Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
První pomoc 4 – Resuscitace psa a kočky
Sdílet:

První pomoc 4 – Resuscitace psa a kočky

Psi
Všeobecné

Nejen při úrazech, ale i při šoku nebo úleku hrozí zástava dechu, případně i zástava srdeční činnosti. Běžně má pes 10–30, kočka 20–40 vdechů za minutu. Zvýšená dechová frekvence je při vzrušení, nadměrném teple, při bolesti, počátku šoku. Naopak snížená svědčí o podchlazení nebo pokročilém stadiu šoku. V klidu má pes 60–120 pulzů, kočka 100–120 úderů za minutu. Velká plemena psů spíše u dolní hranice, malá plemena a štěňata u horní hranice. U koček není rozdíl tak výrazný. Fyziologicky se pulz zvyšuje při vzrušení. Pokud pes nereaguje, nedýchá, má nehmatný pulz (vnitřní strana stehna nebo na srdci), musí se neprodleně zahájit resuscitace.

Zástava dechu

Narovnat zvířeti hlavu a krk, otevřít tlamu a vytáhnout jazyk (kapesníkem), odstranit zbytky jídla, zvratky z dutiny ústní. Pokud zvíře nedýchá, je možno zkusit dýchání z úst do nosu, u koček, štěňat a malých plemen psů do nosu a tlamky. Hloubka vdechu se musí přizpůsobit velikosti zvířete, vzduch nesmí unikat přes pysky. Vdechy musí být rovnoměrné, asi po třech vteřinách do obou nosních otvorů, po vdechu následuje výdech. Mnohdy je účinnější ve stejné frekvenci plochou ruky stlačování hrudníku při poloze na boku. Pokud zvíře začne dýchat, nechte je ležet v přirozené poloze s nataženou hlavou a vyplazeným jazykem.

Masáž srdce

Masáž srdce se provádí obdobně jako u člověka, jen pes i kočka neleží na zádech břichem nahoru, ale leží pravým bokem na podložce. Dlaň jedné ruky je položena na žebra nad srdcem v místech, kde se hrudníku dotýká ohnutý loket zvířete, ten je mírně předsunutý. Druhá ruka je položena na hřbet první ruky a zatlačuje se směrem dolů takovou silou, aby se hrudník promáčkl asi do poloviční výšky nad podložkou. Síla musí být úměrná velikosti psa (doga × čivava), aby nedošlo ke zlámání žeber. V ideálním případě se hrudník stlačuje rychlostí 80 až 100 stisků za minutu, takže patnáct stlačení by nemělo trvat déle než deset sekund.

S masáží srdce, případně s dýcháním je nutno pokračovat i během převozu k veterináři.

Pokud není možné odvézt zvíře k lékaři

Pokud není možné odvézt zvíře k lékaři, v resuscitaci je nutno pokračovat nejméně dvacet minut nebo tak dlouho, dokud zvíře nezačne dýchat a pulzovat samostatně.

Ať se jedná o úraz, nebo šokový stav s následnou úspěšnou resuscitací, před vyšetřením veterinářem nepodávejte žádné pití, krmení ani pamlsky, vodu jen velmi málo na pysky a jazyk – to pro případ nutného chirurgického či jiného zákroku.

Pozor, laické ošetřování jakýchkoliv úrazů vede spíše k poškození zdraví zvířete, případně až k jeho úhynu. Po nezbytné první pomoci je návštěva veterináře, diagnostika a léčba možného dalšího poškození nezbytná.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru