Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Německý rex (GRX)
Sdílet:

Německý rex (GRX)

Kočky
Druhy a plemena

Je to jediné německé plemeno koček. První zvíře tohoto plemene se narodilo roku 1949 v Berlíně. První černé kudrnaté kotě se objevilo u volně žijících a krmených koček v oblasti kliniky Hufeland v Berlíně-Buchu. Paní doktorka Scheuerová-Karpinová vzala kotě domů, a protože se zajímala o genetiku kudrnatých koček, začala s chovatelským pokusem.

První krytí

Kudrnatá kočka byla asi v sedmi letech kryta synem s hladkou srstí. Ve vrhu byla hladkosrstá i kudrnatá koťata. Tím byla zjištěna recesivní dědičnost. Všechna koťata z tohoto vrhu se dostala k chovatelům se zájmem o genetiku a kudrnatou srst. Ve Francii a USA už se chovali kornyš (CRX) a devon rex (DRX), páření s německým rexem však nebylo úspěšné. U nás páření se vznikajícím plemenem bohemia rex také nebylo úspěšné, od kocourů ani koček při tomto spojení nebyli žádní potomci.

Vzhled

Německý rex se nejvíce podobá evropské nebo domácí kočce se zkadeřenou srstí. Protože genofond GRX byl velmi úzký, musely být zpočátku připařovány domácí, evropské i britské krátkosrsté kočky.

GRX jsou střední, bez extrémů, oproti CRX a DRX nejsou ani extrémně štíhlí, ani nemají skřítkový výraz na tenkém krku. GRX mají hlavu kulatou, končetiny a ocas v proporci k trupu, žádoucí jsou měkké linie. Kocouři vypadají štíhlí, ale jsou těžcí. Kočky jsou výrazně menší. Nejdůležitější je plná zvlněná srst. Srst u GRX je nejměkčí ze všech rexovitých koček, nesmírně příjemná na omak. Jsou velmi pevní a odolní – to je to, co nese mnoho „domácích koček“.

Zdraví

Kromě očkování je málokdy nutno s nimi navštívit veterináře.

Koťata se rodí silná a životná, matky jsou vynikající, bezproblémové. Kocouři nejsou hypersexuální, většinou neznačkují, ale jsou to kocouři.

Povaha

Kočky GRX jsou čilé, zábavné, hravé, poněkud se uklidní v dospělosti. V domácnosti jsou bezproblémové, mazlivé, milují děti. Často se ale domnívají, že svět se točí kolem nich, jsou nebojácné, ale také dominantní. V kočičí skupině se rychle stanou šéfem. Ten se s novými kočkami v domácnosti pomalu, někdy obtížně, sžívá, ale nakonec nového člena přijme.

Standard FIFE

Velikost: střední.

Hlava: kulatá, s dobrou šířkou mezi ušima, tváře dobře vyvinuté, nos lehce prohnutý při bázi, brada silná, vousy krátké jako obvykle, zkroucené.

Uši: středně velké, široké v základně, lehce zaoblená špička. Zevní strana dobře osrstěná jemnou srstí, vnitřní strana osrstěná jen lehce.

Oči: středně velké, dobře otevřené, posazené s dobrým odstupem od nosu, více směrem ven od nosní linie než dovnitř. Zářivé, barva harmonizující s barvou srsti.

Tělo: středně dlouhé, silné a svalnaté, ale ne masivní nebo zavalité. Hrudník je z profilu silný a zaoblený, hřbet přímý od lopatek po záď.

Končetiny: středně dlouhé, přiměřeně jemné, tlapky dobře vyvinuté, okrouhlé. Ocas: středně dlouhý, při odstupu silný, zužující se k zaoblenému konci, dobře osrstěný.

Srst: krátká a sametová, měkká a hedvábná. Hustota se liší od slabé a měkké až po silnou krycí srst. Zvlněná, bez tvrdých chlupů, to je charakteristické pro toto plemeno. Všechny barvy a kresby jsou uznané včetně barev s bílou, každé množství bílé je povoleno.

Chyby: příliš dlouhá nebo špičatá hlava, malé uši, slabé osvalení, krátký či holý ocas, ježatá srst, málo zvlněná srst, holá místa.

Protože jsou GRX mimo srst spíše nenápadní, chovají se málo a na výstavách se s nimi téměř nesetkáme. Jejich hlavní devízou je přátelská povaha a bezproblémový chov.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Sabine Mösch
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru