Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se řekne kočka
Sdílet:

Když se řekne kočka

Kočky
Všeobecné

Hodně lidí si představí mourovatou kočku, která na venkově loví myši, někdo si představí černou kočku, jež – nedej bože – přeběhne přes cestu, někdo si vybaví nepříjemné zvuky, co vydávají přemnožené bezprizorní kočky při svých námluvách. Někdy jsou kočky spojovány jen s roztomilými obrázky a klipy, případně jen s  toulavými pouličními mickami. Na druhou stranu mezi zvířecí společníky chované v bytě se dostává na stále významnější místo kočka. Počet doma chovaných koček se blíží počtu chovaných psů, možná je i převyšuje.

Máme rádi zvířata, žijeme s nimi v bytě a jen my, naše rodina a přátelé, kteří nás doma navštěvují, vědí, jak krásné, milé a přítulné máme kočky. Někdy máme zájem pochlubit se i dalším lidem, předvést potomky našich koček, najít jim nový domov. Ano, jde to formou inzerátů třeba i s obrázky na internetu, ale přímý pohled a pohlazení se rychleji zapíše do srdce a kočky získají dalšího příznivce nebo přímo nového zájemce. Nic se nevyrovná pohledu na živé kočky. Právě proto se pořádají výstavy, které jsou přehlídkou krásy. Kočky se chovají pro krásu, užitek dávají svou přítomností, přítulností, pohodou. Neopominutelný je také jejich zklidňující až léčivý účinek na lidskou psychiku i na některé choroby. 

Výstavy

Výstavy koček jsou ukázkou jejich krásy a ušlechtilosti a přivádí do řad milovníků koček další zájemce nejen o chov čistokrevných, ale i o ochranu domácích koček, které neměly štěstí a ocitly se na ulici nebo v útulku. Pohled na krásně uspořádanou výstavu v příjemném prostředí a na ještě krásnější kočky různých plemen přináší nejen návštěvníkům, ale i vystavovatelům pohlazení po duši.

Vzpomínám na u nás první výstavy koček v sedmdesátých letech minulého století, kdy na dvou až třech výstavách ročně stáli návštěvníci v dlouhých frontách, aby viděli, že existují i jiné kočky než ty, co chytají myši ve stodole. A to byly vystavovány jen ty perské, siamské, několik kartouzských a evropských. Jiná plemena tehdy v naší republice nebyla. V současné době je u nás každý měsíc několik výstav v různých městech, vystavované kočky jsou různých plemen, barevných variet, dlouhosrsté, krátkosrsté, kudrnaté, bezsrsté. Výstav se zúčastňují kočky s průkazem původu i kočky domácí, jejichž majitel je členem některé mezinárodní organizace chovatelů koček. Případný nový zájemce o domácího mazlíčka si uvědomí krásu, eleganci i jak dané plemeno vypadá, také zjistí, že ne každá kočka musí mít koťata, že se vystavují i kastráti (jen pro krásu) a také kočky domácí (kastrované).

Domácí kočky nejsou ty, které se podobají nějakému plemenu, jen nemají průkaz původu (z množíren), ale kočky, jež většinou byly bezprizorní na ulici a chovatel čistokrevných koček je vzal domů, ošetřil, zcivilizoval, dal vykastrovat a vystavuje je spolu se svými kočkami.

Na výstavě jsou kočky posuzovatelem prohlédnuty ze všech stran, ukážou, jak jsou hodné, příjemné a komunikativní, a dostanou ohodnocení, případně příslušný titul. Ty nejlepší pak dále soutěží o nejkrásnější kočku výstavy, dostanou kokardu, krásný pohár nebo jinou věcnou cenu.

Tituly získané na výstavách ukazují na krásu a kvalitu rodičů i potomků Někteří chovatelé své kočky nevystavují. Buď plně neodpovídají standardu, nebo nejsou komunikativní a stresují se. Zodpovědný chovatel takovéto jedince nerozmnožuje, kočky musí být krásné a pohodové, větší část z toho je daná dědičně. Lidem, kteří nevystavují, jde jen o to, aby produkovali koťata jakékoliv kvality odchovaná s co nejmenšími náklady. Na výstavě se kočky neprodávají, je možno se s chovatelem domluvit a počkat si na narození kotěte od určité kočky.

Výstavní klece

Po dobu výstavy jsou kočky umístěny v klecích, které jejich majitel zdobí záclonkami (aby byly odděleny od sousedů) ladícími s barvou kočky, s jejíma očima – zkrátka pro estetiku. V kleci mají kočky svůj záchodek, pelíšek, hračky. Většina koček se pohodlně uvelebí a oddává se své nejoblíbenější činnosti – spánku. 

Některé se rády předvádí, ukazují, co se dá dělat s hračkami, někdy je majitel vezme nahoru na klec nebo do náručí a nechá je předvádět se nebo hladit. A kočky jsou spokojené.

V poslední době se rozmáhá vystavovat kočky ve vlastních klecích, obvykle látkových, síťových. Tak si je sice vystavovatel jistý čistotou klece, ale mizí hlavní účel výstavy – ukázat kočku návštěvníkům, propagovat chov koček. Celkový pohled na výstavu je pak poněkud tristní – každý pes (klec) jiná ves – a kde je estetika?

Klady a zápory

Některé kočky výstavy přímo milují, a když zjistí, že se chystají výstavní propriety, už se cpou do přenosky. Nejsou-li kočky na výstavě každý týden, není to pro ně žádný stres. 

Kladem výstav je popularizace optimálního chovu koček, navázání kontaktu mezi chovateli, získání nových znalostí o potřebách pro chov. Na výstavě jsou také prodejci kočičích potřeb, škrabadel, pelíšků, krmiv, steliva do toalet – taková přehlídka, výběr a konkurence nejsou jinde vidět.

Negativa – některé kočky výstavy nemilují, pak nemusí být často vystavovány. Cestování na výstavu každý týden také není optimální.

Podmínky

Na výstavu mají přístup jen kočky v dobré kondici. Přejímku konající zvěrolékař má za úkol zabezpečit, aby se na výstavu dostaly pouze ty, které nejeví příznaky onemocnění a jsou v imunitě (optimálně vakcinovány) proti hlavním kočičím infekčním chorobám.

Protože ČR je od roku 2005 zemí prostou vztekliny, není povinnost kočky chované na území ČR (tedy i vystavované) vakcinovat proti vzteklině. Samozřejmě pro cesty do zahraničí musí být kočky vakcinovány proti vzteklině podle předpisů dané země.

Kočky se mohou vystavovat od stáří čtyř měsíců. Vyšší věk není pro výstavy omezením.

Soutěže

Mimo oficiální soutěž jsou na výstavách i různé jiné soutěže a přehlídky – seniorů (10, 15 i víceletí), kastrátů, koček určitého zbarvení, zajímavá je soutěž dětí s jejich vystavovanou kočkou o znalostech chovu. Návštěvníci volí pro ně nejsympatičtější kočku a ta s nejvíce hlasy se stává Miss kočkou.

Tak neváhejte a navštivte výstavu koček ve vašem okolí, jistě nebudete zklamaní.

 

Karl Wagner: Murphyho zákony

Zákon relativity času

Kočka se ve vaší domácnosti pohybuje tak samozřejmě, jako by tu bydlela odjakživa.

Zákon o nezachování hmoty

Kočka se ve vaší domácnosti dokáže objevit na místech, kam se nemůže podle přírodních zákonů vejít.

Zákon intenzity

Hlučnost kočičího namlouvání se dá srovnat jen s hlučností, kterou vyvíjí pubescent při poslechu moderní hudby.

Zákon prohry

V souboji mezi psem a kočkou jste poraženým vždy vy.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: archiv MVDr. Květy Mahelkové, Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru