Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočičí oči 3
Sdílet:

Kočičí oči 3

Kočky
Všeobecné
(Dokončení) Klenutou rohovku (kornea) oka si lze představit, jako hodinkové sklíčko, které se pojí k bílému povrchu oční koule (sklera). Skládá se z pěti vrstev, nemá krevní cévy, je čirá a průhledná. Výživu a ochranu rohovky zajišťuje sekret slzných žlázek roztíraný očními víčky.

Rohovkový dermoid je vrozená anomálie vytvořená z kůže. Může postihnout spolu s rohovkou i spojivku. Je to různě velký útvar, tmavý a neprůhledný, obsahující části kůže, často i srsti. Oko dráždí jako cizí těleso. Terapie je pouze chirurgickým zákrokem. Kočky takto postižené nemohou žít volně, jejich zrak není dokonalý a nelze je doporučit k chovu, protože není možné vyloučit dědičně podmíněný vznik. Onemocnění není časté.

Cizí těleso může jen ležet na povrchu rohovky nebo může být do ní různě hluboko zanořeno. Vyvolává silné bolesti, při déle trvajícím dráždění zánětlivou reakci. Pokud leží cizí těleso jen na povrchu, obvykle se dá snadno odstranit silným výplachem, vykapáním oka běžnými očními kapkami (bez antibiotik, jen dezinfekční!). Pokud se odstranění lehce nezdaří, je nutno navštívit veterináře. Pokoušet se mechanicky cizí těleso odstranit bez znecitlivění oka hrozí poraněním oka.

Poranění rohovky vzniká jako následek říznutí, roztržení, odření nejčastěji při vzájemných potyčkách zvířat nebo neodborným zásahem člověka (úprava okolí očí před výstavou). Zranění může být jen povrchové, hluboké, nebo až perforující. Je nezbytné co nejrychlejší veterinární ošetření, aby následky byly minimální.

Poleptání rohovky následkem polití kočky kyselinou, louhem, dezinfekčními prostředky vyžaduje okamžitou pomoc ve formě okamžitého výplachu očí, případně omytí celé kočky čistou vodou. Veterinární ošetření a včasná léčba omezí následky, které mohou být velmi nepříznivé a způsobit až oslepnutí kočky.

Zánět rohovky, keratitis, bývá následkem traumatu, přechodu zánětu z jiných částí oka nebo okolí očí, doprovází i některá virová onemocnění. Plemena koček s výrazně otevřenýma očima trpí záněty rohovky častěji. Příznaky jsou otok, slzení, bolestivost, světloplachost. Neléčený povrchový zánět často přechází v hluboký, který může vytvořit až rohovkový vřed i s perforací. Následkem bývá bílý, šedý i černý zákal rohovky různého stupně a rozsahu. Ne vždy se podaří takový zákal odstranit – vyléčit.

Specifickým onemocněním rohovky některých plemen koček je uvolnění (sekvestrace) odumřelé tkáně rohovky. Projevuje se nejčastěji v centrální části jako černá skvrna. Zvětšuje se, prohlubuje, část tkáně vypadává. Oko reaguje bolestivostí, světloplachostí, přetažením třetího víčka, zavřením očí. Příčina onemocnění není známa, může to být následek infekce, ale spíše se předpokládá genetická dispozice.

Duhovka (iris) je barvou oka, rozšiřuje ve středovém otvoru panenku – pupilu. Odděluje tekutinu oční bulvy v prostoru přední a zadní komory. Dosti časté jsou vrozené anomálie pigmentace duhovky, skvrny s výraznějším nebo jiným zbarvením, světlé, bezbarvé nebo červené skvrny. Tyto skvrny mohou být jen drobnou estetickou vadou, mohou ale doprovázet i závažná, většinou geneticky podmíněná onemocnění. Samotné skvrny nemusí kočku v životě nějak omezovat, pokud nejsou provázeny dalšími negativními příznaky. Protože většinou nelze zjistit příčinu, není vhodné kočky s touto, mnohdy jen estetickou vadou rozmnožovat.

Jednou z nejvážnějších geneticky podmíněných chorob očí je degenerace sítnice (PRA), která je recesivní autozomální onemocnění. Onemocnění se vyvíjí postupně, zevně na kočičích očích nemusí být zřejmé. Ve třech až pěti letech dochází k oslepnutí kočky. Vyskytuje se u různých plemen, v největší míře u habešských, somálských, balinéských, siamských, ocicatů, orientálních krátko- i dlouhosrstých, u peterbaldů. Proto jsou u těchto plemen nařízeny před zařazením do chovu genetické testy (FIFe, Sdružení chovatelů koček ČR). I jiné geneticky podmíněné choroby mohou být prakticky u všech plemen koček, je vhodné dokonalé vyšetření očí u specialisty před zařazením koček do chovu.

Některá onemocnění očí mohou vznikat při otravách a ne vždy je možnost úpravy stavu. Také při infekčních onemocněních – toxoplazmóze, hemobartonelóze nebo leukóze – může docházet ke změnám očních struktur, často nenapravitelným. I neplnohodnotná výživa s nedostatkem živočišných bílkovin má mimo jiné negativní vliv také na zrak. Nevhodná výživa, hlavně nedostatek taurinu v době březosti, působí nedostatečný vývin očí koťat.

Oči jsou velmi důležitý a zranitelný orgán. Kočky mají podle plemenné příslušnosti výrazné oči nádherných barev, modré, oranžové, zelené, v různě intenzivních odstínech nebo také každé oko jiné barvy. Popsáno bylo to, co je na kočičích očích možno vidět pouhým okem chovatele. Existují další postižení očí, která je možno diagnostikovat pouze za pomocí přístrojů.

Tabulka

Zrak je velmi citlivý, pokud kočka pevně zavírá oči, slzí, zalézá do tmy, zajistěte jí co nejdříve veterinární ošetření.

I ve veterinární medicíně existují oční specialisté vybavení speciálními, značně nákladnými přístroji. Kočičí oči jsou jednou z podmínek krásy a líbivosti. Proto jsou kočky s poškozením očí, ať již jizvami, zákaly, šilháním, nebo slepotou, z přehlídek krásy – výstav – vyloučeny.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru