Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Problémy s vyprazdňováním koček
Sdílet:

Problémy s vyprazdňováním koček

Kočky
Všeobecné

Kočky se vyprazdňují, trousí, jednou i několikrát denně. Trus je formovaný a má polotuhou konzistenci, barvu hnědou s odstínem podle přijímané potravy a typický pach. Některé tlusté, méně pohyblivé kočky nebo některá plemena (častěji siamské a orientální) trousí obden nebo i jednou za dva dny. Pokud se vyprázdní bez problémů a trus má normální konzistenci, nejde o problém.

U koček chovaných jen v bytě je možné vyprazdňování kontrolovat. Stane se, že kočka chodí velmi často na toaletu, tlačí, ale bez úspěchu nebo z ní vypadne jen malý kousek tuhého trusu. V tom nejjednodušším případě se jedná o prostou zácpu způsobenou nejčastěji dietní chybou, příliš jednostranným nevhodným krmivem nebo pouze suchým krmivem a nedostatkem vody. Problém může také působit nevhodně umístěná kočičí toaleta nebo kočce nepříjemná náplň, stelivo – kočka pak raději zadržuje trus i moč nebo to udělá jinam. Úpravou krmení nebo umístění toalety se problém může zmenšit. Velmi projímavě působí játra, syrová i přemražená, stejně slezina, případně sardinky i s olejem nebo stolní či olivový olej přimíchaný do krmiva. Někdy je zapotřebí natřít konečník (ten může být traumatizovaný tuhým, ostrým trusem) indiferentním tukem – sádlem, máslem, kočka je stejně olíže. Také zavedení glycerinového čípku do konečníku napomůže vyprázdnění. Projímadla pro lidi i dětská jsou nevhodná, většinou je kočky nesnášejí. Preventivně se ke zlepšení vyprazdňování nabízí kočkám k okusování na vatě vysetá tráva nebo krmné obilí, případně komerčně k tomuto účelu vyráběné pasty. Také probiotika mohou přispět ke zlepšení stavu.

Anamnéza

Má-li tuhý trus změněnou barvu, případně se v něm nebo na jeho povrchu vyskytují krev nebo hleny, je nutná návštěva veterináře. Bude se ptát na podrobnou anamnézu (předchorobí). Důležité je, o jaké plemeno se jedná (krátkosrsté, nebo dlouhosrsté), stáří kočky, kastrace, způsob chovu – jen v bytě, nebo polovolně. Příjem krmiva s chutí v malém, přiměřeném, nebo nadměrném množství a druh krmiva stejně jako jeho podávání v pravidelných dávkách, nebo trvalý přístup ke krmivu je důležitý údaj. Je dobré znát, jak často má kočka stolici – denně, vícekrát za den, několikrát za týden, jestli má stolice větší, nebo menší objem. Je-li v trusu krev – je jasně červená, nebo tmavá, je tekutá, nebo jsou to sraženiny, je jen na povrchu, nebo v trusu promíchaná? Kdy bylo poslední odčervení a jaké krmné doplňky kočka dostává – vitaminy, pasty proti smotkům chlupů, pamlsky. Už z anamnézy lze často usuzovat, jestli jde o banální dietní chybu, nebo závažné onemocnění trávicího traktu nebo jiných orgánů.

Příčiny a diagnostika

Zpomalený posun zažitiny trávicím traktem může být působen také intolerancí, až alergií na některé krmivo, hormonálními změnami, nevhodnými medikamenty, psychosomaticky, nádory, spolykanými cizími tělesy, také onemocněním jiných orgánů jako jater, slinivky břišní, sleziny, močového měchýře, prostaty, ale i srdce a krevního oběhu. U koťat je nutno uvažovat i o kongenitálních vadách v utváření trávicí trubice. Opakované nebo dlouhodobě trvající zácpy mohou mít za následek záněty střev, snížení, až ztrátu střevní peristaltiky, ochabnutí střevní sliznice, rozšíření střeva (divertikly, megakolon).

Diagnostika je prohmatáním břicha, sonograficky, rentgenem (případně s kontrastní náplní) nebo endoskopií. Obligátní je parazitologické vyšetření trusu. Mnohdy je nutno doplnit k upřesnění diagnózy a zjištění příčin vzniku i hematologickým a biochemickým vyšetřením krve.

Ani tak prostou věc, jako je zácpa, nelze podceňovat. Čím později se začne problém řešit, tím delší a složitější je jeho zmenšení. Odkládáním terapie může dojít ve střevech k nevratným změnám, které mohou vést až k operativnímu řešení s odstraněním nefunkční části střeva. Méně drastickým, ale nepříjemným důsledkem chronické zácpy je vyprazdňování kočky pouze s výplachem – klystýrem.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru