Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kanadský sphynx – „měsíční kočka"
Sdílet:

Kanadský sphynx – „měsíční kočka"

Kočky
Druhy a plemena

Už při prvním pohledu je jasné, že kanadský sphynx se řadí do plemen bezsrstých. Počátky jeho chovu, jak je z názvu patrné, začaly v Kanadě. Konkrétně ve městě Ontario, a to přirozenou genovou mutací. Pro svůj unikátní vzhled a specifickou povahu je „kanaďan“ poměrně známé a rozšířené plemeno koček. Pojďme si přiblížit fakta o jeho vzhledu, chování a také říci něco o péči z pohledu chovatele.

Vzhled

Bezsrstost je zcela jistě hlavním znakem sphynxe. Jeho kůže má být vzhledem i na omak hladká. Výjimku tvoří vrásky po těle, které jsou u tohoto plemene velice žádané. Ochlupení je povoleno jen do jisté míry, ale všeobecně platí: čím méně, tím lépe.

Je to středně velká kočka. Její tělesná hmotnost se v dospělosti pohybuje od 3 do 7 kg, záleží na pohlaví a také na genetické predispozici jedince. Tělo kanaďana je svalnaté, tvarem připomínající hrušku (viz obr. 1). Hlava je krátká, kulatá. Brada výrazná, oči ve tvaru citronu. Dominují velké uši doširoka nasazené. V chovu jsou povoleny všechny barevné varianty.

Chování, povaha

Kanadský sphynx je abnormálně kontaktní a hravá kočka chováním připomínající malé dítě. Jeho snad největším posláním a zálibou je neustále doprovázet svého člověka při všech činnostech v domácnosti. Dokonce ani v noci nebudete o samotě. S oblibou s vámi bude sdílet vyhřáté místečko pod peřinou. Největším trestem pro tuto kočičku je samota, kterou nese opravdu velice špatně. Jako každá kočka vaši nepřítomnost doma prospí, ale dlouhodobě je to pro ni nevhodné. Pokud sphynx žije osamocen, může u něj dojít k depresi, zároveň také ke zdravotním problémům, jako je oslabení imunitního systému. Člověčí a také zvířecí společnost je pro tuto kočku důležitá. Je nutné si položit otázku, zda právě kanadský sphynx je ten pravý domácí společník zrovna pro vás.

Sphynx a alergici

Jeden z největších omylů a mýtů o plemeni je skutečnost, že holá kočka je vhodná pro alergika. Má-li člověk potvrzenou alergii na kočičí srst, zdá se pro něj pořízení naháče bezpečné. Avšak i kanadský sphynx má po těle zbytky srsti. Při potvrzené alergii na enzym obsažený ve slinách koček už rozhodně ani toto plemeno není vhodným adeptem. Pokud je někdo alergik a kočičku si moc přeje, doporučuji zajet si na návštěvu někam, kde naháče vlastní. Nejlepší je navštívit chovatele, nějakou chvilku u něj pobýt a na vlastní kůži si vyzkoušet, jak se budete cítit v přítomnosti těchto zvířat. Rozhodně není namístě toto plemeno doporučovat jako kočku pro alergika.

Jak o sphynxe pečovat

Jak už jsem zmínila v začátku (že naháč je jako malé dítě), toto přirovnání platí i u péče o jeho zevnějšek. Po celém těle sphynxe se tvoří kožní maz. Kočičky se mastí. Je proto namístě začít s pravidelnou koupelí. Tvorba kožního mazu je u každého jedince jiná, její interval je třeba okoukat dle potřeby. Absence očních řas napovídá, že je potřeba dbát i o hygienu očního okolí a také o uši. Ty je opravdu potřeba čistit asi jednou týdně. Pozor! Ne každá kočka je milovnice vody, i když se pravidelná koupel provádí od útlého věku. Je na to třeba brát zřetel a raději se dopředu informovat, jak na tom vaše zvířátko je, popřípadě se poradit, jakou techniku zvolit, aby nedošlo k poranění.

Jídelníček

Sphynx má o mnoho rychlejší metabolismus, který mu napomáhá udržet si tělesnou teplotu. Proto klademe důraz na kvalitní stravu bohatou na velký podíl bílkovin i tuků. Maso tedy rozhodně patří do jídelníčku naháče.

Zima, léto

Chladné prostředí pro bezsrsté kočky není vhodné. Pokojová teplota by v domácnosti měla cirkulovat okolo 22 °C. V případě nutnosti lze sphynxe i přiobléct. Velmi rychle si zvyknou na dobře padnoucí triko. Je jim to příjemné. Pokud se někomu oblékání zvířat nezamlouvá, postačí deka, do které se s oblibou zastelou. Jsou chytří, své teplé místečko si doma s přehledem najdou.

V letních měsících, kdy teploty šplhají vysoko, kanaďani sluneční záření vyhledávají. Dlouhodobé pobývání na přímém slunci se nedoporučuje. Kůže naháče se velmi rychle spálí, tak jako ta naše lidská. Hrozí přehřátí organismu. Je-li pobyt venku v létě nutný, lze použít krém s UV faktorem bez parfemace.

Doporučení při výběru

Samozřejmě jako každý živý tvor, i kanadský sphynx může trpět řadou onemocnění, ať už virových, nebo genetických. Je proto třeba při výběru budoucího člena rodiny jisté obezřetnosti. Nezůstávat jen u e-mailové nebo telefonické komunikace s chovatelem. Velkochovy také pro toto plemeno koček rozhodně nejsou vhodné prostředí pro odchov. Opravdu je dobré před koupí zvířátka navštívit prostředí, ve kterém vyrůstá. Podívat se, v jakém zdravotním stavu a jakého vzhledu jsou jeho rodiče a sourozenci. Nebát se zeptat na případné zdravotní testy zvířat chovatele a nechat si předložit veškerou dokumentaci. Člověk, od kterého si koťátko pořizujete, by na vás měl působit důvěryhodně, protože koupí mazlíčka od něj vaše spolupráce nekončí, naopak začíná.

O chovu

V začátcích jsem si vůbec nedovedla představit, jak je taková práce kolem chovu časově a také velmi emočně náročná. Každý chovatel, který to myslí opravdu vážně, ví, jak chvíle strachu, že se nezadaří a něco se pokazí, střídají chvilky krásné, a to ty, když konečně drží v dlani malé křehké stvoření, za které je zodpovědný jen on sám.

V České republice je v současné době několik desítek chovatelských stanic zabývajících se chovem plemene kanadský sphynx. Naše stanice Naked Alien.CZ působí od roku 2014. Za toto období čtyřleté práce se letos můžeme pyšnit již osmým odchovem a několika výstavními úspěchy.

Autor textu: Andrea Maťátková
Autor fotografií zdroj: Lucie Kubíková, Lukáš Ospálek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru