Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Je můj shetland ten opravdový?
Sdílet:

Je můj shetland ten opravdový?

Koně
Druhy a plemena

To je otázka, o které většina chovatelů a majitelů pony nebude přemýšlet, protože jejich koník je přece vždy ten nejlepší. Ale jak se zdá, právě pos...

To je otázka, o které většina chovatelů a majitelů pony nebude přemýšlet, protože jejich koník je přece vždy ten nejlepší. Ale jak se zdá, právě posouzení exteriéru a povahových vlastností shetlanda už není tak jednoduché. Čistokrevný chov byl u nás ještě v nedávné minulosti spíše čestnou výjimkou. Zato podařených kříženců vzniklo úctyhodné stádo. Co kus, to originál, to jiný exteriér, jiná povaha. Celé se to potom označilo souhrnným názvem pony. Shetlandský pony, přestože je i v literatuře označován za nejdůležitější ze všech plemen pony, byl tímto donucen splynout s davem. To je pak opravdu těžké vybrat toho správného shetlanda.

Shetlandský pony patří k nejstarším plemenům a má svůj standard, který určuje, jak má zvíře vypadat. Snad nejdiskutovanější je otázka velikosti – KVH. Bouřlivou otázku vyvolává zvláště maximální KVH klisen originálního tipu, která je u nás 107 cm. Anglický originál však připouští pouze 106 cm! A co se dozví ten, kdo se rozhodne zjistit, jak to tedy s tou výškou doopravdy je a bude čerpat z dostupné literatury? Někde se uvádí, že výška shetlanda je 80 cm a pro zápis do plemenné knihy je přípustná maximální výška 100 cm. Jinde se dočtete, že výška je 95 – 105 cm a čistokrevný shetlad nesmí ve třech letech přesáhnout 101,6 cm. Další zdroj uvádí výšku kolem 102 cm, zahraniční zdroje hovoří o maximu 110 cm, nejčastěji je však uváděna výška kolem 107 cm s tím, že nejlepší poníci bývají o pět cm menší. Je tedy opravdu z čeho vybírat. Tak velký rozptyl zřejmě vznikl přepočítáváním míry z palců, někde možná hraje roli i chybný překlad textu.

Daleko sjednocenější jsou informace, týkající se samotného popisu shetlandského ideálu krásy. Shetland je popisován jako kůň s malou, krátkou a dobře formovanou hlavou. Čelo je velmi široké, oči jsou velké kruhové, uši naopak malé krátké dobře osrstěné, mezera tlamy je poměrně krátká. Takto charakteristická hlava je nasazena na kratším, silném krku, který, zvláště u hřebců, bývá výrazně široký. Plece jsou mohutné, poměrně šikmé, hrudník je hluboký a prsa jsou u shetlanda vždy široká. Hřbet je přiměřeně dlouhý, široký, kohoutek malý, nevýrazný, upřednostňuje se rovná hřbetní linie, dobře navazující na pevná, krátká bedra. Záď je svalnatá, dobře formovaná. Končetiny jsou kratší, přiměřeně silné, se středně dlouhými rousy a dobře utvářeným kopytem. (Síla končetin – obvod holeně by měl odpovídat celkovému typu. Původní poníci měli holeň slabší, pro práci v dolech byl pak vyšlechtěn hrubší typ se silnější kostrou.) Postoj předních i zadních končetin je pravidelný. Srst shetlanda je hustá stejně jako ohon a bohatá hříva s charakteristickou kšticí. Zvláštností zůstává poněkud tvrdší srst na hřbetě, která je v letních měsících sice krátká, ale přesto neobyčejně hustá. Barevných variant originálního shetlanda je mnoho, od běloušů přes ryzáky, hnědáky a vraníky až po strakoše. Nepřípustné jsou pouze bílé odznaky na končetinách a zbarvení typu appaloosa. Celkově by měl shetland působit dojmem kompaktního koně s dobrými tělesnými proporcemi.

A co povaha ? Mezi širokou veřejností ať odbornou, či laickou je bohužel mnohdy rozšířen názor, že shetland je kopavá a kousavá mrcha. I tady se na špatné pověsti podepsalo neuvážené křížení, následně i zacházení a nároky na mladé koně. Vznikla řada kříženců jen podobných shetlandovi, avšak se zcela rozdílnými povahami. Originální shetland je kůň s milou a klidnou povahou, vyrovnaný a učenlivý. Vzhledem k dlouhověkosti je doporučováno nepřetěžovat mladé 2 – 3 leté koně. Přílišná zátěž vede někdy k tomu, že koně získají nežádoucí povahové vlastnosti. Naplno pracovat by měl shetland začít až ve čtyřech letech. Stejně tak je zavádějící malý vzrůst a poněkud roztomilý vzhled shetlandů, i přesto je třeba k nim přistupovat jako ke koním a při výchově a zacházení s ponym jednat stejně, jako by šlo o velkého koně.

Pro konkrétní představu, navázání kontaktů s předními chovateli, informace o současných aktivitách v chovatelském svazu či licentovaných plemenících Vás srdečně zvu na Národní šampionát shetlandských pony, který se koná v rámci 7. mezinárodní výstavy koní v Pardubicích – Koně v akci 2005, v sobotu 3. září 2005. Srdečně jsou zváni všichni majitelé a chovatelé k prezentaci chovů na první akci tohoto druhu pořádanou s podporou Dostihového spolku a.s. Pardubice a ASCHK ČR. Podpořte i vy svou přítomností zájem o naše pony a staňte se účastníky sobotního doprovodného programu v prostředí, které přináší slávu nejen velkým koním! Přihlášku a propozice členové SCHSHP obdrží prostřednictvím Zpravodaje č.3, ostatní zájemci si pište na: [email protected], Dana Belušová, Za školou 319, 270 61 Lány, případně SMS na tel.: 607 190 631.

Autor textu: Táňa Bruková
Autor fotografií zdroj: Táňa Bruková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru