Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení koček
Sdílet:

Krmení koček

Kočky
Všeobecné
V přírodě jedí kočky velmi nepravidelně, někdy mají více kořisti, někdy delší čas hladoví. Doma chované kočky navyknou určité pravidelnosti v podávání krmiva. I kočky s volným výběhem nebo zcela bezprizorné kočky si velmi rychle zvyknou na pravidelný čas krmení. Při něm je možno se s nimi kontaktovat a kontrolovat jejich zdravotní stav, zvláště u koček-bezdomovců.

Kočky na rozdíl od jiných masožravců přijímají krmivo pomalu a důkladně je žvýkají. V průběhu krmení si dělají pauzy, takže jedno nakrmení může trvat až půl hodiny. Dospělé kočky krmíme obvykle 1–2× denně, koťata a vysokobřezí kočky 2–4× denně Na hotových krmivech, suchých, kapsičkách i konzervách výrobce obvykle uvádí orientační množství krmiva pro kočku, které je krmivo určeno. Je to jen orientační, kočky jsou velcí individualisté a nároky na množství krmiva se liší.

Nejjednodušší je krmit kočky komerčními krmivy. Jednotliví výrobci mají dokonale propracované a vyzkoušené receptury, vyrábí se krmiva přesně určená pro jednotlivá plemena koček, protože jiné nároky mají dlouhosrsté kočky a jiné štíhlé siamky, koťata nebo kastráti. Každý věk má své specifičnosti v nárocích na výživu. Také pro některá onemocnění jsou vyráběny speciální diety. Komerční krmiva jsou buď suchá – různě tvarované granule, nebo vlhká – v konzervách. Granule jsou vytvarovány tak, aby je kočky mohly dobře přijímat. Jiný tvar mají pro malá koťata, jiný pro Perské kočky, které mají krátkou obličejovou partii. Suché krmivo většinou zabraňuje usazování zubního kamene a zánětům dásní, protože kočka ho musí dobře kousat a tím si mechanicky čistí zuby a masíruje dásně. Výrobce na etiketě deklaruje složení krmiva i případný obsah vitaminů a minerálií. Komerční krmivo pro psy kočkám nedostačuje a kočičí krmivo je nevhodné pro psy, protože ti mají zcela jinou potřebu jednotlivých komponentů.

Totéž platí pro krmiva v konzervách. Většinou se vyrábí konzervy již plnohodnotné, které obsahují všechny složky krmné dávky, a proto se do nich doma už nic nepřidává. Na etiketě je napsáno, jestli je krmivo kompletní, výjimečně jsou produkovány jen „masové“ konzervy. Také vitaminy v konzervách jsou upraveny tak, aby se při výrobě nezničily. Komerčně vyráběná krmiva s prošlou dobou exspirace nemusí vyvolat přímo úhyn zvířete, mohou způsobit zažívací problémy více nebo méně závažné. Proto je v zájmu každého kupujícího ověřit si na obalu výrobku, do kterého data nebo jak dlouho ode dne výroby zaručuje výrobce plnou kvalitu krmiva.

Na trhu je široká nabídka krmiv pro kočky, lze předpokládat, že všechna jsou dobrá. Je vhodné jednotlivé značky občas měnit, zjistit, co které kočce chutná a vyhovuje. I kočka potřebuje pestrou stravu, každá monodieta je škodlivá.

Všechny předpisy pro správné krmení jsou dobré jen tehdy, pokud předložené krmivo kočka také přijímá. Je mnoho zmlsaných koček. Nechce-li kočka podané krmivo přijmout, zkusíme jí nabídnout jiné. Jestliže je přijme, je jisté, že potřebovala jen změnu, že nejde o opravdové nechutenství. Když odmítá téměř veškeré krmivo a hubne, je to známka onemocnění. Kočku není možné nechat vyhladovět nějaký den jako psa, aby přijala námi nabízené krmivo. U kočky hrozí při úplném hladovění velmi rychle tuková degenerace jater, která je velkou zdravotní komplikací.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru