Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Savannah – savanová kočka
Sdílet:

Savannah – savanová kočka

Kočky
Druhy a plemena

Bydlíme v malé vesničce jménem Zdoňov u polských hranic, v chráněné krajinné oblasti Adršpašsko–teplických skal. Chováme savannah od roku 2011 a servaly od roku 2014. Skutečně toho mají spoustu společného. V chovu máme generace F1, F4, F5, F6 a F7. K chovu přistupujeme zodpovědně a nakrýváme vždy nepříbuzné páry. Naše chovné kočičky jsou vyšetřeny na genetické nemoci PKD, PRA, HCM a další nemoci v laboratoři Laboklin nebo VHLGenetic company NL.

První savannah

První savannah se narodila 7. dubna 1986, kdy domácí kočka porodila koťátko křížené s africkým servalem. Kotě bylo označeno F1 (první generace hybridního křížení serval × kočka domácí) a mělo neobvyklé rysy jak domácí kočky, tak servala stepního. Tato kočka i plemeno byly pojmenovány „savannah“, podle afrických travnatých ploch, které jsou domovem servala, a také podle prvního a jediného kotěte jménem Savana vyšlechtěného Judy Frank v roce 1986.

O tomto křížení se dozvěděl Patrick Kelly a rozhodl se, že se chce pokusit vyvinout nové plemeno. Přesvědčil předního chovatele Joyce Sroufa, aby se k němu připojil v jeho úsilí. Společně napsali pro TICA (Mezinárodní asociace koček) originální standard plemene. Cílem křížení je vyšlechtit unikátní kočku, která má fyzické znaky podobné servalovi a povahu kočky domácí.

Při šlechtění se využívají různá plemena kočky domácí – krátkosrsté, například orientální krátkosrstá kočka, egyptská, serengetská a bengálská. I když není obtížné dosáhnout reprodukce mezi servaly, většinou je velmi obtížné dosáhnout zkřížení mezi servalem a domácí kočkou.

Savanové kočky jsou známé pro svoji přátelskou povahu, jsou hravé a zvědavé. Patří mezi největší křížence, kteří v současnosti existují.

Šlechtění

Protože savannah bylo velmi málo početné plemeno, tak se při šlechtění používala různá plemena koček, například ocicat, egyptská mau nebo bengálská kočka. Tato plemena se výjimečně využívají ke křížení i dnes, také z toho důvodu, že samci do generace F4 jsou až na výjimky neplodní. TICA přijala savannah pro registraci hybridních koček v roce 2001, pro status šampionátu (výstav) až v roce 2012. Na chov jsou vhodní samci od generace F5 (vzhledem k již zmíněné 80 % neplodnosti do generace F4).

 

Generace F1 má 50–75 % servala stepního (označení A)

Generace F2 má 25–32 % servala stepního

Generace F3 má 12–16 % servala stepního

Výstav se mohou účastnit savannah pouze s označením SBT u registračního čísla. Před získáním označení SBT prochází kočka ještě označením A, B, C. Tyto zkratky jsou součástí registračního kódu Mezinárodní organizace TICA.

A – znamená, že jeden z rodičů je savannah.

B – znamená, že oba rodiče jsou savannah a jeden prarodič je savannah.

C – znamená, že jsou oba rodiče savannah, oba prarodiče savannah, ale jeden z pra–prarodičů není savannah.

Označení SBT má tedy kočka pouze v případě, že poslední čtyři generace jsou v rodokmenu pouze kočky savannah (ne žádné jiné plemeno, jako třeba bengálská kočka atd.)

 

Není vůbec jednoduché se účastnit výstav s těmito kočkami. Jsou v počátku nedůvěřivé vůči lidem, které neznají, špatně reagují na velký hluk a velké množství jiných koček – pachů, proto oproti jiným rasám koček velmi špatně snášejí výstavy. I ten největší mazlíček tam pěkně dovede ukázat zoubky. Posuzovatelé na výstavách to však vědí a také s tím počítají, někteří dokonce jejich chování vyzdvihují s komentářem, že to by nebyla savannah, kdyby se takto nechovala. My jsme se již několika výstav zúčastnili a máme v chovu Championy i Double grand Championa. Chceme, aby bylo vidět, že máme v chovu skutečně kvalitní kočky.

Vzhled

Savannah je vysoká, štíhlá, půvabná kočka s výraznými tmavými skvrnami a jinými znaky. Je to domácí plemeno, které se velmi podobá africkému servalovi, ale je menšího vzrůstu. Má výjimečně dlouhý krk, nohy a vysoké uši, středně dlouhý ocas. Je to neobvyklá, krásná, výjimečně půvabná kočka. Jedním z nejúžasnějších rysů je její pozoruhodná osobnost.

 

Povaha, chování

Kočka savannah je jedinečná a úžasná kočka. Většina lidí, kteří ji vlastní nebo se s ní setkali, říkají, že se nikdy nestřetli s kočkou, jako je ona, a stali se jejími zanícenými fanoušky. Jejich povaha se může lišit stejně jako u lidí. Je rozdíl i ve velikostech – neznamená to, že generace F4 bude vždy větší než generace F7, což si spousta lidí myslí. Savannah není pro každého, ale pro ty, kteří hledají opravdu jedinečné mazlíčky s geny servala, a hlavně celoživotní společníky.

Je to velmi zvědavá asertivní a aktivní kočka, která hledá dobrodružství při každé příležitosti. Je také velmi loajální, silně se spojuje se svou lidskou rodinou, ale také projevuje náklonnost podle svých vlastních podmínek, často tím, že pozdraví členy rodiny u dveří, sleduje je po celém domě a otírá se o ně hlavou. Ve většině případů bez problémů přijme děti, psy. Mnoho savannah miluje hraní s vodou, třeba u tekoucího kohoutku, nebo jsou také schopny vlézt do sprchy, když se zrovna sprchujete.

Snadno se naučí chodit na vodítku s postrojem, aportovat, což je spíše dominanta psů. Kocourek z naší CHS dokonce vypozoroval, jak se otvírá mikrovlnná trouba, protože tam panička před ním schovala mňamku – jednodenní kuřátka. Další kocourek s kočičkou z naší chovatelské stanice se naučili chodit na lidské WC.

Bez problémů se dají chovat v bytě, ale přivítají možnost přístupu ven, a to buď na vodítku, nebo na volno pod stálým dohledem a nejlépe s možností přístupu do výběhu – voliéry.

Legislativa

Generace F1–F4 podléhají registraci Cites, stejně jako serval, a k jejich chovu je potřeba povolení od krajské veterinární správy. Pokud si budete chtít pořídit takovou kočičku mimo EU, musíte mít povolení k dovozu, které vydává odbor životního prostředí, totéž platí i pro vývoz. Od generace F5 to již potřeba není.

Zbarvení

Savannah je zbarvení, které jsou je uznané TICA: odstíny hnědé, černě skvrnité (pouze tečky různých velikostí a tvarů), stříbrné černě tečkované, černě kouřové a černé.

Tučné černé skvrny jsou výhodou. Vzor je tvořen z pevných, tmavě hnědých až černých skvrn, mohou být kulaté, oválné nebo protáhlé do série paralelních pruhů, které vedou ze zadní strany hlavy přes lopatky a trochu přes záda. Menší skvrny jsou na nohou, stejně tak na tváři. Na kouřově zbarvených savannah je preferován viditelný vzhled skvrn.

V každé variantě musí být černé rty a linky slzného kanálku. Nos může být růžově až cihlově zbarvený, úplně černý nebo černý s růžovým nebo cihlovým středovým proužkem. U černých savannah musí být kůže nosu vždy plně černá. Je i jiné zbarvení savannah, které ale nepatří do standardu TICA, například sněžné nebo čokoládové. Kočky s tímto zbarvením jsou sice registrovány, ale nemohou se účastnit výstav.

 

Na závěr bych chtěla říci, že pokud toužíte po kočce, která je aktivní, bude vás neustále bavit a něčím překvapovat, nebude ležet celý den tam, kam jí položíte, a která je i ochotná spát celou noc s vámi, aby byla v kontaktu – pořiďte si savannah…

 

Autor textu: Renata Semeráková
Autor fotografií zdroj: Renata Semeráková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru