Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když kočka hodně spí: může za to zima?
Sdílet:

Když kočka hodně spí: může za to zima?

Kočky
Všeobecné

Dny jsou krátké, sluníčka poskrovnu a ve vzduchu visí mráz. Možná jste si sami na sobě všimli, že touto dobou trávíte čas raději v teple domova, s horkým čajem, kávou a třeba s dobrou knihou. Mnohým z nás také více – jak se tak říká – chutná spát. Napadlo vás někdy, že když kočka hodně spí, možná také zavádí svůj „zimní režim“? 

Kolik hodin spí kočka?

V porovnání s lidmi jsou kočky mnohem větší spáči, bez ohledu na roční období. Průměrná dospělá kočka spí 15–19 hodin denně, na rozdíl od nás ale stráví více času lehčím podřimováním, a především svůj spánek dělí do mnoha kratších „šlofíků“. Snadno tak můžete nabýt dojmu, že kočka celý den spí, protože ji každou chvíli vidíte rozkošnicky stočenou a spokojeně oddychující ze sna. 

Individuální potřebu spánku ovlivňuje mnoho faktorů, a to jak vnitřních, jako je třeba věk a plemeno kočky, tak vnějších. Jedním z vnějších faktorů ovlivňujících kočičí spánek je i chladné počasí, krátká světlá část dne, ale i změny v denním režimu jejího majitele, tedy vás. 

Přeje zima spáčům?

Během zimních měsíců vaše kočka hodně spí z různých důvodů. Zejména bytové kočky žijící v těsném sepětí s lidmi a naopak s menší vazbou na svět venku bývají ovlivněny spíše změnou v chování svých majitelů – když vás vidí lebedit si na pohovce, rády se přijdou přitulit a zdřímnout si u vás na klíně. Není to ale jediný důvod, proč jejich aktivita klesá. 

Zimní chlad vede k tomu, že se vaše šelmička snaží šetřit svou energii. V přírodě je totiž v zimě méně potravy, její ulovení navíc vyžaduje více námahy a nebezpečí. Je tedy výhodné, když třeba den nebo dva kočka nežere a spí, místo aby se namáhala lovem. 

Instinkt zděděný po divokých předcích, který nabádá k omezení potravy a aktivity, zcela nevymizel ani u současných domestikantů, jejichž denní porce krmení nezávisí ani na počasí, ani na jejich loveckém umu. Dávejte však pozor, některé kočky omezí pouze aktivitu, ale už ne svůj apetit, takže mohou přes zimu přibírat na váze. 

Chodí-li kočka ven, může studené počasí snížit kvalitu jejího spánku, protože vlivem chladu klesá podíl REM fáze, během níž jsou odpočinek a regenerace nejefektivnější. Kočka tedy více spí, aby tento pokles vykompenzovala.  

V neposlední řadě je zima zkrátka tmavým obdobím roku a cirkadiánní rytmy koček reagují na úbytek světla stejně jako lidé – více dřímají. 

Odpověď na otázku, zda kočky spí v zimě více, tedy zní: pravděpodobně ano, zejména kočky, které chodí ven a nejvíce tak pociťují sezonní výkyvy počasí. 

Kočky, tmavé dny a zimní letargie

Přirozeně tu vyvstává otázka, jaký úbytek energie je ještě přirozený a kdy už se může jednat o příznak onemocnění. Majitelé mnohdy s obavami sledují pokles energie a zvýšenou spavost svého kočičího kamaráda a říkají si: „Ta kočka pořád spí, je tohle ještě normální? Není jí něco?“

Váháte-li s návštěvou veterináře, v první řadě se zamyslete, jak vaše kočka prožívala předchozí zimu a jaký je její celkový naturel. Je přirozené, že každý živý tvor se vyvíjí, dospívá a stárne, nicméně příliš prudká změna oproti zavedenému normálu signalizuje, že možná něco není v pořádku. Pokud vám připadá, že je kočka obzvláště bez energie, odmítá i oblíbené pamlsky, nehraje si s vámi, nebo dokonce hubne, ztrácí srst a podobně, kontaktujte svého veterináře.

Některé majitele přivede otázka „Proč kočka pořád spí?“ dokonce až k domněnce, jestli snad zvířátko netrápí tzv. zimní blues. I když některé výzkumy naznačují, že i zvířata mohou trpět psychickými potížemi, jako je sezonní afektivní porucha nebo maniodepresivní onemocnění, většinou existuje prozaičtější vysvětlení. 

Uvědomme si, že my lidé jsme již velmi vzdáleni přírodním cyklům, takže máme tendenci zapomínat, že naše zvířata je stále více či méně vnímají a je tedy zcela v pořádku, když jejich chování během roku v určitých mezích kolísá. 

V neposlední řadě je také poměrně časté, že citliví majitelé nevědomky projikují vlastní zimní úzkosti na svého mazlíčka, což neprospívá ani jednomu ze zúčastněných. 

Pokud nejdou projevy zimní únavy do extrémů, zůstaňte v klidu a užijte si pohodového šlofíka spolu s vašimi chlupáči. 

Autor fotografií zdroj: Adobe Stock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru