Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Shetlandský pony bojuje o svoji záchranu
Sdílet:

Shetlandský pony bojuje o svoji záchranu

Koně
Všeobecné

Ve Fauně č. 1/2002 vyšel článek “Pomozte shetlandským pony”. Rada plemenné knihy (RPK) zpracovala OTEVŘENÝ DOPIS, kterým chce oslovit všechny chovat...

Ve Fauně č. 1/2002 vyšel článek “Pomozte shetlandským pony”. Rada plemenné knihy (RPK) zpracovala OTEVŘENÝ DOPIS, kterým chce oslovit všechny chovatele shetlandů. Prosíme všechny chovatele klisen i hřebečků používaných k chovu, aby pomohli zachránit toto plemeno v čisté formě. RPK požádala všechny chovatelské časopisy a samozřejmě i Faunu o uveřejnění tohoto otevřeného dopisu, ve kterém je sice několik částí podobných s článkem uvedeným v minulém čísle, ale jsou zde kontaktní adresy důležité pro chovatele.

Otevřený dopis Plemenné knihy shetland pony -- všem chovatelům koní tohoto plemene

Vážení přátelé, po několikaletém úsilí malé skupiny chovatelů se podařilo, že plemeno shetlandský pony má svou plemennou knihu (PK), řád plemenné knihy (ŘPK), i akceschopnou radu plemenné knihy (RPK). Toto dává možnost chovatelům přejít od živelného chovu k chovu na vyšší úrovni. Dne 20. 11. 2001 měla své první zasedání RPK shetland pony, která se skládá z chovatelů koní tohoto plemen, aby řešila největší problémy v chovu.
a) dostupnost licentovaných hřebců dobré kvality pro všechny klisny zapsané v PK
b) zapsat do PK všechny chovuschopné klisny
c) aby co možná nejvíce narozených hříbat mělo původ a bylo evidováno
Řád plemenné knihy i když respektuje všechny zákony umožňuje, aby byli licentováni hřebci dobrého exteriéru i v případě, že nemají prokazatelný původ. Proto žádám chovatele takovýchto hřebců, aby neprodleně nahlásili své hřebce k licenci. Je třeba uvést jméno, věk, barvu a výšku hřebce a přesnou adresu chovatele, aby mohli být chovuschopní a exteriérově dobří hřebci licentováni do začátku připouštěcí sezóny 2002.
Proto prosím majitele hřebců, aby co nejdříve zaslali tyto informace na tuto adresu:
Asociace svazu chovatelů koní v ČR
Ing. Karel Kratochvíle
Budějovická 479
397 01 Písek

Chovatele klisen prosím, aby popis klisen (jméno, věk, barvu, výšku), které dovrší v r. 2002 věk 3 roky a starších, rovněž zaslali na kontaktní adresu, aby mohl být zpracován odhad potřeb čistokrevných hřebců v jednotlivých oblastech.

Dále žádám chovatele klisen shetlandů, pokud je nemají ještě označeny a zapsány do PK, aby tak co nejdříve učinili, splní tím nařízení zákonu o plemenitbě, ale hlavně další narozená hříbata už budou mít prokazatelný původ. Chovatelé, nepromarněte možnost zapsat své klisny do PK, aby rok 2002 byl vykročením k čistokrevnému chovu shetlandů.

Autor textu: Ing. Dušan Jakovljevič
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru