Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Reprodukce koní - aneb produkce našich nadějí - 1. část
Sdílet:

Reprodukce koní - aneb produkce našich nadějí - 1. část

Koně
Všeobecné

Rok 2007 se pomalu blíží ke svému konci. Nabídl velké množství chovatelských akcí, kterých se mnozí z nás zúčastnili, shlédli jsme nesčetně krásný...

Rok 2007 se pomalu blíží ke svému konci. Nabídl velké množství chovatelských akcí, kterých se mnozí z nás zúčastnili, shlédli jsme nesčetně krásných koní předvedených po sedlem, na ruce, či ve volnosti, ale mnohým se nejvíce rozzářily oči při pohledu na čerstvě narozená hříbátka. Jistě se najde velká většina z nás, kterým hlavou v takovéhle chvíli probleskne myšlenka: „i já bych chtěl odchovat u své klisny něco tak pěkného“.

Pro ty, co nemají s touto problematikou ještě mnoho zkušeností zopakuji několik potřebných informací. Pokud jste šťastnými majiteli možné budoucí rodičky, je dobré si připomenout několik základních vědomostí týkajících se pohlavního cyklu klisny. Klisna je sezónně polyestrické zvíře, to znamená, že její pohlavní cyklus je do značné míry ovlivněn ročním obdobím. Počátkem jara se pohlavní cyklus objevuje v pravidelných říjových intervalech a na podzim pohlavní cyklus ustává. Období pravidelně opakujícího se pohlavního cyklu nazýváme reprodukčním obdobím. Říje na počátku jara mohou být delší, v průběhu jara a léta se říje zkracují a pohlavní cyklus se opakuje většinou v jednadvaceti denních intervalech. Na podzim pohlavní cyklus ustává a klisna přechází do stavu anestrie, stavu pohlavního klidu. Období sezónního anestru a reprodukční období je značně ovlivněno individualitou klisny. Důležitým faktorem, který působí na pohlavní cyklus klisny, je světlo, především prodlužující se délka dne na jaře. Dále jsou důležitými faktory teplota a výživný stav klisny. Měli bychom také dbát na to, aby byla klisna v dobré kondici. Nežádoucí je u klisny projev žírné kondice, která má za následek v mnoha případech snížení plodnosti a samozřejmě i projev kondice hladové, která je výrazem nedostatečné výživy a onemocnění.
Je dobré se proto vyvarovat těchto dvou stavů a udržovat klisnu v dobrých podmínkách s úměrnou dávkou krmiva a zajištěním dostatku pohybu.
A výběr ženicha? V České republice je nespočet hřebců – malých, velkých, hnědých, černých …, ale který bude ten pravý? Tady bych poukázala na to, že každým rokem (na začátku jara) vydává Asociace svazů chovatelů koní v České republice Seznam hřebců s oprávněním k plemenitbě v České republice. V tomto seznamu jsou vypsáni všichni plemenní hřebci s oprávněním působit v plemenné knize českého teplokrevníka, slovenského teplokrevníka, moravského teplokrevníka, koně Kinského, Shagya – araba, arabského koně, starokladrubského koně, lipického koně, norického koně, slezského norického koně, českomoravského belgického koně, haflinga, velšských plemen pony, shetland pony, českého sportovního pony, huculského koně i ostatních plemenných hřebců. V seznamu jsou u každého hřebce vypsány základní údaje, například číslo a jméno hřebce, plemeno, barva, narození, míry, rok zařazení do chovu, majitel, chovatel, chovatelská stanice na příslušný rok a vypsán celý původ hřebce. Při výběru hřebce bývají pro majitele důležitými faktory ovlivňujícími výběr partnera: původ hřebce, výkonnost, potomstvo, exteriér, povaha a v neposlední řadě také připouštěcí poplatek. U uvedeného hřebce bývá vždy kontakt na připouštěcí stanici, kde je hřebec v daném roce ustájen. Majitel klisny má tedy možnost se zajet na hřebce podívat nebo kontaktovat připouštěcí stanici a na hřebce se informovat.

A tak se jako majitelé svých drahocenných klisen pouštíme do tažení s vidinou snad úspěšného chovatelského činu, na jejímž konci bude stát vytoužené malé čtyřnohé stvoření.
(Příště: Připouštění klisen.)
Autor textu: Jana Malíková
Autor fotografií zdroj: Jana Malíková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru