Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výběr hřebců do plemenitby ČT
Sdílet:

Výběr hřebců do plemenitby ČT

Již druhý ročník výběru hřebců do plemenitby českého teplokrevníka se uskutečnil ve dnech 28.–29. listopadu 2008 v areálu Jezdecké školy Equus Kinsky v Hradištku u Sadské. Na pátek byl naplánován výběr z mladých hřebců ročníku 2006, kterého se zúčastnilo třináct adeptů. Z nich byli předvybráni pouze dva hřebci, oba v majetku Bohumila Starnovského. Jsou jimi holandský teplokrevný hřebec Bo Jangles A po Larino z Dasilithya a holštýnský teplokrevník Calito po Calato z Ecantie.

Páteční adepti

Všichni páteční adepti byli předvedeni na ruce. Hodnotil se nejen exteriér, ale také mechanika pohybu v kroku, klusu a také skok ve volnosti, kdy hřebci překonávali výšku překážky na míře 110 cm. Někteří majitelé hřebců nechali své svěřence skákat i výše. Přesto však byli předvybráni pouze dva ze všech zúčastněných mladých hřebců.

Sobotní program

Sobotní program patřil hřebcům starším, kterých se z celkového počtu jednadvaceti přihlášených zúčastnilo pouze dvanáct a čtyřem z nich nebyla licence udělena například pro nedostatky v exteriéru, mechanice pohybu atd.

Komise nakonec vybrala osm hřebců

Pětičlenná komise ve složení ing. Leopold Mamica, ing. Karel Regner, ing. Otakar Vondrouš, Roman Klos a Zdeněk Žíla nakonec vybrala osm hřebců, kteří budou nově působit v plemenné knize českého teplokrevníka. Jsou jimi Cassius po Cassini I z Espe I, který divákům skvěle předvedl skok ve volnosti, když dokázal překonat překážku vysokou 170 cm. Dalšími vybranými byly tlumačovský Cesario rovněž po Cassini I z Graefin XIII a Catango HT po 814 Catango Z z 54/501 Julie, jehož majitelem i chovatelem je rovněž Zemský hřebčinec Tlumačov. Zástupce plemene Furioso byl také vybrán a to hřebec 2951 Furioso XXV–8 (Red Fernet) po 3536 Furioso XXV z 186 Przedswit XVII–15. I zástupce Zemského hřebčince Písek se komisi líbil, a tak i belgický teplokrevník Heartbreaker ZH po Heartbreaker z Wide Abake van de Noordheuvel byl vybrán do plemenitby. Do osmičlenné vybrané party patří i bílý plnokrevný Iraco po Surako (GER) z Iravadi (IRE). Miláčkem publika, a nejen jeho, se stal doslova holandský teplokrevný vraník Knock – Out Fellow po Elcaro z Rubana. Posledním z vybraných je zástupce hannoverského plemene ze stáje Mustang a to hřebec Sabini, potomek famózního hřebce Stakkato.

Nechyběla řada jezdeckých ukázek

V sobotním programu také nechyběla řada jezdeckých ukázek nejen koní z Jezdecké školy Equus Kinsky, divákům se představily Libušky Pulpánovy s ukázkou drezúry, byla předvedena kolekce potomků po Daf Ondráš, nechyběla ukázka westernového ježdění či vozatajský maratón čtyřspřeží pana ing. Jandla. V neposlední řadě zaujalo diváky skokové mini maxi v podání dvojic Orido Suprachor a Lenka Matunová a Sir Bento s Veronikou Doležalovou.
Přestože tuto akci nenavštívilo mnoho diváků, možná díky nepříznivému a chladnému počasí, mohli přihlížející opět shlédnout velice nadějný plemenný materiál pro nadcházející připouštěcí sezónu.

Autor textu: Jana Burešová
Autor fotografií zdroj: Jana Burešová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru