Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zemský hřebčinec Písek – krása a tradice
Sdílet:

Zemský hřebčinec Písek – krása a tradice

V sobotu 7. března se konala v prostorách zemského hřebčince již X. jihočeská přehlídka plemenných koní. Zemský hřebčinec Písek s.p. pořádal tuto akci ve spolupráci s Jihočeským svazem chovatelů koní. Návštěvníci byli již tradičně přivítáni krásnými prostorami hřebčince, který je zahrnut do souboru kulturních památek.

Špetka historie

Národní kulturní památka, tak tímto titulem se může pyšnit hlavní správní budova a objekty, které byly v roce 1902 vybudovány a označeny jako tzv. Zemské hřebčinecké stanoviště. Ve stejném roce byli umístěni plemenní hřebci do hřebčince poprvé, avšak první zmínka o stanovišti hřebců v Písku je již z roku 1811, protože dříve byl hřebčinec ve "Švantlově dvoře". Areál současného hřebčince byl řešen s ohledem na požadavky na zdravé ustájení plemenných hřebců, tzn. vzdušné, prostorné a světlé stáje, součástí areálu je prostorná krytá i otevřená jízdárna, objekt pro potřeby inseminačního střediska, izolační stáj a samozřejmě honosná správní budova s byty. Úkolem hřebčince bylo vždy zabezpečovat plemenné hřebce pro potřeby chovatelů, které se měnily dle využití koní, ať to byla armáda nebo zemědělství. K pokrytí těchto potřeb zajišťoval hřebčinec vhodné plemenné hřebce jednak z domácího chovu, k čemuž sloužily hříbárny, které byly součástí hřebčince, nebo dovozem plemenných hřebců.
Ke hřebčinci vždy patřily hříbárny, kde se odchovávali hřebečci, ze kterých se po úspěšném odchovu stali plemenní hřebci. V letech 1880 až 1954 bylo do chovu zařazeno 2233 plemenných hřebců, z čehož je patrno, že hříbárny odchovaly tisíce hřebců, kteří působili hlavně v Čechách. Proto hříbárny, které byly součástí hřebčince, velmi ovlivňovaly jeho činnost. Hříbárna Nový Dvůr je starší než současný hřebčinec Písek, byla založena v roce 1878. K ní byl v letech 1923 až 1955 pronajatý objekt v Čihovicích u Týna nad Vltavou a v roce 1946 přičleněn objekt v Humňanech, kde byly v roce 1948 dány do provozu současné objekty sloužící pro odchov hříbat. V současné době by měly obě hříbárny sloužit k ranné testaci hřebečků a při volné kapacitě i k odchovu hříbat pro další chovatele.

Současnost

V současné době Zemský hřebčinec Písek s.p. pod vedením Ing. Jana Pellara stále produkuje kvalitní plemenné hřebce a nezůstává pozadu ani ve sféře informací pro veřejnost pořádáním nemalého množství akcí. A proto byly již po desáté brány hřebčince otevřeny veřejnosti a návštěvníci si mohli prohlédnout nejen prostory hřebčince - halu, venkovní jízdárnu i stáje s boxovým i vazným ustájením, ale především shlédnout pestrý program, který byl pro tento den připraven. Slavnostní zahájení přehlídky plemenných koní začalo v jedenáct hodin, kdy do zaplněné haly vjelo dvojspřeží českých teplokrevných valachů pod vedením pana Homoly. Potom následovalo předvedení plemenných hřebců na ruce, při kterém byla divákům představena kolekce hřebců působících v inseminaci čerstvým spermatem v 2009, kolekce teplokrevných hřebců působících v přirozené plemenitbě v roce 2009 a kolekce hřebců málopočetných plemen.
Diváci mohli spatřit například hřebce 1154 Quick Lauro Z, 1345 Heartbreak ZH, 852 Bentley Kletečka, 593 Lombard – 1 a jeho syna 1138 Lombard ZH a také kolekci hřebců Przedswit, nebo starokladrubského 835 Solo Rosa XVII, Shagya – araba 1338 O´Bajan IV–CZ či nádherného ČMB 1063 Korála s krásně zapletenou hřívou.
Po předvedení plemeníků následovaly jezdecké ukázky vícespřeží poníků, přirozené komunikace s koněm, jezdecký rej (čtverylka) v podání plemenných hřebců ZH Písek či předvedení plemenného hřebce 723 Przedswit Primus pod dámským sedlem.
Ochuzeni nebyli ani milovníci parkurového skákání, jelikož byla předvedena ukázka skoku plemenných hřebců. Mnohým se jistě zalíbil nováček v ZH Písek jménem 1345 Heartbreaker ZH a to hlavně ve skoku ve volnosti.
Po svačinové přestávce následovalo oblastní kvalifikační kolo skoku ve volnosti čtyřletých klisen plemene český teplokrevník, kde se představilo jedenáct adeptek a jednoznačně nejlepší se stala tmavě hnědá klisna 14/605 Salome po 912 Loutanos Orion chovatele i majitele MUDr. Josefa Kopečného z Českých Budějovic.
Se začátkem sezóny, nejen jezdecké, ale i připouštěcí, bude i nadále v Zemském hřebčinci Písek probíhat mnoho akcí, proto věřím, že branou, ze kterou je možné vidět krásu vlajících hřív, slyšet dusot kopyt a cítit vůni sena, projde ještě mnoho návštěvníků, kteří budou chtít spatřit velkolepé dědictví po našich předcích.

Autor textu: Jana Burešová
Autor fotografií zdroj: Jana Burešová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru