Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pony velšských plemen
Sdílet:

Pony velšských plemen

Koně
Druhy a plemena

Velšští ponyové jsou pevně spojeni se zemí svého původu, s Walesem. Po staletí se chovali v horách a vysočinách. Za svůj jedinečný charakter a vytříbený pohyb vděčí neschůdnému terénu a nepříznivému podnebí své vlasti. Velšští ponyové jsou dnes už tak populární, že se ve velkém počtu chovají po celém světě. Ani naše republika už nepovažuje velšského ponyho za vzácnost v chovu a velšové si stále získávají větší a větší oblibu u dětí i dospělých. Když se řekne velš, znamená to, „že má hned oheň u zadku“, to vypovídá dost o jeho temperamentu.

Charakteristika

V plemenné knize společnosti pro velšské pony a cob ve Walesu, jsou pony rozdělení do čtyř sekcí. Sekce A,B,C,D. V naší republice byla také založena společnost pro chov welsh pony a cob (SCHWPC), která sdružuje chovatele velšských koní, pořádá několik výstav ročně a pomáhá s registrováním velšských poníku v příslušné plemenné knize.

Dělení velšských koní se uskutečňuje nejen podle jejich výškové hranice, ale i podle původního šlechtění. Nejmenším ze všech velšských plemen je velšský horský pony, jehož maximální výška v dospělosti je 122 cm a je mnoha lidmi považován za nejkrásnějšího ponyho ze všech britských plemen. Velšský horský pony má nevšední vzhled a mimořádně energickou akci, je inteligentní a je to skvělý jezdecký pony pro děti, i když vyniká i v zápřeži. Tento pony představuje jeden z nejlepších základu pro další chov koní, protože má neocenitelnou kvalitu kostí a neotřesitelné zdraví. Jeho přitažlivý a ušlechtilý vzhled má na svědomí především ušlechtilá „štičí“ hlava, velké, živé oči a malá pohyblivá ouška.
Welsh mountain pony se může pyšnit i dlouhou hedvábnou hřívou a ohonem, barva srsti převažuje bílá, najdeme ale i řadu hnědáku, ryzáku či isabel. Pony sekce B, jehož výška nesmí přesáhnout 137 cm, je moderní ušlechtilý pony s prostorným krokem, excelující ve výstavních kruzích a v jezdeckých soutěžích. Po předcích zdědil tento pony nejen zdravou konstituci, ale i něco z bystrosti a nadání, které je puncem všech velšských plemen.
Do sekce C se zapisují tzv. pony typu koba, vysocí nejvýše 137 cm, kdežto do sekce D patří velšští kobové, u nichž horní limit výšky není stanoven. Oba typy kobů se vyvinuly z kříženců velšských horských ponyů. Současní velšští kobové jsou jednak zdatnými tažnými koňmi a jednak huntery s vrozeným talentem ke skákání. Jsou nenároční na péči, ovladatelní a velmi zdraví. Křížením s plnokrevníky nebo teplokrevníky vznikají velšští polokrevníci, zapisovaní do plemenné knihy pod názvem Welsh part – bred s minimálním množstvím 25 % velšské krve. Welsh part – bredi si získali uznání jako vynikající skokoví koně se zdravými končetinami, s odvahou a všestranností.

Velšský pony v Čechách

V naší republice stále přibývá nadšených chovatelů velšských koní, kteří své svěřence prezentují na výstavách a aukcích, zušlechťují svůj chov s cílem odchovat co nejkvalitnějšího sportovního ponyho pro své děti, které dnes začínají závodit už od pěti či šesti let.

Právě pro děti a pony je během roku pořádáno několik desítek závodů v parkurovém skákání i v drezúře. Ti nejlepší jezdci se zúčastňují i mistrovství pony ER. Jedny z oblíbených závodu o pěkné ceny a pohár hřebčína pořádá i hřebčín Trawel Štichovice manželů Blažkových, kteří se věnují chovu poníku od roku 1996 a každoročně pořádají národní výstavu malých koní v Manětíně. Jinak tomu nebude ani letos. Do Manětína (okres Plzeň – sever) se sjedou druhou srpnovou sobotu – 14. 8. 2004 od 10 hodin všichni milovníci a chovatelé malých koní na VIII. Národní pony výstavu velšských plemen. Součástí výstavy budou i jezdecké soutěže, ve kterých děti předvedou v sedle svůj jezdecký um a výkonnostní zkoušky mladých koní. Všichni jste srdečně zváni!

Autor textu: Dita Frieslová
Autor fotografií zdroj: Dita Frieslová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru