Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Arabští koně bojují o tituly
Sdílet:

Arabští koně bojují o tituly

O arabských plnokrevnících se říká, že je stvořil bůh z větru a jsou označováni jako „zdroj“ všech světových plemen. Vynikají ušlechtilou štičí hlavou a jedinečnou stavbou těla, prosluli plavným pohybem a zejména svojí skromností a vytrvalostí. Pojďme tedy navštívit šampionát těchto jedinečných koní.

Krásní a ještě krásnější

Arabští koně jsou velice ušlechtilí a zdálo by se, že žádné další „kosmetické“ úpravy pro výstavu již nepotřebují. Při podrobnějším pohledu ale zjistíme, že se kolem koně na výstavě točí často celý tým lidí, kteří jej před výstavou náležitě „vyšperkují“. Každý jedinec je samozřejmě vykoupaný a většinou také nablýskaný speciálními kosmetickými přípravky. Hříva se arabům nikdy neprotrhává ani nestříhá, výjimku tvoří část hřívy na krku hned za hlavou – ta se v délce přibližně dvacet centimetrů vystříhává, aby vynikl úhel napojení hlavy a krku. Jiným řešením je zapletení části hřívy do copánku. Dále se koni vyholí okolí očí, které se spolu s nozdrami těsně před výstavou přetře olejíčkem a tím se zvýrazní výraz hlavy. V USA ještě bývá zvykem vyholit vnitřek uší, popřípadě i hmatové chlupy na hubě, ale stále více se dnes uplatňuje trend přirozenosti. Kopyta mohou být namazaná olejem. Žádné operativní úpravy koně nejsou povoleny. Nad dodržováním pravidel na výstavách v Evropě bdí ECAHO (Europena Conference of Arab Horse Organization) a nad čistotou plemene ve světě WAHO (World Arabian Horse Organization).

Speciální výstroj

Při výstavách nejsou koně předváděni na uzdečkách, ale na speciálních tenkých ohlávkách bez udidla, které jsou nazývány smyčka nebo hakima. Dalším řešením může být použití orientální ohlávky bohatě zdobené střapci, vyšívané korálky a mušličkami. Obecně platí, že čím je hlava koně ušlechtilejší, tím jemnější je ohlávka a naopak - není-li hlava příliš vzhledná, pomůže jí vyzdvihnout ohlávka zdobnější. U hřebců se k ohlávce přidává udidlo, a to kvůli bezpečnosti. Arabští koně by ale měli být tak dobře připraveni na výstavu, že by měli svého vodiče poslouchat „na myšlenku“. Ke krásnému koni však patří i reprezentativně oblečený vodič. Obvykle je vhodné, aby měl společenský oděv, při vrcholných soutěžích obvykle vodiči mají tmavé společenské kalhoty a košili, při finále si obléknou ještě sako. Vrcholný estetický dojem také dotváří krásně naaranžované květiny a celková výzdoba kolbiště. Zkrátka šampionát arabů by měl lahodit oku a být prestižní společenskou i chovatelskou událostí.

Trénink je nezbytný

Koně se obvykle několik týdnů před výstavou začínají trénovat – především je potřeba, aby se uměli postavit do speciálního postoje a aby předvedli co nejlépe svůj typický plavný klus. Postoj araba se od zootechnického postoje velmi liší – přední nohy jsou mírně natažené dopředu, zadní natažené dozadu, krk je vyklenutý do typické labutí šíje, hlava natažená vodičem vzhůru a kůň musí mít soustředěný výraz. Takto by měl setrvat do té doby, než jej posoudí porotci. Poté se obvykle předvede v kroku a v klusu. Toto předvedení je velmi důležité, vodič by měl koně sice mít pod kontrolou, ale nesmí mu bránit v pohybu. Na světových výstavách předvádějí vodiči přímo baletní kreace a své svěřence vodí na několikametrových tenkých vodítkách. V klusu obvykle běží kousek před koněm a bouřící aréna svým potleskem koně většinou vyprovokuje k fantastickým chodům. Kůň by však neměl nacválat, pak je potřeba ho opět převést do klusu. Přejí-li si to porotci, vodič koně opět zastaví před komisí k dalšímu posouzení. Vystavovaní koně by měli být opravdu dobře vychováni, neposlušnost a neschopnost koně postát v klidu a v požadovaném postoji je velkým nešvarem většiny našich vystavovatelů. Podcenění přípravy pak má za následek, že kůň zbytečně přichází o body a dobré hodnocení. Porotci (obvykle tři a více) se zvou ze zahraničí, jsou to kvalifikovaní posuzovatelé z organizace ECAHO. U koně, u kterého neznají předem jméno ani původ, ohodnotí body od jedné do dvaceti typ, hlavu a krk, tělo, nohy a pohyb. Nejvyšší možnou známkou je tedy 20 bodů, ale tato hodnota je spíše výjimečná a dostávají ji jen světoví šampióni. Úspěch v šampionátu je pro koně důležitý, protože právě výsledky šampionátu a popřípadě sportovní úspěchy rozhodují o zařazení koně do chovu.

Neobvyklé kategorie

Specifickým rysem českého šampionátu jsou kategorie, které běžně na světových výstavách nenajdeme. Je to např. kategorie pinto–arab, která je určena křížencům strakatých arabských koní, dále mají svou výstavní kategorii i valaši. Ti se často v „soutěžích krásy“ opomíjí, což je ale velká škoda, protože mnohdy se právě oni úspěšně prezentují zejména ve sportu. Takovým příkladem může být valach Shagar Gadda, sbírající pěkná umístění na parkurech a je taktéž držitel titulu Valach roku 2007. Další putovní čestnou cenou je WAHO Trophy, která je udělována Asociací chovatelů plnokrevných arabských koní (ACHPAK ČR) koni, který v průběhu roku dosáhne nejvýznamnějších výstavních nebo sportovních úspěchů, popřípadě jedinci s významným vlivem na chov. Divácky nejatraktivnější je kategorie nazvaná Show Horse, zařazovaná na konec šampionátu. Předvádějící přivedou do ringu svého koně a vypustí jej. Kůň se volně pohybuje po kolbišti a pouze diváci svými hlasy vybírají šampióna svého srdce. Velkou roli zde hraje nejen vzhled koně, ale zejména jeho plavný pohyb ve volnosti a také ochota koně nechat se posléze odchytit předvádějícím. Zajímavostí je, že velmi často se názor diváků shodne s neoficiálním názorem poroty.

Zábava pro diváky

Šampionát arabských koní je znám vysokou kvalitou, letos se již potřetí bude konat v sobotu 18. července v Liberci v areálu JK Liberec – Pavlovice. Soutěže začnou od deseti hodin a diváci se mohou těšit na pestrý doprovodný program. Pro děti je připravena oblíbená soutěž o nejkrásnější orientální kostým, pánové se budou moci pokochat koňmi pod kapotou a dámy jistě ocení nádhernou květinovou výzdobu kolbiště nebo vystoupení orientálních bubeníků s břišními tanečnicemi. Koně budou posuzovat tři zahraniční porotci (v minulosti tento šampionát již dvakrát hodnotila jordánská Princezna Alia Al Hussein) a samozřejmě nebude chybět ani kategorie Show Horse, kde budou právě návštěvníci vybírat nejkrásnějšího arabského koně výstavy. Díky hlasovacím lístkům mohou vyhrát i některou z hodnotných věcných cen, losovaných na závěr dne (první cena bude zapůjčení vozu Audi na jeden den zdarma).

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru