Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pomozte shetlandským pony
Sdílet:

Pomozte shetlandským pony

Koně
Všeobecné

Několik let se snažila skupina chovatelů shetlandských pony prosadit vlastní Plemennou knihu (dále jen PK) pro toto plemeno a založit svaz chovatelů...

Několik let se snažila skupina chovatelů shetlandských pony prosadit vlastní Plemennou knihu (dále jen PK) pro toto plemeno a založit svaz chovatelů těchto nejmenších koní. Za přispění Ing. Kratochvíla, tajemníka asociace chovatelů koní v ČR se to podařilo a dnes mají shetlandi svoji PK, kde je zapsáno 77 klisen a několik hřebců. Je ustavena rada PK z chovatelů shetlandských pony a vzniká svaz chovatelů, který bude členem asociace. Rada PK zajišťuje nákup skupiny klisen a na sezónu 2002 zapůjčení plemenného hřebce z hřebčína TANNECK v SRN. Jedná se o specializované odchovny plemenných hřebečků a další.

Nyní je třeba zjistit adresy chovatelů shetlandských klisen i hřebců, aby bylo možno je oslovit prostřednictvím svazového zpravodaje a požádat je o spolupráci, popřípadě jim pomoci překonat chovatelské potíže. Je potřeba, aby se do snahy zlepšit chov těchto koníků zapojili všichni jejich chovatelé, a to i shetlandů bez původu, protože těch je v republice nejvíce. Mnohé klisny, které nemají známý původ, jsou exteriérově vynikající. Je nutné radikálně skončit s křížením shetlandských pony s welšskými plemeny, aby se udrželo plemeno čisté a v původním typu. Myslím, že si tito skromní, pracovití a milý koníci zaslouží, abychom pro jejich chov něco udělali a aby měli rovnocenné postavení s ostatními plemeny koní.

Prosím proto chovatele shetlandů o zaslání svého jména a adresy (včetně okresu), počet klisen, hřebců a hříbat na kontaktní adresu:

Autor textu: Ing. Dušan Jakovljevič
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru