Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chováte quartera? - 2.díl
Sdílet:

Chováte quartera? - 2.díl

Koně
Všeobecné

V našem úvodním povídání o problematice chovu quarterů jsme se seznámili s Americkou asociací koní plemene quarter, která mimo jiné vede plemennou knihu. Dále jsme se zmínili o plemenné knize rozdělené na hlavní a dodatkový registr. Hovořili jsme o koních, kteří jsou či nejsou vhodnými kandidáty k registraci a na závěr jsme se zabývali množstvím bílých znaků na hlavě a těle koně, které přímo souvisí s registrací. Nechyběl ani ceník správních poplatků za jednotlivé úkony AQHA, ke kterému se budeme dále vracet.

Jedinečným okamžikem a jistým zadostiučiněním je pro mnohého chovatele den, kdy obdrží průkaz původu pro své hříbě. Je to chvíle, kdy chovatel cítí, že jeho práce v oblasti chovu koní nebyla vynaložená zbytečně. Průkaz původu je dokument, který začleňuje hříbě do určité “kasty”, vyznačující se společnými znaky určitého plemene a požívající jistých výhod souvisí se samotným aktem začlenění. Ale tento proces se pro vás může stát špatným snem, jestliže neznáte základní principy a zásady s registrací související.

Oficiální plemennou knihu, jak jsme již uvedli, vede Americká asociace koní plemene quarter (dále jen AQHA). Má dvě části: hlavní registr a dodatkový registr, tzv. Appendix.
V hlavním registru jsou vedeni koně, jejichž oba rodiče mají platný průkaz původu (tzv. Certificate of Registration). V něm má každý kůň přiděleno své registrační číslo v numerickém vyjádření. V hlavním registru jsou obvykle vedeni koně, jejichž oba rodiče jsou quarteři.

Dodatkový registr se dělí na starý Appendix (Old Appendix), ve kterém jsou evidováni koně narození do 1. ledna 1962, a nový Appendix (New Appendix). Nový Appendix je platný od 1. ledna 1978 a jsou v něj registrováni koně narození po 1. lednu 1962. Informace ze starého Appendixu bývají čerpány z důvodu zjišťování krevních linií, při posuzování konformity quartera, neschopnosti kvalifikovat se do tzv. registru zásluh (Register of Merit). Potomci koní, kteří nesplňují uvedené požadavky na původ, konformitu a neschopnost kvalifikovat se do registru zásluh, nemohou být zaregistrováni.
Podmínky pro registraci a způsob registrace koně musí být vždy v souladu s pravidly AQHA. Součástí registrace koně mohou být (a zpravidla bývají) i otázky ověřování paternity (rodičovství) prostřednictvím speciálních DNA testů. Ty slouží k ověření paternity nebo identifikaci koně. Výsledky takových testů a ostatních zjištěných informací vedou k rozhodnutí AQHA o registraci koně.
Paternita musí být ověřena prostřednictvím genetického testu před tím, než může být hříbě zaregistrováno v těchto případech:
1) Jeden z rodičů byl v době početí mladší dvou let věku.
2) Hříbě je výsledkem přemístění embrya (tzv. embryo transfer).
3) Pro početí bylo použito chlazené sperma.
4) Pro početí bylo použito zmrazené sperma.
5) Ve všech odůvodnitelných případech (například v případě, kdy jeden z rodičů je plnokrevník).
Registrace hříbat je jednou ze základních povinností majitele chovné klisny. Hříbě je podle pravidel AQHA považováno za produkt chovatelských aktivit souvisejících s činností chovatele v uplynulém kalendářním období. Přičemž hříbě může být zaregistrováno v hlavním nebo dodatkovém registru.
Registrační proceduru můžeme definovat jako situaci, kdy majitel (nebo nájemce) chovné klisny oznamuje asociaci termín porodu hříběte prostřednictvím formuláře Registration Application (žádost o registraci). Za majitele narozeného hříběte je považován chovatel, který vlastní klisnu v době jejího připuštění (a to i v případě, že je klisna následně prodána). Majitel klisny má povinnost vyplnit všechny části v žádosti a uhradit příslušný správní poplatek.
V případě, že se narodí hříbě a poté dojde ke změně majitele (většinou prodejem), je tato skutečnost řešena prostřednictvím vyplněného a podepsaného formuláře Transfer Report (zpráva o přepisu koně na nového majitele). Samozřejmě součástí podání tohoto formuláře je úhrada příslušného správního poplatku.
Pokud je jeden z rodičů registrovaného hříběte plnokrevník, majitel by ho měl nejprve v asociaci zaregistrovat. V opačném případě je hříbě označeno za nezpůsobilé k registraci a tudíž jeho šance na získání průkazu původu jsou mizivé. Majitel plnokrevného koně (chovného hřebce nebo klisny) je povinen zaslal na adresu asociace:
• fotokopii průkazu původu koně, který je v registru Jockey Clubu a ze kterého je zřejmý vlastnický vztah vůči koni
• dále je třeba k žádosti připojit čtyři fotografie (čelní, zadní, levoboční a pravoboční pohled). Za prioritní v případě registrace plnokrevného koně je považován rozsah bílých odznaků. Plnokrevník stejně jako quarter nesmí mít více odznaků než povolují pravidla AQHA (asociace uznává jen čisté, nesmíšené barvy).
Pro registraci plnokrevných koní nepoužívá asociace žádný speciální formulář. O registraci plnokrevníka může požádat každý chovatel volně stylizovaným dopisem a připojit výše uvedené dokumenty a fotografie. Součástí žádosti o registraci je i správní poplatek v příslušné výši.

Hlavní registr AQHA
Do hlavního registru jsou zaevidováni hřebci, klisny, valaši nebo koně označení jako “non-breeding stock”, kteří splňují tyto podmínky:
a) jsou staří 48 měsíců nebo méně (pokud jsou oba rodiče quarteři a mají průkaz původu v numerické podobě). Koně starší 48 měsíců mohou být zaevidováni do hlavního registru poté, co byli geneticky testováni a splňují všechny náležitosti registrace. Po této proceduře získá tento kůň průkaz původu v numerické podobě. U koní, kteří se narodili po 1. lednu 1992, se neprověřují jejich vlastnosti quarterů co do exteriéru. Nicméně kůň s jakýmkoliv nežádoucím rysem či genetickými defekty není vhodným kandidátem k zařazení do hlavního registru. Majitel takového koně je povinen okamžitě hlásit AQHA všechny skutečnosti, pro které by kůň neměl být zařazen do hlavního registru. V opačném případě se majitel takového koně vystavuje disciplinárnímu řízení.
b) quateři dříve uvedení v Appendixu a 1) kvalifikovali se do tzv. registru zásluh (Register of Merit) na schválené soutěži AQHA a 2) kterým licencovaný veterinář poskytl potvrzení, že kůň nemá předkus ani zákus horní či dolní čelisti a v případě hřebce nejde o kryptorchida.
c) když hřebci nebo klisny dříve uvedení v Appendixu získají registrační číslo, každé narozené hříbě zařazené již dříve do Appendixu může být rovněž převedeno do hlavního registru. O převod do hlavního registru žádá majitel hříběte. On také hradí příslušný správní poplatek.
d) když je kůň shledán za vhodného pro převod z Appendixu, majitel předloží asociaci dosud platný průkaz původu koně a čtyři fotografie (čelní, zadní, levoboční a pravoboční pohled).

Appendix AQHA (Dodatkový registr)
V dodatkovém registru jsou vedeni hřebci, klisny, valaši a tzv. non-breeding stock, kteří mají 48 měsíců a méně, jeden z rodičů je veden v hlavním registru a druhý je registrovaný v Appendixu nebo Jockey Clubu (plnokrevník). Kůň starší 48 měsíců může být, jak jsme již uvedli, převeden do hlavního registru po splnění předepsaných požadavků. U koní vedených v dodatkovém registru nejsou prováděny inspekce, které by posoudily způsobilost (především co se týče exteriéru) koně být registrován. Platí zde však stejná zásada jako při zápisu koně do hlavního registru. Majitel koně je odpovědný za to, že kůň má charakteristické rysy quartera a nemá genetické defekty, pro které nelze koně zařadit do Appendixu. Při nedodržení této zásady se opět majitel vystavuje disciplinárnímu řízení. Všichni koně uvedení v dodatkovém registru jsou způsobilí účastnit se všech vypsaných soutěží AQHA.
Koně uvedení v Appendixu (hřebci nebo klisny), kterým se nepodařilo minimálně jednou se kvalifikovat do tzv. registru zásluh musí zůstat v Appendixu, s jedinou výjimkou, kdy jsou oba rodiče zařazeni do hlavního registru.

Genetické defekty a nepřijatelné vlastnosti
Asociace definuje a specifikuje genetické defekty a nežádoucí vlastnosti, pro které nelze zaregistrovat quartera. Aby se zjistily případné defekty, provádějí se genetické testy, na jejichž základě může být kůň zařazen do plemenné knihy. Jestliže je u koně zjištěn jeden nebo několik z uvedených defektů, nemůže být zařazen do chovu a nemůže se účastnit schválených soutěží AQHA. Pravidla vymezují tyto defekty:
a) Předkus nebo zákus horní či dolní čelisti - můžeme definovat jako “žádný skusový kontakt mezi horními a dolními řezáky.” Ustanovení platí pro hříbata narozená po 1. lednu 1992.
b) Kryptorchid - znamená méně než dvě viditelná varlata kleslá do šourku. Toto ustanovení je rovněž v platnosti pro hříbata narozená po 1. lednu 1992.
c) Hyperkalemická periodická paralýza (HYPP) - ustanovení je platné pro hříbata narozená po 1. lednu 1998. Jde o svalovou chorobu zapříčiněnou vrozeným genetickým defektem, který vede k nekontrolovanému svalovému třesu nebo těžké svalové slabosti a v řadě případů může vést ke zhroucení nebo smrti. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že původci tohoto onemocnění jsou potomci hřebce Impressive, AQHA registrační číslo 0767246.
Na registračních certifikátech hříbat, která jsou potomky hřebce Impressive nebo pochází z krevní linie, ve které byl zjištěn HYPP gen zjištěn, má být umístěno následující sdělení:
“Tento kůň má předka přenášejícího HYPP, což je podle pravidel AQHA genetický defekt. AQHA doporučuje testovat koně, aby se potvrdila přítomnost nebo absence tohoto genu.”
Když pocházejí oba rodiče (nebo jeden z nich) z linie, kde se vyskytuje HYPP a jsou zjištěni jako negativní na HYPP, na jejich registračních certifikátech je tato skutečnost vyznačena jako N/N. Tento test je prováděn na náklady majitele koně.
Povinné testy na HYPP vyžaduje asociace jak u hříbat, která mají být registrována v hlavním registru, tak u hříbat registrovaných v dodatkovém registru.
 
(převzato z časopisu český reiner)
Autor textu: Ing. Lada Tauferová
Autor fotografií zdroj: Ing. Lada Tauferová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru