Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Problémy v dutině ústní koček
Sdílet:

Problémy v dutině ústní koček

Kočky
Nemoci

Bez důkladného vyšetření veterinářem nelze odlišit, jestli jsou zarudlé dásně jen jejich zánět, nebo jsou příznakem jiného onemocnění. Každé zarudnutí dásní dospělých koček je nutno zavčas řešit, zjistit příčinu zánětu a léčit skryté onemocnění.

Zánět sliznice dutiny ústní

Zánět sliznice mívá příčinu v pozření nebo olízání dráždivých látek a poškození sliznice. Také při celkových infekčních onemocněních, alergii nebo sepsi dochází k uplatnění specifických či podmíněně patogenních zárodků v dutině ústní s následnou zánětlivou reakcí. Kočce je z dutiny ústní cítit, jazyk a dásně jsou pokryty sekrety až pablánami. Snaží se přijímat krmivo, ale vzhledem k bolestivosti sousta vyplivuje. Také nemůže dobře pohybovat jazykem a přijímat tekutiny. 

Nejprve je nutno se přesvědčit, jestli není v dutině ústní zaklíněno cizí těleso (kost vzpříčená nebo zaklíněná mezi zuby, provázek, gumička, prstenec průdušnice navlečené na jazyku). Někdy se podaří pinzetou kost vytáhnout, jindy je nutný zákrok případně v narkóze.

Zánět dásní

Zánět dásní se projevuje jako zduření a zarudnutí, až krvácení dásní a je nejčastěji způsoben tlakem zubního kamene. Chronický zánět nereagující na terapii může být působen také  FeLV, nevhodným jednostranným krmením nebo nedostatkem vitaminů. Pokud lze odstranit vyvolávající příčinu, při dobré péči se kočka rychle uzdraví. Je nutno podávat pestrou stravu se správným poměrem minerálií, nejen měkkou a namletou, ale i v kusech, aby kočka mohla kousat. Velmi dobře splní tento úkol suché krmivo, granule, keksy. Kočce lze také čistit zuby speciálními zubními kartáčky a pastami s oblíbenými příchutěmi. Pokud je zubní kámen rozsáhlejší, je nutné mechanické odstranění nebo ošetření ultrazvukem v narkóze.

Zubní kaz

Zubní kaz se projeví u kočky tím, že odmítá přijímat krmivo nebo kouše pomalu a opatrně. Běžně se zuby mimo odstranění zubního kamene neopravují, plombování je značně problematické, jednodušší a méně náročné pro kočku je vytržení nemocného zubu. Nedoporučuji trhání ani velmi volného zubu laicky doma, vždy může dojít ke značnému krvácení a ohrožení života kočky. Kočka, která pozbyla i všechny zuby, může bez problémů žít, samozřejmě při podávání krmiva vhodné konzistence, myši uloví, ale nepokouše. Dobré je předcházet zubnímu kazu fyziologickým krmením a včasným odstraňováním případného zubního kamene.

Předkus

Předkus horní nebo dolní čelisti a nepravidelně rostlý chrup jsou nejen vady na kráse, snižující výstavní ocenění, ale někdy jsou takového rozsahu, že omezují schopnost kočky přijímat krmivo. Proto také chovatelské řády takto postižená zvířata vyřazují z chovu. Korekce vadného skusu je problematická, náročná na pohodu kočky a ne vždy úspěšná. Je vhodnější narozené kotě s těžkou deformitou čelistí bezbolestně utratit než později provádět složité a bolestivé chirurgické zákroky, které stejně často vedou jen k tomu, že je nutno kočku celý život krmit pinzetou.

Vhodnější je dobrá chovatelská práce, kdy nejsou produkována koťata se skusem, který nedovoluje fyziologický příjem potravy. Drobné nepravidelnosti růstu mléčných špičáků zvláště u perských a exotických koček většinou mizí s trvalým chrupem. Jen v některých případech je nutno mléčné špičáky, které rostou do dásní protilehlé čelisti, odstranit.

Rozštěp patra

Rozštěp patra jako vývojová vada se častěji vyskytuje u koček se zkrácenou obličejovou partií (perské a exotické). U kotěte je možno vidět, že při sání zpěněné mléko vytéká nosem. Podle rozsahu rozštěpu se toto zjistí buď velmi brzo po narození, nebo až při příjmu většího objemu potravy. Často dochází ke vdechnutí krmiva a zánětu plic. Rozštěpy patra jsou prakticky neoperabilní, postižené jedince je vhodné bezbolestně utratit. Rodiče, u jejichž potomků se opakovaně rozštěpy vyskytly, je lépe vyřadit z chovu. K prasknutí – zlomení – tvrdého horního patra, případně i dolní čelisti často dojde při pádu kočky z výšky a nárazu bradou na zem. Tyto zlomeniny se hojí obdobně jako jiné, často je zapotřebí chirurgický zákrok pro reparaci a fixaci kostí. 

 

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru