Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O plemeni lykoi
Sdílet:

O plemeni lykoi

Kočky
Druhy a plemena

Lykoi je přírodní přirozená mutace kočky domácí se vzhledem vlkodlaka. Zakladateli tohoto plemene jsou manželé Gobblovi, kteří se od roku 2011 věnují jeho chovu. Zakladatelé chovu byli ze dvou nepříbuzných vrhů toulavých koček domácích. Kočičkám bylo provedeno hned několik zdravotních vyšetření a DNA testů. Veškeré výsledky potvrdily, že žádná ze zakládajících koček nemá sphynx ani devon rex gen.

Také byly provedeny DNA testy genetických chorob, barev a krevních skupin. Dermato­lo­gové na University of Tennessee tyto kočky vyšetřili na přítomnost jakýchkoliv kožních abnormalit. Tito dermatologové zkoumali též vzorky jejich kůže a neobjevili žádný důvod pro neobvyklý vzhled jejich srsti. Zjistili, že některé jejich folikuly postrádaly všechny potřebné komponenty k vytvoření chlupu, což je důvod, proč srst lykoi postrádá podsadu. Také bylo potvrzeno, že folikuly, které byly schopné produkovat chlup, postrádaly vhodné vyvážení komponentů pro udržení srsti. Kardiolog provedl skenování, aby zjistil možné problémy se srdcem. Na závěr bylo konstatováno, že tyto kočky jsou zdravé a jejich neobvyklý vzhled srsti nepramení z žádné existující nemoci nebo poruchy. 

 

Začátky

Bylo rozhodnuto, že skutečně jde o pravou přírodní mutaci, a chovatelský program lykoi započal. Dne 14. září 2011 přišla na svět první koťátka po obou rodičích lykoi. Název lykoi v řečtině znamená zhruba vlčí kočka, což je pro ni velmi vystihující. Poté co bylo stanoveno jméno, Johnny Gobble zaslal TICA veškerou dokumentaci a poplatky potřebné k tomu, aby plemeno lykoi bylo zařazeno do evidence TICA jako „experimentální“ plemeno. Tím byla TICA informována o objevení a práci s novým plemenem. 
Gobblovi vypozorovali, že srst černě zbarvených koček se více podobá vlkodlakovi, takže se soustředili jen na rozmnožování černých koček s lykoi genem. Jelikož lykoi pochází z domácích krátkosrstých koček, k rozšíření genetického fondu jsou používány kromě koček s genem lykoi domácí krátkosrsté černé kočky k zajištění genetické rozmanitosti a zajištění zdraví koťat. Gobblovi umístili chovné lykoi do několika vybraných chovatelských stanic v USA, Ka­nadě, Evropě… Kromě prvních čtyř nalezených lykoi Gobblovi získali další, které objevili mezi toulavými kočkami v Texasu, Missouri, Kanadě, Kalifornii, Jižní Karolíně, Vermontu… 
 

Popis

Vzhled lykoi je výjimečný nejen podobou s vlkem či vlkodlakem, ale také tím, že se jejich podoba během roku mění. Mění se podíl bílých chlupů v srsti. Lykoi jsou tedy v průběhu roku černé, v různých odstínech šedé, až téměř bílé. Mění se také množství jejich srsti, jsou období, kdy téměř žádnou srst nemají. Jejich srst je velmi jemná, i když tak na pohled nevypadá. Kůže je na dotek teplá. Na některých místech nemají srst nikdy, jsou velmi citlivé na světlo a teplo. Na sluníčku se jejich kůže opálí a ztmavne, ale po nějaké době opět zesvětlá. Může se tedy stát, že odjedete na 14 dní na dovolenou a svou kočičku téměř nepoznáte. Hlavně u koťátek je proměna velmi rychlá. 
Velikostně se liší kocourci a kočičky. Kočičky mají 3–4 kg a kocourci kolem 5–6 kg. 

 

Povaha

Povahu lykoi bych přirovnala k povaze loveckých psů. Jsou velmi věrné, inteligentní, rády vás pozorují a hrají si s vámi. Lykoi mají velmi dobré vztahy se zvířecími i lidskými členy rodiny. Jsou velmi přátelské k ostatním kočkám i psům. Milují lidskou pozornost a doprovází svého člověka téměř na každém kroku. Rády si hrají a mazlí se. Jsou velmi zvědavé a učenlivé. Jejich povaha je podobná spíše té psí. 
 

Zdraví a péče

Lykoi je velmi zdravé plemeno, které netrpí na žádná genetická onemocnění. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči oproti jiným plemenům koček. Příležitostně je vykoupeme v dětském přírodním šamponu (měsíčkový od Weledy). Jako všem plemenům koček je třeba občas stříhat drápky a čistit je vlhčeným ubrouskem pro děti. Ouška se občas čistí vatovými tyčinkami. 
 

Chov v České republice

Od roku  2016 se chovají lykoi i v České republice, v chovatelské stanici Unique Celebrity, a brzy se zde narodí třetí vrh těchto výjimečných koček. Chovatelka je má z USA, přímo od zakladatelů plemene lykoi, a kromě nich chová i kočičky plemene kanadský sphynx.

www.lykoi.eu

 

 

Autor textu: Nina Holíková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru