Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Munchkin
Sdílet:

Munchkin

Kočky
Druhy a plemena

Je to vzhledem domácí kočka s extrémně krátkýma nohama. Údajně se krátkonohé kočky vyskytovaly už ve čtyřicátých letech minulého století. V roce 1983 se ve Spojených státech domácí kočce narodila koťata, ve vrhu byla některá se zkrácenýma nohama. Záměrnou příbuzenskou plemenitbou se tato genetická mutace upevnila. Podle vzhledu bývá také nazývána „klobásová kočka“. Pojmenování plemene mančkin vzniklo podle románu spisovatele L. Franka Baumaze, který popisoval maličké obyvatele Munchkinovy země. 

Mezi chovateli koček jsou rozpory v tom, jaké genetické mutace jsou abnormální, patologické a nevýhodné pro život kočky. Obecně – chov zvířat pro přehnané fyzické vlastnosti, zejména pokud ohrožují celkově zdraví a fyziologické funkce, je nezodpovědný. Proto z chovatelských organizací je toto plemeno uznáno pouze v TICA. Zákony na ochranu zvířat ve většině zemí takovýto chov přímo zakazují. U nás Zákon na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 Sb.:

(3) Je zakázáno chovat zvířata v zájmových chovech, jestliže chovatel nebo občan vytvořil takové podmínky chovu, že v dalších generacích zvířat na základě dědičnosti budou zvířatům chybět části těla nebo orgány nebo budou-li orgány zvířat funkčně nezpůsobilé anebo znetvořené

Gen pro extrémně zkrácené končetiny je autozomálně dominantní (M). Homozygotní embrya nejsou životaschopná a odumírají v děloze. Heterozygotní embrya (Mm)  se rodí s krátkýma nohama. Z etických důvodů je proto vhodné připouštět krátkonohé jedince( s genotypem Mm) výlučně s jedinci s normální délkou končetin ( genotyp mm). Z tohoto spojení vznikne přibližně polovina krátkonohých koťat (mM) a polovina koťat s končetinami normální délky (mm). Vzhledem k tomu, že mutaci nese pouze jeden z rodičů, nedojde k početí neživotaschopných homozygotů (MM).  

Genetická mutace způsobující zkrácené končetiny má za následek achondroplazii, hypochondroplazii a pseudoachondroplazii. Bývá spojena také s celkovou zakrslostí, zvětšenou hlavou, vadně stavěnými čelistmi, zkřivenou páteří, deformovaným hrudníkem. Často se vyskytuje osteoartróza na vadných kloubech zkrácených končetin. 

Pro tyto závažné zdravotní problémy se kočky  obtížně pohybují, neskáčou, nešplhají a někdy také trpí bolestmi. Je etickým problémem, jestli je přijatelné záměrně chovat zdravotně poškozená zvířata.

Srovnávání koček mančkin se psy s krátkýma nohama (jezevčík, velškorgi) není opodstatněné, protože genetická mutace vedoucí ke krátkým nohám u psů je zcela jiného založení a nenese s sebou žádné výraznější zdravotní komplikace. Už jen to, že se u krátkonohých psů nevyskytují neživotaschopná embrya, svědčí o mnohém. 

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru