Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Black Horse Show podruhé
Sdílet:

Black Horse Show podruhé

Koně
Všeobecné

Jsou pouze vraní, s dlouhou hřívou a ocasem, na nohách mají rousy, krk mají labutí a oslňují hrdým zjevem a elegantními chody. Stačí vám tato nápověda? Ano, řeč je o fríských koních, také nazývaných černé perly. Loni se poprvé v rámci svodu představili publiku v nevídané show, kterou uspořádala Czech and Slovak Friesian Horse Organization (CSFHO), o.s. v čele s Ing. Viktorem Smetanou.

Nemožné? Nic není nemožné!

Když se poprvé objevily zvěsti, že se český subjekt pokusí zorganizovat show pro diváky, kde budou vystupovat převážně fríští koně a tuzemští účinkující, začaly se ihned ozývat hlasy, že je tato akce předem odsouzena k nezdaru. Jenže to by se do toho nesměl pustit předseda CSFHO Viktor Smetana! Obklopil se nadšenci, kteří se pro show zapálili a začalo se pracovat. Nejprve se museli najít ochotní majitelé fríských koní, kteří se nebáli „nést svoji kůži na trh“, posléze byly potřeba „secvičné“, koně zvykat na světelné efekty, hudbu či kouř, domlouvalo se účinkování hostů. Ze sousedního Slovenska dorazila skupina kaskadérů a z dalekého Holandska hlavní zahraniční hvězda – špičkový fríský hřebec Tietse 428. V režii Jaroslava Pelíška začalo postupně vznikat divadelní ztvárnění historie fríských koní. Večer 11. října 2008 se v zaplněné hale na Trojském ostrově pomalu schylovalo k historické premiéře …

Superstar Tietse

Plemenný fríský hřebec Tietse 428 byl předveden nejprve v rámci svodu a již tam svými excelentními chody a metrovou vlající hřívou bral divákům doslova dech. Tento hřebec dosáhl vynikajících sportovních výsledků a při předvádění to naprosto jasně dokázal. Právě jemu tedy patřil první výstup – do ztemnělé haly vešel v sedle s Fabriziem Sigismondim a ohromující drezurní ukázka v podobě dvou špičkových mistrů začala. Ačkoli neměla tato dvojice moc času na vzájemné poznání, přesto oba dokázali, že jsou naprostými profesionály a fantastické chody podtržené hudbou a světly halu doslova rozbouřily! Jindy chladné české publikum, které se rádo šťourá ve výkonech a ukázkách, nechává stranou veškeré negace a bouřlivě hřebci i jezdci aplauduje. Tietse se nese, jakoby se chtěl vznést. Hřebec se představí ještě jednou, a to v ukázce práce na dlouhých otěžích a opět exceluje. Když se nenápadně otočím a podívám se do tváře majitele a holandských hostů, neskrývají dojetí a po skončení show konstatují, že takovou atmosféru nezažili ani doma v Holandsku!

Římani i rytíři

O fríských koních se zmiňovali již římští letopisci, proto navazuje ukázka z Říma, centurioni se bijí s barbary a konec potyčce udělá až příjezd fríského dvojspřeží vedeného Josefem Išem (v římském kostýmu vypadá opravdu velmi důstojně!). A opět se posouváme časem, do dob středověku, který vynesl fríské koně na vrchol popularity. Impozantní koně s neméně impozantními chody byli jako stvořeni pro rytíře a jejich souboje, věrně je nesli do bitev či ověnčené z turnajového kolbiště. Slovenští kaskadéři nám tuto dobu připomněli rytířskými dovednostmi (napichování kroužků na dřevce, údery do quintany – otočného panáka ap.) a nakonec i nefalšovaným soubojem. Samozřejmě zvítězil rytíř na fríském koni!

Držte si psy nebo budou „sloveni“ dravcem!

Takto uvedl Jaroslav Pelíšek ukázku parforsního honu, ve kterém účinkovali i draví ptáci, včetně supa a orla. Umění jezdecké samozřejmě ovládaly i odvážné amazonky – dámy v sedle (Johana Moutelíková a Romeo a Karolína Fränkelová s Fabian van de Pluum). Když skupina šlechticů a šlechtičen „slovila“ všechnu zvěř, mohli jsme opět o kousek postoupit časem. Po přestávce se v pěkné čtverylce představil Szekelský hraničářský husarský pluk č. 11, jinak jezdci jízdní policie ČR. Fríští koně zde demonstrovali svou klidnou povahu, protože i při střelbě vydrželi naprosto v klidu (secvičné se opravdu zúročily!). Černé perly vzápětí vystřídal andaluský hřebec Ganador s Petrem Skořepou a předvedli práci s garochou – dlouhou tyčí, kterou španělští pastevci shánějí dobytek.

Holandský venkov a ohnivá podívaná

Fríští koně neodmyslitelně dotvářejí bukolický charakter holandských rovin, jejich pasoucí se stádečka najdete téměř všude. Tuto atmosféru nejprve nastolilo stádečko koz hlídané border koliemi s pastevcem v džípu. Auto však po chvíli vypovědělo službu a tak bylo potřeba koňské síly – fríský hřebec Knapp van de Pluum vedený Josefem Išem je připřáhnut k džípu, černé svaly se zavlní, Knapp zabere a džíp se rozjede, za potlesku diváků pak odjíždí ze scény. Zkrátka fríští koně nejsou jen pro parádu!
Nakrátko se opět vydáváme do Španělska ve vystoupení Johany Moutelíkové s Romeem, když v setmělé hale jezdí s ohnivými vějíři. S ohněm si vynikajícím způsobem doslova zahrávají i členové skupiny Palitchi, kteří předvedou neuvěřitelnou ohnivou podívanou. Představení vrcholí nebezpečným kaskadérským kouskem – hořícím koněm a jezdcem (Martin Uhrovčík). Všechno dobře dopadlo, oba přežili bez úhony a hala bouří! Show je u konce, ani se nechce věřit, že dvě hodiny utekly jako voda a že takováto podívaná vznikla v Česku! Náročná práce je korunována úspěchem … Co na to CSFHO, pokusí se o další ročník?

Black Horse Show 09, aneb všichni za jednoho!

Všichni za jednoho se postavili členové CSFHO za Viktora Smetanu a podpořili ho v myšlence pokračovat v Black Horse Show – opět v osvědčené jezdecké hale na Císařském ostrově v Praze, tentokrát s navýšenou kapacitou asi na 1800 míst k sezení plus prostor pro vozíčkáře. V pátek 9. října je předpremiéra show pro speciální hosty a v sobotu 10. října se uskuteční premiéra show, začátek je naplánován na 19 hodin. Divadelním způsobem bude ztvárněna historie fríských koní, nebudou chybět rytíři, mušketýři, závody spřežení a mnoho dalšího. Představí se také jediný současný licentovaný plemeník pro ČR Baron von Odingastate. Těšit se můžete i na zářivé zahraniční hvězdy, čtyřnohou (špičkový reprezentant fríského plemene z Holandska) i dvounohou – se svou dech beroucí show totiž vystoupí také jeden z nejlepších světových lukostřelců na koni, pan Sándor Varga.
V sobotu 10. října se prostory Jezdeckého areálu In-Expo Group v Troji otevřou divákům už ve 12 hodin a až do 18 hodin budou patřit zejména rodinám s dětmi. Půjde o dobročinné zábavné odpoledne, jehož výtěžek bude určen projektu Pomozte dětem. Nejen děti, ale i dospělí budou mít možnost zhlédnout šermířskou nebo sokolnickou show, projet se Hummerem H2 nebo smykem řízeným nakladačem, zastřílet si z luku, poučit se o hiporehabilitaci, paravoltiži nebo o práci se smečkou loveckých psů, případně si třeba zasoutěžit v bagrování stroji Caterpillar! Nenechte si tedy ujít 2. ročník české show s frískými perlami v hlavní roli a buďte u toho i vy!

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru