy, některé kočky se nakonec v bazénku klidně procházejí. Nenásilnou a hravou formou tak můžete kočky jednoduše zchladit. Využít se dá i umyvadlo, vana a sprchový kout.

Zbraně proti horku

Domácí mazlíčci ocení i větrák, klimatizaci, led, stín, závěsy, žaluzie… stejně jako vy. Vždy však nechávejte otevřené místnosti, aby si zvířátko mohlo přejít do jiné části bytu/domu, pokud by mu již bylo chladno. Ideální je mít v budově i venkovní kočičky zejména v době největšího vedra asi od 11 do 15 hodin.

Dostatek vody

Umístěte po domě, bytě, zahradě více misek s vodou. Do některých můžete přidat i kostky ledu, aby vydržely déle studené – nechávejte ale k dispozici i misky s vodou normální teploty pro případ, že by váš mazlíček neměl o tu velmi studenou zájem. Mohl by se jí tak paradoxně spíše vyhýbat a zvyšovat dehydrataci. Pití u koček i malých psů můžete podpořit pořízením speciální fontánky na pití. Pomoci může například i přidání kostky ledu s kuřecím vývarem, trocha sirupu nebo glukopur na zvýraznění chuti vody. Dobrým trikem je taktéž přidání pár lžic vychlazeného vývaru nebo vody přímo do potravy (např. do kapsičky, konzervy). Společně s potravou tak zvířata získají i více vody. Obecně se doporučuje hlavně v teplých dnech krmit spíše mokrou než suchou stravou. Kočka by měla obvykle vypít průměrně denně asi 40 ml vody na kg váhy. Pes 40 až 60 ml vody na 0,5 kg tělesné hmotnosti denně. Záleží však na faktorech, jako je složení potravy, aktivita zvířete, teplota prostředí a také na životní fázi zvířete.

Vyčesávání srsti

Zejména u dlouhosrstých plemen je potřeba ve vedrech v podstatě denně vyčesávat srst, ale ocení to i krátkosrstá plemena. Zbavení se staré srsti opět pomáhá organismu se rychleji ochladit.

Letní sestřih

Zejména u dlouhosrstých plemen je na zvážení, zda jim neudělat letní sestřih srsti, aby se jim v teplém počasí ulevilo.

Nenechávejte psa/kočku v autě bez dozoru

Musíte-li cestovat s kočkou nebo psem, je vždy dobré mít vychlazené auto (ideálně klimatizované). Pomohou také zástěny na okna. Zvíře můžete také převážet na chladicí podložce. K přehřátí zejména v zavřeném autě, ale i s pootevřenými okýnky dochází velmi rychle, jelikož teplota zde rychle stoupá (může tam být až 80 °C). Jedná se o život ohrožující stav. Nikdy tak nenechávejte ani na chvíli svého mazlíčka v autě bez dozoru. Stejně tak nenecháváme kočku ani v přepravce, v kleci či na balkoně na přímém slunci.

Čas procházky

Venčení, procházky se psem a třeba výcvik provádějte v brzkých ranních nebo pozdních večerních hodinách, kdy je venku největší chlad. Rozpálená vozovka může způsobit také popálení tlapek. Existují i chladicí oblečky pro pejsky.

Příznaky přehřátí

Kočka velmi hlasitě, obtížně a zrychleně dýchá. Často je to doprovázené otevřením tlamy a vyplazením jazyka (dýchá jako pes). Kočka je neklidná, nervózní, apatická. Je dezorientovaná, se skelným pohledem. Nereaguje na vnější podněty, zvyšuje se její srdeční frekvence, kočka má příznaky šoku. Může zvracet a upadnout do bezvědomí.

Pes podobně jako kočka ztíženě nebo velmi rychle dýchá. Má suchou, horkou kůži, suché sliznice pysků a horký, suchý čenich. Následuje zvýšené slinění, jazyk, dásně a sliznice mají jasně červenou barvu. Zvíře je neklidné a nervózní, později dezorientované, se skelným pohledem. Přestává reagovat na vnější podněty a je apatické. Srdeční tep se zrychluje, organismus slábne a dochází ke kolapsu.

První pomoc

Účinně zchladit kočku, přenést ji na stinné místo, zahájit aktivní chlazení. Zvíře položíme na bok a zabalíme do vlhkého ručníku (ne ledového). Zajistíme proudění vzduchu v místnosti (otevření okna, dveří, větrák…). Po menších dávkách nabízíme vodu. Jakmile má kočka 38,5 °C, zastavujeme chlazení. Kočku by měl zkontrolovat veterinární lékař. Psa chladíme podobným způsobem, můžeme ho i postříkat z hadice. Nedoporučuje se ponoření do vany či bazénu se studenou vodou – mohlo by dojít k šokové reakci organismu v důsledku velkého rozdílu teplot.

Jak probíhá termoregulace u kočky a psa?

Kočka i pes mají oproti člověku velmi málo potních žláz. Hlavním mechanismem ochlazování organismu je zvýšení dechové frekvence. Přitom dochází k odpařování vody na sliznici jazyka a ústní dutiny, což zvíře ochlazuje. Účinnou metodou ochlazování jsou také zvětšené ušní boltce (zejména u pouštních a polopouštních druhů), k tomu i behaviorální adaptace – např. přesun do stínu, vyhledání vody…  Nejnáchylnější k přehřátí jsou mláďata, starší a nemocní jedinci, jedinci s respiračními a kardiologickými problémy. V ohrožení jsou i feny a kočky ve vysokém stupni březosti, zvířata s dlouhou a hustou srstí, také s nadváhou a krátkolebá plemena (např. perské, britské kočky, buldok, boxer). Zvýšenou pozornost by měla mít i zvířata bezsrstá, velmi drobná zvířata vystavená přímému slunci – např. drobní hlodavci, papoušci. Přehřát se může i voda a zvířata v akváriu.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru