Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klub chovatelů shetlandských pony
Sdílet:

Klub chovatelů shetlandských pony

V závěru minulého roku proběhla schůze zástupců chovatelů pony a ASCHK ČR, na které bylo rozhodnuto a domluveno, že chov pony všech plemen bude zastupovat jedna společná organizace, ve které budou mít chovatelé shetlandů svou sekci. Nevím, kdy tato organizace, navazující na někdejší Společnosti pro chov a využití pony vznikne, protože mi není známo, kdo její ustanovení připravuje, pokud vůbec na tom někdo pracuje. Jisté je, že pokračování našeho Svazu chovatelů shetlandů je nemožné a tak tedy pro letošní rok buďme klubem, který se v případě potřeby snadno začlení do ustanoveného svazu chovatelů všech pony.

Žádost o podporu

Pro vydávání a rozesílání zpravodajů s nutnými informacemi jsou potřeba i peníze. Očekávám tedy, že zájemci o další zpravodaj a o spolupráci s ostatními chovateli shetlanda zašlou na adresu vydavatele zpravodaje (ing. Milena Nováková, Málkovice 9, 330 36 Pernarec) 200 Kč - z toho je 100 Kč zápisné do klubu a 100 Kč roční příspěvek (příští rok tedy jen 100 Kč, nezmění-li se poštovní poplatky). V této částce není úhrada členství v ASCHK ČR, protože většina z nás je zde členem prostřednictvím jiného svazu a navíc náš klub není v ASCHK ČR členem.
Zájemci o informaci, jak se vyvíjí práce na našem Řádu plemenné knihy pro plemeno shetlandský pony, nechť kontaktují Ing. Jakovleviče (tel.: 02/994 24 86). Plemenné knihy budou odděleny dle plemen, také shetlandi budou mít svoji zvlášť. Telefon na mě coby poradce chovu je nový: 0605/280397.

Plemenní hřebci

Pro letošní rok jsou licentováni tito plemenní hřebci:
776 Arlott (351 Artur - K 48 Lotty), vraník, 1997, 94 cm KVH- -stanice Slapy, Ing. Jakovlevič
351 Artur (386 Goldan Cavalier - K 31 Lenka), ryzák, 1984, 97 cm KVH - stanice Zdibsko, Ing. Tvrdík
639 Borgis (Pedro - Miranda), ryzák, 1992, 93 cm KVH - -stanice Plaňany, MUDr. Novák
809 Borneo (639 Borgis - Č1655 Petty), ryzák, 1997, 89 cm KVH - stanice Málkovice, Ing. Nováková
682 Prim (původ nedoložen), hnědák, 1991, 103 cm KVH - -ZOO Dvůr Králové
579 Radža (Radžík - K 24 Sabena), bělouš, 1984, 76 cm KVH- -stanice Hájek, p. Bubla
Máme tedy dva nové a mladé hřebce - Bornea a Arlotta, na které se vztahují i dotace (viz dále), jejich v chovu osvědčené otce a dále velikostí zajímavého Radžu.

Dotace 2001

Kromě dotací na pastvu zvířat, týkajících se registrovaných zemědělců hospodařících na min. 5 ha zemědělské půdy a musí být splněny i další podmínky, např. min. 3 VDJ, pastva min. 4 měsíce v roce apod., je možné využití i dotace na odchov hříbat (ale musíte jich odchovávat min. 5 a je předepsané zatížení pastviny) a dále dotace na klisnu, zjištěnou březí po hřebci, který je licentovaný a nejvýše 6 let starý a tato dotace nerozlišuje koně dle plemen, takže se týká i shetlandů. Klisna musí být zapsána v PK, oddíl PK není předepsán, tedy i v knize pomocné! Dotace je až 5000 Kč, takže to by bohatě pokrylo náklady spojené s vyšetřením klisny, přepravou ke hřebci, připouštěcí poplatek i poplatek za ustájení i za následné zjištění březosti. NEVÁHEJTE!

Svody klisen

Zápisy klisen do plemenných knih budou probíhat od poloviny března. Termín svodu pro váš okres vyhledejte v časopise Koně vydávaném ASCHK ČR, nebo kontaktujte vašeho inspektora chovu koní. Připomínám nutnost veterinárního osvědčení a pro jeho získání potřebné očkování proti chřipce koní a serologické vyšetření krve. Domluvte si toto se svým veterinárním lékařem včas, min. 2 týdny před svodem!

Shetland Grand National

7.-9.9. se bude konat další výstava na výstavišti v Pardubicích. Součástí letošního programu budou také speciální dostihy pro shetlandy. Možná jste v televizi v seriálu Svět koní viděli Shetland Grand National. Obdobná akce se připravuje pro Pardubice. Během 3 dnů se poběží 5 dostihů, každý z nich se vyhodnotí samostatně a v neděli po doběhu posledního bude ještě vyhlášen absolutní vítěz z těchto 5 dostihů dohromady. Poběží se v pátek 2x, v sobotu 2x a v neděli 1x. Překážky budou vysoké 30 cm, široké 6 m. Dráha bude vymezena okolo kolbiště 2,5x dokola, na oválu budou 4 překážky, celkem tedy 10 skoků. Celkem bude startovat 8 shetlandů, ve všech 5 dostizích titíž. Je zajištěno ustájení koní i ubytování dětí včetně ubytování jejich doprovodu. Každý pony musí mít 1 vodiče pro defilé, který též zajistí ošetřování, krmivo dodá pořadatel. Zájemci, jejichž děti či vnoučata by chtěli startovat, kontaktujte Ivetu Fialovou, Mostec 6, 364 52 Žlutice, tel.: 0606/ 533 428 (co nejdříve, protože počet účastníků je omezen).

Klub chovatelů shetlandských pony, Málkovice 9, 330 36 Pernarec, tel.: 0605/280 397 p. Nováková

Autor textu: Ing. Milena Nováková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru