Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vyhláška 357 MZe o označování a evidenci koní, prasat, běžců a zvěře ve farmovém chovu
Sdílet:

Vyhláška 357 MZe o označování a evidenci koní, prasat, běžců a zvěře ve farmovém chovu

Koně
Všeobecné

Úvod

(platná od 1.4.2002)

Vzhledem k novým povinnostem chovatelů vyplývající ze zákona č. 154/2000 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a jeho prováděcích vyhláškách č. 471/2000 Sb. a 357/2001 Sb. (označování a evidenci hospodářských zvířat), bych vás rád seznámil s některými skutečnostmi, které vám snad usnadní splnit vaše nové povinnosti. Nejdříve si stručně přiblížíme o čem vyhláška 357/2001 Sb. je a poté se pokusím přednést návod k postupu pro splnění jednotlivých povinností.

Díl 1 definuje základní pojmy. 1 vysvětluje co je hospodářství, stáj, přemístění zvířete, identifikační číslo koně a registrační číslo hospodářství.

Díl 2 - označování koní, prasat, běžců a zvěře ve farmovém chovu.

§ 2 - Pro označování výše uvedených zvířat se používají plastové ušní známky, tetování, výžehy, křídelní známky, slovní a grafický popis, vymražení. Požadavky pro označení koní jsou:

- každé hříbě se označuje před odstavením a nejdéle do 8 měsíců ode dne narození

- slovní popis musí obsahovat popis základní barvy, popis vrozených a získaných odznaků, popis a charakteristiku jednotlivých tělesných partií jako je hlava, krk, tělo a končetiny koně. Tento popis provádí oprávněná osoba pověřená ústřední evidencí koní, což jsou prakticky inspektoři ASCHK pro dané územní regiony.

- grafický popis musí obsahovat nákres vrozených a získaných odznaků a chlupových vírů charakterizujících tělo koně - rovněž provádí osoba pověřená ústřední ev. koní (dále jen ÚEK).

- dojde-li na koni ke změnám (barva, získané odznaky), které nesouhlasí s popisem uvedeným v průkazu koně, zajistí majitel - chovatel koně opravu u osoby provádějící označování koní (inspektor) nebo u vet. lékaře, kteří změnu provedou do průkazu koně a na registračním lístku, který se do 7 dnů ode dne zápisu opravy odesílá (ÚEK ve Slatiňanech).

§ 5 - Označování koní dovezených ze zahraničí

Můžeme dovézt koně, kteří nemají průkaz koně vystavený v souladu s předpisy EU a obsahují slovní a grafický popis se musí označit nejpozději do doby skončení karantény a to:

a) pouze slovním a grafickým popisem se stanovením genetického typu ze vzorku krve pro plemena, která se nesmí označovat výžehem

b) slovním a grafickým popisem, pokud jsou již označeni výžehem

Praktický závěr z druhého dílu pro chovatele - majitele koní

Každý majitel koně musí mít svého koně označeného a to jedním z následujících způsobů:
1) Slovním a grafickým popisem a musí si nechat udělat genotyp (většina westernových ple men).
2) Slovním a grafickým popisem s výžehem daným plemennou knihou, kde je kůň evidován (všichni plemenní koně).
3) Slovním a graf. popisem a výžehem do pravé sedlové krajiny, kde se provede výžeh čísla registrační knihy koní a pod tímto číslem bude číslo pořadové pod kterým je zapsán v registrační knize koní (jde o koně, kteří nejsou zapsáni v žádné PK koní, valachy, koně bez původu). Úkon opět provede osoba pověřena ÚEK - inspektor.

Narodí-li se vám hříbě, musíte ho nechat do 8 měsíců stáří označit inspektorem dané oblasti. Ten ho na základě vámi zaslaného připouštěcího nebo inseminačního lístku vypálí a popíše buď na svodu hříbat, nebo na Vaši žádost přijede do Vaší stáje. Pokud se jedná o plemenného koně příslušícího k některé plemenné knize uznaných chovatelských sdružení, bude označeno navíc plemenným výžehem - např. český teplokrevník - - na levé stehno.

Hříbata neplemenná - různí kříženci např. chladnokrevník x hafling, pony x ČT budou pouze popsána a označena výžehem v pravém sedle registračními čísly.

Díl 3 - Evidence koní, prasat, běžců, zvěře ve farmovém chovu, drůbeže, plemenných ryb a včel

Oddíl 1 - Společná ustanovení
§ 17 Z tohoto vyplývá povinnost chovatele - majitele výše uvedených zvířat - přihlásit se u příslušné osoby pověřené vedením ústřední evidence - tedy majitel koně u ÚEK ve Slatiňanech registračním lístkem do 7 dnů, kdy se stal chovatelem, obchodníkem nebo pronajímatelem stáje, ve které jsou chováni koně. Rovněž je povinnen do 7 dnů nahlásit ukončení této činnosti.

Oddíl 2 - Evidence koní
§ 19 Registr koní v hospodářství
Pro každé hospodářství vede chovatel koní, který koně drží ve vlastní nebo pronajaté stáji, registr koní v hospodářství. V tomto registru uvádí jméno a příjmení chovatele, registr. číslo hospodářství, adresu. V registru se dále eviduje každý kůň, který je ustájen. O něm se vede jméno koně, registr. číslo, pohlaví, příslušnost k PK, je-li v ní zapsán, jméno a příjmení majitele, přemístění zvířete. U přemístění se eviduje datum přemístění, odkud a kam (registr. č.). Do registru koní se uvádí i zápisy kontrol provedení příslušnými orgány státní kontroly. Tento registr vede chovatel na tiskopisech, které obdrží na VÚK - Slatiňany.

§ 20 Registrace koní připouštěcím lístkem
V případě, že se vám narodí hříbě a máte vystavené připouštěcí lístky (po inseminaci, čistokrevné plemenitbě), zasílá majitel do 14 dnů ode dne narození 3 připouštěcí lístek spádovému inspektorovi. Ten při označování hříběte provede zápis do registrační knihy koní. Rovněž provede vyplnění 4. přip. lístku a zasílá ho do ÚEK, popřípadě uznanému chovatelskému sdružení. Při narození hříběte anglického plnokr. nebo klusáka zasílá jeho majitel do 3 týdnů ode dne narození třetí přip. lístek osobě pověřené ÚEK (u A1/1 Jockey clubu, u klusáků pak České klusácké asociaci).

§ 21 Registrace bez připouštěcího lístku
Majitel koně požádá osobu provádějící označování koní (inspektor) o registraci koně a ten jej zapíše do registrační knihy koní.

§ 22 Registrace dovezených koní
Po skončení karantény koně dovezeného ze zahraničí zasílá majitel prostřednictvím opět pověřené osoby (inspektor) hlášení o trvalém dovozu na ÚEK. Součástí tohoto hlášení je grafický a slovní popis. Pokud kůň nemá průkaz koni vystavený v souladu s předpisy EU, zasílá ÚEK hlášení o trvalém dovozu koně a kopii potvrzení o původu. Na základě tohoto potvrzení vydá ÚEK koním narozeným po 31.12. 97 průkaz koně.
Pokud nemá ani jeden z výše uvedených dokumentů, zasílá majitel opět prostřednictvím pověřené osoby (inspektora) hlášení o trvalém dovozu. ÚEK poté vystaví průkaz koně a inspektor ho zapíše do registrační knihy koní.

§ 23 Registrační kniha koní
Registrační knihu vede osoba provádějící označování koní pro ÚEK a uznané chovatelské sdružení.

§ 24 Hlášení změn
Dojde-li ke změně majitele, k poražení, vývozu, úhynu, kastraci nebo ztrátě koně, zasílá majitel koně osobě pověřené ÚEK hlášení změny. Každý nový majitel plemenného koně zasílá ÚEK prostřednictvím uznaného chovatelského sdružení hlášení změny do 7 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Nový majitel zasílá společně s hlášením o změně i průkaz koně, ve kterém uznané chovatelské sdružení provede změnu majitele a zasílá ho zpět novému majiteli. Uznané chovatelské sdružení tuto změnu do 7 dnů je povinno nahlásit ÚEK. Majitel koně, který není registrován v žádné plemenné knize (PK), např. valaši, provádí hlášení o změně přímo ÚEK. Tento postup je i v případě úhynu, poražení, kastrace koně. Hlášení je nutno opět provést do 7 dnů ode dne změny. Tiskopis hlášení o změně opět poskytne ÚEK.

§ 25 a27 definuje co vede ÚEK a proto se o nich zmiňovat nebudeme.

§ 26 Registr hospodářství - evidence a registrace chovatelů, obchodníků
Každý chovatel, který drží koně ve vlastní stáji nebo ve stáji v pronájmu včetně dalších staveb, ve kterých jsou ustájeni koně, si musí požádat ÚE - ČMSCH a.s. (Ústřední evidence - Českomoravská společnost chovatelů a.s. - Hradištko pod Medníkem 252 09) o přidělení čísla hospodářství. Toto číslo bude přiděleno na základě vyplnění registračního lístku. Číslo hospodářství uvádí chovatel na všech dalších povinných hlášeních. Chovatel obdrží tzv. Registr koní v hospodářství.

§ 28 Průkaz koně
Vystavuje osoba prověřená vedením ústřední evidence do 30 dnů ode dne doručení 4. připouštěcího lístku nebo hlášení o registraci koně nebo hlášení o trvalém dovozu. U A1/1 a klusáků do 14 dnů ode dne kontroly totožnosti koně, kterou provede osoba pověřená vedení ÚE do 2 měsíců ode dne doručení žádosti chovatele o kontrolu totožnosti. Změní-li se majitel koně, předá původní majitel průkaz novému majiteli. Majitel koně (průkazu) je povinen zajistit zaznamenání do průkazu preventivní zdravotní zkoušky, vyšetření nebo kastrace, které potvrdí veterinární lékař. Každou změnu majitele si nový majitel nechá potvrdit uznaným chovatelským sdružením, které vede příslušnou PK, případně ÚEK.

Pro hříbata od odstavu do 18 měsíců stáří lze pro potřebu přemís?ování vystavit průkaz hříběte, opět u ÚEK.

Ztrátu průkazu majitel neprodleně nahlásí ÚEK, která mu vystaví duplikát.

Shrnutí pro chovatele

1. Hlášení o změnách u koně zapsaného v PK se zasílá spolu s průkazem koně na adresu uznaného chovatelského sdružení (UCHS), která vede příslušnou PK. UCHS potvrdí změnu a vrátí doklady zpět majiteli a změnu předá ÚEK.

2. Nový majitel koně neregistrovaného v žádné plemenné knize
(PK) zašle hlášení o změně spolu s průkazem koně přímo na ÚEK, která změnu potvrdí a průkaz do 7 dnů zašle zpět majiteli. Pokud kůň nemá průkaz vystaven, zasílá pouze hlášenku o změně.

3. Při trvalém dovozu koně, pokud má kůň průkaz platný pro EU, jen hlášenku na ÚEK o trvalém dovozu. Pokud průkaz nemá, ještě v karanténě zašle majitel kopii původu na ÚE s popisem koně. Pokud kůň nemá ani výžehy - musí doložit jeho genetický typ.

4. Dojde-li k úhynu, utracení, nebo ztrátě koně, zašle majitel hlášení změny do 7 dnů na ÚE spolu s průkazem koně. Průkaz koně může také předat jatkám, které ho do 7 dnů zasílají na ÚE.

5 Při kastraci zasílá hlášení o změně do 7 dnů na ÚE.

Adresy: Ústřední evidence chovu koní (mimo A1/1 a klusák), Hřebčín Slatiňany, PSČ 538 21. Tel.: 0455/ 681135-7
A1/1-Jockey klub, Radotínská 69, 159 00 Praha 5, tel.: 02/57941084
Klusák - Česká klusácká asociace, Radotínská 69, 159 00 Praha 5

Adresář uznaných chovatelských sdružení a osob provádějících evidenci koní

MZe ČR udělilo ASCHK ČR statut “uznané chovatelské sdružení” (UCHS) pro plemena: českomoravský belgický kůň, norický kůň, slezský norický kůň, hafling, shetland pony, český sportovní pony, velšská plemena pony, cob a velšský polokrevník.
Činnosti spojené s vedením plemenných knih těchto plemen, označováním a registrací koní zajiš?uje:
ASCHK ČR, U hřebčince 479, 397 01 Písek, tel.: 0362/210644, 0602/625025, e-mail: [email protected]

Osoby provádějící pro toto UCHS označování koní:

Ing. Jiří Holík, Nesvačily 68, 257 51 Bystřice u Benešova
Telefon: 0301/793221, 0602/116675.

Okresy: Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Rakovník, Litoměřice, Česká Lípa, Děčín, Ústí nad Labem.

Luboš Kozák, Masarykova 983, 373 41 Hluboká nad Vltavou
Telefon: 038/49152, 0602/491367
Okres: Příbram, České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor, Jihlava, Havlíčkův Brod.

Ing. Jan Šíma, Šumavská 3, 350 02 Cheb
Telefon: 0166/437207, 0602/ 542685

Okresy: Domažlice, Cheb, Karlovy Vary, Klatovy, Plzeň jih, Plzeň sever, Rokycany, Sokolov, Tachov, Louny, Chomutov, Most, Teplice.

Ing. Otakar Vondrouš, Kosice 44, 503 51 Chlumec nad Cidlinou
Telefon: 049/5937220, 0602/153637

Okresy: Hradec Králové, Chrudim, Jičín, Náchod, Pardubice, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Svitavy, Trutnov, Ústí nad Orlicí, Liberec, Jablonec nad Nisou.

Ing. Lubomír Procházka, Zemský hřebčinec Tlumačov, Dolní 115, 763 62
Telefon: 067/ 7929085, 0602/ 264490

Okresy: Blansko, Brno-venkov, Břeclav, Zlín, Hodonín, Kroměříž, Prostějov, Třebíč, Uherské Hradiště, Vyškov, Znojmo, Žďár nad Sázavou.

Ing. Stanislav Hošák, Na výsluní 380, Nový Jičín - Žilina 741 41
Telefon: 0656/704771, 0602/540056

Okresy: Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Přerov, Šumperk, Vsetín.

Uznaná chovatelská sdružení pro jednotlivá plemena


Český teplokrevník
Název: Svaz chovatelů českého teplokrevníka
Sídlo: U hřebčince 479, 397 01 Písek
Kontaktní osoba: Ing. Jan Kutěj
Telefon: 0362/210644, e-mail: [email protected]
Osoby provádějící pro toto UCHS označování koní jsou totožné jako pro koně, které registruje ASCHK ČR.

Huculský kůň
Název: Asociace chovatelů huculského koně
Sídlo: Pražská 604, P.O. Box 145, 530 02 Pardubice
Kontaktní osoba: Ing. Jaroslav Jelínek, CSc.
Telefon: 040/6335302, 0604/280337, Fax: 040/6335304
E-mail: [email protected]
Osoby provádějící pro toto UCHS označování koní jsou totožné jako pro koně, které registruje ASCHK ČR.

Shagya-arab
Název: Svaz chovatelů Shagya-araba v ČR
Sídlo: Zámecká 1, 538 21 Slatiňany
Kontaktní osoba: Otto Dlabola, Českého odboje 372, 551 01 Jaroměř
Telefon: 0442/813301

Osoby provádějící pro toto UCHS označování koní:

Oldřich Jaroš, Kololeč 13, 411 13 Třebenice
Telefon: 0606/ 254355, 0419/594670

Lubor Zemánek, Rozmarýnová 444, 541 02 Trutnov
Telefon: 0439/733238

Ing. Josef Cerman, Hřebčín Jeníkov v.o.s., 507 71 Miletín
Telefon: 0435/693550
Lipický kůň
Název: Svaz chovatelů lipického koně
Sídlo: ZOO Lešná, 764 14 Zlín 12
Kontaktní osoba: Eva Juřičková
Telefon: 0607/902887, 067/7914181, Fax: 067/7914053
E-mail: [email protected]

Osoba provádějící pro tuto UCHS označování koní:

Eva Juřičková, Březoluby 262, 687 13, kontakt viz výše

Arabský plnokrevný kůň
Název: Asociace chovatelů plnokrevných arabských koní
Sídlo: P.O.Box 60, 460 01 Liberec
Kontaktní osoba: Jaroslav Lacina
Telefon: 0602/411186,
E-mail: [email protected]

Osoby provádějící pro tuto UCHS označování koní:

informace podá pan Lacina

Starokladrubský kůň
Plemennou knihu starokladrubského koně, na základě zákona č. 154/2000 Sb., 9, odst. (2) vede NH Kladruby nad Labem, s.p..

Název: Národní hřebčín Kladruby nad Labem, státní podnik
Kontaktní osoba: Zdena Dyková, o.z. Hřebčín Slatiňany, 538 21
Telefon: 0455/681135-7, linka 134, fax: 0455/681265
E-mail: [email protected]

Osoby provádějící pro PK STKL označování koní:

Zdena Dyková, o.z. Hřebčín Slatiňany, 538 21, kontakt viz výše.

Autor textu: MVDr. Jaroslav Dražan
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru