Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Velšové v Jeseníkách
Sdílet:

Velšové v Jeseníkách

Na úpatí Jeseníků v malé obci Hynčice nad Moravou se rozkládá hřebčín, který jako jediný v České republice chová ucelené stádo velšských cobů.

Hřebčín Pretoria

Hřebčín Pretoria vznikl v r.1997 pod záštitou zemědělské společnosti MARWIN v.o.s. Své jméno dostal po klisně anglického plnokrevníka, která byla jednou z prvních zakládajících klisen zdejšího chovu a v r. 1996 zde tragicky zahynula.Plemeno koní, od kterého se ve zdejším hřebčíně vše odvíjí, jsou velšští cobové. Tito koně byli postupně nakoupeni přímo v zemi jejich původu - ve Walesu (Velká Británie). Prvním importem byli v r.1995 hřebec Gwenllan Ben a klisna Gwenllan Meleri. Dalším v r. 1997 pak březí klisny Fochnant Eluned, Gerrig Rebbeka, Hendrewen Hannah a odstávče Menai Dannys Duches. V r. 1999 pak byli ze SRN importováni hřebec H-S Lord Thomas a klisna Cwrtash Acushla. Na základě těchto importů a českých klisen jiných plemen (angloarab, angl.plnokrevník) se zde utěšeně rozrůstá čistokrevný chov velšských cobů a welsh part-bred (velšských polokrevníků - kříženců velšského coba s jiným plemenem koní či pony).

Welsh cob

Krajina, ze které toto plemeno pochází, je velmi podobná našim Jeseníkům, a proto si u nás velmi rychle a bez problémů zvykli. Již po mnoho staletí jsou šlechtěni a prochováváni na dobrý charakter, odvahu, snadnou ovladatelnost a pracovní výkon. Proto patří mezi jedna z nejlepších zápřahových a jezdeckých plemen koní na světě.

Welsh cob jsou všeobecně ztělesněním síly, odolnosti a ohnivého temperamentu. Jejich hlava je ušlechtilá a malá stejně jako je tomu v případě jeho menších příbuzných pony. Oko je prominentní a jasné, čelo široké a živá ouška jsou dobře a úhledně nasazena. Tělo je hluboké na silných pevných končetinách s výraznými odolnými klouby a přemírou kvalitní ploché holeně. Pohyb končetin je přímý, nenucený, s energickým odrazem zádi, předrámí při akci jde vzhůru a poté je celá končetina napřímena z plece a se zemí se opět setkává co nejdále vpředu, jak jen je to možné, a to ve všech chodech. Zároveň jsou dobře ohýbána hlezna pod tělem koně.

Welsh cob je dobrý pracovní kůň a nejsoutěživější účastník všech sportovních disciplin. Svou kohoutkovou výškou (od 137 cm KVH, horní hranice je neomezena), mechanikou pohybu a snadnou jezditelností je výborným partnerem, převážně pro mladé jezdce. Prakticky každý mezinárodně úspěšný jezdec v zahraničí měl na počátku svého poníka, se kterým se zúčastnil prvních soutěží. Využití poníků jako prvních nejvhodnějších koní pro děti je pouze jedna kapitola v jejich mnohostranném uplatnění. Všechny věkové kategorie, od dětí až po dospělé, se mohou věnovat předvádění pony i cobů na výstavách v nejrůznějších třídách dle věkové kategorie pony a jejich pohlaví, na ruce, v zápřeži, pod sedlem. V současné době také hodně slibuje oficiální sport pony, který v letošním roce v naší republice začíná.

Několik výstavních úspěchů

Koně z hřebčína PRETORIA již mají za sebou také několik výstavních úspěchů: plemenný hřebec Gwenllan Ben (nar.1993) získal v r.1998 a v r.2000 1.místo ve své kategoii na výstavě v Javorníku, hřebec H-S Lord Thomas (nar.1997) získal ve své kategorii v r.1998 3.místo na prestižní výstavě Royal Welsh Show ve Walesu, 1.místo na výstavě ve Švédsku a 2.místo na Bundes Shau v Německu. Na území České republiky pak získal v r.1999 v Manětíně ocenění šampion kategorie. Na stejné výstavě získala stejné ocenění i klisna Cwrtash Acushla.

V současné době je v základním stádě hřebčína PRETORIA zařazeno 8 klisen velšského coba, 3 klisny jiných plemen pro produkci welsh part-bred a 2 plemenní hřebci velšského coba. Celkem se zde narodilo již 11 čistokrevních hříbat a 7 hříbat welsh part-bred.

Hřebčín je registrován ve Velké Británii ve Welsh Stud Book (velšská plemenná kniha), kterou vede chovatelská organizace Welsh Pony and Cob Society. Proto také před jménem každého zde narozeného hříběte je uveden prefix PRETORIA, např. Pretoria Pegas, Pretoria Rambo apod..

Společnosti pro chov welsh pony a cob 

Majitelé hřebčína jsou také členy české chovatelské organizace Společnosti pro chov welsh pony a cob (založena na sklonku roku 1998), která zde začíná pracovat po vzoru mateřské Welsh Pony and Cob Society. SCHWPC v letošním roce podala žádost na MZe ČR o udělení statutu pověřené organizace pro vedení plemenné knihy pro velšská plemena pony a cob a WPB. V červenci by již měl být znám výsledek.

Plemenný hřebec Gwenllan Ben je k dispozici pro připouštění klisen pony a koní i jiných chovatelů za poplatek 2.500 Kč. Ustájení klisen v areálu hřebčína je možné. Hřebec je tmavý hnědák s odznaky s KVH 144 cm. Jeho otec Derwen Dessert Expres dal v Anglii mnoho výstavních šampiónů. Velmi důležitá je v rodokmenu hřebce též mateřská strana, především linie hřebce Brenin Dafydd (dvakrát prochován na hřebce Mathrafal). Gwenllan Ben je velmi figurantní a oplývá mimořádnou mechanikou pohybu. U svých potomků zachovává tvrdou konstituci, kvalitní holeň, odvahu, výkonnost a klidný, ale živý temperament. Je velmi vhodný pro chov špičkových sportovních pony pro děti a juniory.

Marwin cup

V roce 2000 byl založen PONY KLUB MARWIN, jehož cílem je poskytnout dětem jedinečnou možnost začít sportovat na velšských ponících, podobně jako mnoho špičkových světových žokejů. Některé z našich koní bychom chtěli poskytnout i široké veřejnosti k turistickým účelům a podělit se s nimi o krásu naší krajiny. Pro turisty máme připraveno ubytování v penzionu nedaleko města Hanušovic. Mají také možnost plně využívat veškerého zázemí Pony Klubu. V okolí jsou značené turistické trasy s krásnými výhledy na jesenické hory.

Všechny chovatele a příznivce velšských plemen pony a cobů a welsh part-bred srdečně zveme k návštěvě hřebčína u příležitosti Dne otevřených dveří 27.5.2001 od 10. - 15. hod. a jezdeckého odpoledne „MARWIN CUP“ od 13.00 hod..

Autor textu: MVDr. Pavel Mareček
Autor fotografií zdroj: MVDr. Pavel Mareček
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru