Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zájezd chovatelů a příznivců koní
Sdílet:

Zájezd chovatelů a příznivců koní

Stejně jako každý rok, i letos se sešli členové Svazu chovatelů koní z Mělníka na pravidelné schůzi, aby se dohodli na trase letošní exkurze. Dali h...

Stejně jako každý rok, i letos se sešli členové Svazu chovatelů koní z Mělníka na pravidelné schůzi, aby se dohodli na trase letošní exkurze. Dali hlavy dohromady a výsledkem bylo putování po chovatelských místech pardubického kraje. V plánu bylo Výcvikové středisko Starokladrubských vraníků v Heřmanově Městci, Farma Slunečný Dvůr manželů MVDr. Jiřího Jandy a PHDr. Nadi Jandové v Holičkách na okrese Chrudim a v neposlední řadě také ERC Mnětice s.r.o. (Equinní Reprodukční Centrum) rodiny Müllerových.


Farma Slunečný Dvůr.

Na všech místech byly dojednány návštěvy na určité hodiny a na den D se všichni moc těšili. Odjezd byl plánován na sedmou hodinu ranní, všichni se dostavili přesně na minutu a tak jsme v půl desáté dorazili na první plánované místo. Bylo jím Výcvikové středisko Starokladrubských vraníků Heřmanův Městec. Toto Výcvikové středisko se nachází v zámeckých stájích v Heřmanově Městci asi 10 km od hřebčína Slatiňany. Součástí historického areálu stájí je galasedlovna se sbírkou památkově chráněných uždění, sedel a postrojů. V tomto středisku se provádí výcvik hřebců určených k prodeji pod sedlem i v zápřeži a výcvik koní do sportovních zápřeží. Měli jsme možnost prohlédnou si i všechny stáje. Po shlédnutí tohoto areálu všichni rychle nastoupili do autobusu a jelo se dále směrem na druhé místo, které bylo vzdálené asi 6 km od Heřmanova Městce. Byla jím Farma Slunečný dvůr manželů MVDr. Jiřího Jandy a PHDr. Nadi Jandové v Obci Holičky u Morašic. Tato farma byla založena 15. 6. 1993 jako společnost manželů Jandových a je především tréninkovým střediskem trenéra dostihových koní pana MVDr. Jandy. Pro přípravu koní je zde využívána dráha s umělým povrchem v délce 1010 m – první ve střední a východní Evropě, dále je zde kolotoč na pohybování koní, krytá i venkovní jízdárna, pěkné výběhy a nádherné stáje. Farma je také evropským centrem pro jezdecký sport a ekoagroturistiku. Pan Janda nás provedl celým tímto areálem a velmi hezky nám vyprávěl o historii celé farmy a o dostihovém sportu. Potom jsme měli možnost poseděl a občerstvit se výborným obědem v místní restauraci, jehož menu nám připravila paní Jandová. Pánové se posilnili točeným 18-ti stupňovým pivkem Master a opět jsme vyrazili na poslední plánované místo. Tím byla firma ERC s.r.o. rodiny Müllerových, kde jsme měli možnost shlédnout přehlídku plemenných hřebců. Toto Equinní Reprodukční Centrum je soukromé zařízení, které vzniklo privatizací bývalého střediska reprodukce koní Výzkumné stanice pro chov koní Slatiňany. Toto středisko dosáhlo významných úspěchů v oblasti intenzivní reprodukce koní, zejména inseminace a transferu embryí. Zde jsme se mohli pokochat ladnými pohyby nádherných hřebců, kteří se nám předváděli ve volnosti. Všichni účastníci byli z této přehlídky velmi nadšení a mnozí z nás si jistě vybrali budoucího partnera pro svoji klisnu. Po skončení přehlídky jsme si prohlédli stáje i celý areál střediska a odebrali se na cestu domů.


Plemený hřebec z přehlídky.

Věřím, že všem se tento zájezd velmi líbil, protože vše probíhalo přesně podle plánu, počasí nám opravdu přálo a panovala výtečná nálada. Děkuji mým spoluorganizátorkám zájezdu a doufám, že příští rok opět navštívíme další zajímavá "koňská" místa.

Autor textu: Jana Malíková
Autor fotografií zdroj: Jana Malíková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru