Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka vhodná k dětem? Představujeme 8 nejvlídnějších kočičích plemen
Sdílet:

Kočka vhodná k dětem? Představujeme 8 nejvlídnějších kočičích plemen

Kočky
Druhy a plemena

Plánujete-li  rozšířit vaši rodinu o kočičího společníka, vybírejte pečlivě a s rozmyslem.  Správně zvolené plemeno je základním předpokladem pro spokojené a láskyplné soužití dítěte a kočky. Kočka vhodná k dětem by měla mít vyrovnanou a tolerantní povahu, bude-li navíc ještě hravá a kontaktní, jste na nejlepší cestě k úspěchu. 
Pamatujte i na to, že děti je třeba ke správnému přístupu k domácím zvířatům vychovávat. I ta nejhodnější kočka má své hranice a je na vás, abyste dítěti vysvětlili, jaké má kočka potřeby a že je nutné, aby je respektovalo. Malé děti nikdy nenechávejte s kočkou (ani s jiným zvířetem) bez dozoru. Dohlížejte, aby dítě kočku netrápilo nevhodnou manipulací nebo nadměrnou pozorností, a celkově předcházejte konfliktním situacím. 
A jaká že je ta nejlepší kočka k dětem? Níže vám představíme osm různých plemen, která mají vynikající povahové předpoklady pro roli rodinných koček. Zároveň se liší velikostí, zbarvením a typem srsti i temperamentem. Pojďte se tedy seznámit. 

Mainská mývalí kočka
„Maina“ je největší plemeno kočky domácí (nepočítáme-li hybridní plemena vzniklá křížením s divokými kočkovitými šelmičkami). Samci mohou vážit i více než 10 kg, obvyklá hmotnost koček je kolem 6 kg. Mainské mývalí kočky chodí rády ven, jsou totiž vášnivými lovci a průzkumníky okolí. Můžete je chovat i výlučně v bytě, pokud jim nabídnete dostatek prostoru, hraček a pozornosti. Mají dobráckou a vlídnou povahu, která vám v některých ohledech může připomínat povahu psa, proto se jim poeticky přezdívá „něžní obři“. 

Ragdoll
Mimořádně laskavou a přátelskou povahu má i další velké plemeno ‒ ragdoll. Dorůstá jen trochu menších rozměrů než maina, jejím výrazným a atraktivním plemenným znakem jsou jasně modré oči. Ragdoll je vynikající kočka k dětem, je to dokonce takový dobrák, že byste měli zvlášť bedlivě dohlížet, aby děti kočku netrápily příliš neohrabaným mazlením nebo nevhodnými hrami. Zatímco ostatní kočky se více či méně razantně ohradí, mají-li dětské pozornosti už nad hlavu, ragdoll bude spíš tiše trpět a doufat, že to brzy skončí. 

Siamská kočka
Pokládáte siamské kočky za chladná, náladová a odtažitá stvoření? Chyba lávky. Siamská kočka je velice loajální a milující plemeno vhodné pro všechny věkové kategorie. Ke své rodině si vytváří pevné pouto a vyžaduje dostatek pozornosti. Nevěnujete-li se siamce podle jejích představ, může si začít vaši pozornost vynucovat nebo se projevovat žárlivě. 

Siamka je vynikající volbou pro trochu starší děti, pro které je vynikajícím partnerem při nejrůznějších hrách a nezbednostech. Je také velmi učenlivá, takže ji dítě může naučit i nějaký ten trik nebo legrační kousek. Jsou siamky, které se naučí dokonce i aportovat ‒ když se jim tedy zrovna chce.

Britská krátkosrstá
Britky jsou středně velké, podsadité kočky s typickou kulatou hlavou a načechranou srstí. Díky pohodové a přátelské povaze jim nevadí rušnější prostředí, jakým domácnost s malými dětmi obvykle bývá. Britky neoplývají tak bezbřehou tolerancí jako ragdollové nebo mainské mývalí kočky, většinou ale nebývají agresivní a nelibost projeví pouze zasyčením a ústupem někam mimo dosah dětských ruček. 

Perská kočka
Dlouhosrsté perské kočky zná téměř každý. Jsou to elegantní stvoření důstojného aristokratického zevnějšku. Povahou jsou nekonfliktní, pohodové a mírné, potřebují ale dostatek klidu a přílišný ruch je může znervózňovat. Perské kočky se proto dobře hodí spíš ke starším dětem, které dokážou více respektovat jejich kočičí potřeby. Je-li dítě dostatečně zručné a zralé, můžete ho i zapojit do pravidelné péče o nádhernou srst tohoto noblesního plemene. 

Habešská kočka
S dětmi si dobře rozumí i habešská kočka, i když není tak mazlivá a přítulná jako jiná plemena. Tato hbitá krasavice miluje pohyb venku a vždy dává najevo určitou nezávislost. Více než bytový chov proto ocení výběh ven ‒ aspoň do voliéry. Když je v dobré náladě, bývá velmi společenská a často aktivně vybízí ke hře. Pokud něco spolehlivě vyláká vaše dítě od televize či počítače, jsou to určitě veselé kousky habešských koček.

Norská lesní kočka
Mezi velká plemena koček s delší srstí patří i norská lesní kočka. Svým zevnějškem i povahou se podobá maině, je pouze o něco menší a nemá typické rysí štětičky na uších, jaké zdobí mainské mývalí kočky. Přátelská povaha a učenlivost dělá z norské lesní kočky výborné plemeno k dětem, díky své robustní konstituci navíc dobře snáší i trochu neobratnou manipulaci. 

Cornish rex
Cornish rex je drobná kočka s vejčitou hlavou a výraznýma ušima. Opravdu jedinečným znakem je však její kudrnatá srst s nezaměnitelnou strukturou. Cornish si zachovává kotěcí hravost až do vysokého věku, bývá také velmi zvídavá a přátelsky naladěná. Rády pozorují, co se kolem nich děje a nejspíš vám budou asistovat při každodenních činnostech a domácích pracích. 

Kočku k dětem vybírejte s rozmyslem, sledujte nejen exteriér, ale i povahové rysy. Pečlivě volte i chovatelskou stanici ‒ velmi důležité je, aby kočky žily v rodině a byly odmalička zvyklé na běžný ruch v domácnosti. Poštěstí-li se vám najít chovatelskou stanici, kde koťata vyrůstají ve společnosti dětí, rozhodně této možnosti využijte. 

Nezapomeňte, že vztah spoluutvářejí všechny zúčastněné strany. Dítěti proto vysvětlete (přiměřeně jeho věku a zralosti), jaké má kočka potřeby, a učte ho, aby rozpoznávalo a respektovalo, když dává kočka najevo strach nebo nelibost. Máte-li možnost, poskytněte kočce bezpečné místo, kam se může uchýlit a dítě se tam za ní nedostane ‒ vysoký kočičí strom je ideální volbou. 

Autor fotografií zdroj: AdobeStock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru