Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Andaluský kůň
Sdílet:

Andaluský kůň

Koně
Druhy a plemena

V žilách většiny teplokrevných koní koluje krev Andalusanů, a to hlavně v žilách koní severní a jižní Ameriky. Velice blízcí evropští příbuzní Andalusana jsou určitě Kladrubáci, Lipicáni, Frísky, Neapolitáni, Lusitáni, ale taky Holšteini, Oldenburgové, Orlovští klusáci, Trakéni a mnoho dalších.

Původ

Jsou to barokní koně, kteří byli do konce 18. století symbolem přepychu šlechty. Aby předvedli, jak umí krásně chodit, klusat nebo cválat, našlapují velice zvysoka a jejich tělo jakoby plave ve vzduchu. Je to velice krásné a pohodlné pro jezdce. Jsou to koně rytířů, turnajů, corridy, rejonela, arény, manéží, drezúry klasické i vakéry, vysoké školy jezdeckého umění, ale také je můžeme vidět v parkurových soutěžích. Každý, kdo na těchto krásných koních někdy jel vám potvrdí, že je to úplně něco jiného. Tento kůň se chce něco učit. Jsou to koně, kteří přemýšlejí, protože situace v koridě, kdy je tváří v tvář k býkovi, je k tomu nutí. Jsou krásní, silní, mají krásný pohyb, vynikající rovnováhu a taky jsou velice chytří a učenliví. Jejich éra skončila koncem 18. století, kdy začali dominovat rychlejší koně, kříženci anglického plnokrevníka. Lidé se chtěli dopravovat rychleji a rozmary šlechty se po francouzské revoluci začaly potlačovat.

Charakteristika

V knihách se uvádí, že jejich výška je okolo 155 cm, ale ve skutečnosti jsou většinou větší. Hříva a ocas je zvlněn, tím se Andalusan od ostatních liší. Chovatelé jim nechávají dlouhé hřívy. Chovným klisnám vyholují ocas u kořene a koním pro drezúru vakery nechávají ocas dlouhý asi jen 30 cm.
Nejčastěji se vyskytují bělouši, nejméně pak vraníci. Ryzáci se rodí velice zřídka. Chovatelé tvrdí, že v této rase ryzák neexistuje, ale vedení chovu je uznává, když se narodí. Je pravda, že jsem žádného ryzáka Andalusana neviděl, i když jsem byl na mnoha morfologických soutěžích, feriích nebo koňských trzích.
Také Francouz Mário Luruschi, jeden z nejlepších filmových kaskadérů a lidí, kteří připravují koně pro film, nakupuje koně ve Španělsku. Miluje Andaluské koně. Říká, že si zachovali něco z divokosti svých předků a na filmování se perfektně hodí, protože mají výborný vzhled, ušlechtilost a duši. Také tento slavný kaskadér se naučil jezdit ve Španělsku.

Autor textu: Radomír Neuvirt
Autor fotografií zdroj: Radomír Neuvirt
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru