Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Shetland pony ze Severního Skotska v České republice
Sdílet:

Shetland pony ze Severního Skotska v České republice

Koně
Všeobecné

Na podzim roku 2008 jsem podruhé navštívila Severní Skotsko (místo původu shetlandského ponyho), kde Mateřská plemenná kniha – Shetland Pony Stud Book Society – pořádala v místě svého sídla, v Perthu, zasedání mezinárodního výboru pro chov shetland pony, kdy mimo dceřiné společnosti byly pozvány i Svazy z celé Evropy, které by se jimi měly v budoucnu stát.

Svaz chovatelů shetland pony

Program naší návštěvy byl především pracovní, kdy hlavní prioritou byla diskuse ohledně možnosti přijetí našeho Svazu chovatelů shetland pony za dceřinou organizaci. Do celkového programu byla zahrnuta i prezentace vybraných chovů shetland pony ze Skotska a Británie.

Paní R. A. Provan z hřebčína Waulkmill Stud

Mezi vystavovatele patřila i paní R. A. Provan z hřebčína Waulkmill Stud. Tato milá a na první pohled tichá dáma patří k těm nejvýznamnějším osobnostem v chovu shetlandů na Britských ostrovech a dosáhla na ta nejcennější prestižní ocenění. Shetland poníci z jejího chovu patří právem mezi ty nejlepší a obdivované. Její devítiletá klisna Walkmill Good Gracious se pyšní titulem šampiona Královské Highland Show 2009 a byla dekorována samotnou Její výsostí anglickou královnou, která ocenila také šlechtitelskou práci paní Provan. Tolik tedy krátké a stručné představení dámy, která přijala pozvání do České republiky, kde bude lektorovat zcela ojedinělý projekt v rámci Evropy, a to mezinárodní Seminář pro chovatele, majitele, inspektory chovu a posuzovatele shetland pony.

Téma semináře

Tématem semináře bude především standard plemene shetland pony, kdy paní Provan vysvětlí a názorně ukáže na přítomných ponících vše podstatné pro chov a výběr, dále napoví, jak vybrat kvalitního chovného jedince, včetně jeho posouzení, a nakonec informace, jak s přípravou koní na výstavy a show.

Akce vhodná pro odbornou i laickou veřejnost

Celá akce je připravována pro odbornou i laickou veřejnost tak, aby zde každý získal potřebné informace o ponících, kteří v dnešní době hrají významnou roli při prvních krůčcích našich malých jezdců. Seminář se koná v hale JO Tedos v Tetčicích u Brna 14. května 2010 v 10.30 hodin. Srdečně vás zvou pořadatelé – Svaz chovatelů shetland pony, Hřebčín Markes a Asociace svazů chovatelů koní ČR. Bližší informace naleznete na webových stránkách SCHSHP – www.shetland.cz/schshp.

Jedinečná šance pro milovníky pony

Vážení příznivci těchto malých, ale srdcem velkých poníků, nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost, která už nebude mít v dohledné době opakování a docela určitě přinese zcela nové informace.

Autor textu: Renata Marková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru